vineri, 5 octombrie 2007

„Salvatorul” Spitalului Vechi aspru criticat de autorităţi


Actualitate


Spitalul vechi SuceavaPrimarul municipiului Suceava, Ion Lungu a declarat joi, în cadrul unei conferinţe de presă că directorul Complexului Muzeal „Bucovina” Suceava (CMB), Emil Ursu se erijează în salvatorul clădirii Spitalului Vechi, după ce, nu a făcut nimic pentru clasarea acestuia ca monument istoric, cât a fost şef al Direcţiei pentru Cultură Suceava, în mandatul trecut. Ion Lungu l-a acuzat pe directorul CMB că este „reprezentant al grupurilor de interese al celor care vor să construiască un supermarket în curtea Spitalului Judeţean”. „Ştiu ceea ce spun iar dacă va fi nevoie voi spune concret despre ceea ce este vorba” a acuzat şeful administraţiei locale sucevene, care şi-a arătat nemulţumirea şi pentru faptul că, în presa locală, acum ASP Suceava „are de obiectat asupra amplasării noului spital de urgenţă”. „Noi am propus trei locaţii pentru noul spital iar ceaion lungu care a decis a fost conducerea ASP de la acea vreme. Mă voi bate până la capăt ca să avem un spital cu servicii de calitate în municipiu” a afirmat primatul Sucevei.

„Se pare că deranjăm multe interese. Interesul de grup se pune înaintea intereselor publice” a declarat Ion Lungu.

Conducerea Complexului Muzeal Bucovina a anunţat că a făcut demersuri pentru ca pavilioanele

Emil Ursu a explicat că nu poate fi pusă în discuţie necesitatea construirii noului spital de urgenţă însă intenţia de demolare a pavilioanelor Spitalului Vechi a făcut să apară numeroase semnale de alarmă din partea unor oameni de cultură care susţin ideea menţinerii acestor clădiri. Acesta a subliniat că, în condiţiile în care arhitectura clădirilor vechi ale spitalului este „intim legată de istoria culturii sucevene”, instituţia pe care o conduce consideră oportună clasarea acestui complex ca fiind monument istoric de categoria B. Spitalul Vechi – Krankenhaus sau Casa Publică Generală a bolnavilor din Suceava a fost construită în perioada 1891- 1903 când primar al Sucevei era Franz Ritter von Des Loges.
Clădirea principală şi cele patru pavilioane ale spitalului vechi adăposteau 14 saloane cu o capacitate de 70 de paturi, o sală de operaţii, patru săli ale medicilor şi personalului, o cameră mortuară, laboratoare şi magazii.

Orest oOnofreiŞi prefectul de Suceava, Orest Onofrei, a declarat, joi, că este surprinzătoare declaraţia directorului CMB arătând că potrivit noilor norme în domeniu, doar proprietarul clădirii poate solicita clasarea, proprietarul fiind Consiliul Judeţean şi nu Complexul Muzeal Bucovina.

Orest Onofrei a spus că prin această declaraţie, Emil Ursu s-a pus într-o postură neplăcută, de piedică în calea construirii unui nou spital de urgenţă.

directorul Complexului Muzeal Bucovina, Emil Ursu.jpg„Eu credeam că va propune ca soluţie ca o parte din clădirea veche să fie inclusă în proiectul noului spital şi acolo să fie amenajat un muzeu al medicinii în judeţ”, a spus Orest Onofrei care consideră că nu orice clădire ce are peste o sută de ani vechime poate fi monument istoric.

Pe de altă parte, joi, într-un comunicat de presă, directorul Autorităţii de Sănătate Publică (ASP) Suceava, Odette Nicolae, a arătat că în luna aprilie 2007, Direcţia pentru Cultură, Culte şi Patrimoniu Cultural Naţional Suceava a avizat favorabil documentaţia de plan urbanistic de detaliu aferentă viitorului Spital judeţean de urgenţă şi îşi exprimă îndoiala că după şase luni va răspunde în alt mod solicitării directorului CMB .

„Regret faptul că soluţia aleasă privind locaţia viitorului Spital Judeţean de Urgenţă nu este una dintre cele mai fericite cu putinţă. Din păcate, nu s-a judecat corect acum un an de zile, când se putea găsi odette_nicolaeun alt amplasament. Acum nu mai există cale de întoarcere şi trebuie să alegem din două rele pe cel mai mic” susţine Odette Nicolae care crede că răul cel mare ar fi acela ca judeţul Suceava să piardă acest proiect.

Odette Nicolae solicită totodată colegilor medici care încă se mai străduiesc să obstrucţioneze acest proiect „să încerce să îşi orienteze eforturile către asigurarea unei calităţi corespunzătoare a actului medical, pentru care au toate abilităţile profesionale şi manageriale necesare” şi să privească ceva mai departe decât în propria „pătrăţică”.

0 comentarii: