vineri, 5 octombrie 2007

Vărzarii din Milişăuţi şi-au pierdut piaţa



Locuitorii oraşului Milişăuţi sînt vestiţi în toată ţara pentru legumele pe care le cultivă, în special pentru varză. Anul acesta însă, seceta le-a cam încurcat socotelile.

Vărzarii din Milişăuţi şi-au pierdut piaţa

Gospodarii susţin că au muncit pămînturile "degeaba" deoarece cantitatea de varză pe care au obţinut-o este mai mică comparativ cu anul trecut. Chiar şi aşa, oamenii nu au unde să-şi vîndă legumele, nu au piaţă de desfacere. "Am pus varză anul acesta pe 75 de ari şi am obţinut mai puţin cu 25 la sută comparativ cu anul trecut, din cauza secetei. Am avut pierderi mari. Cînd a trebuit să plouă nu a plouat, iar cînd a trebuit să fie uscat a turnat parcă cu găleata. Pentru că varza nu prea este, şi preţul la vînzare a crescut. Un kilogram costă între 60 şi 80 de bani. Anul trecut am dat cu 10 bani kilogramul, pentru că s-a făcut varza. Am văzut că în piaţă la Suceava comercianţii o dau cu 1,5–2 lei. Lor le convine, dar eu dacă o dau cu 60 de bani nu cîştig nimic la kg, îmi scot doar banii investiţi, practic am îngropat banii primăvara şi i-am scos toamna", ne-a declarat Gheorghe Pescaru (54 de ani), din Milişăuţi.

Clienţi fideli

Localnici din Milişăuţi sînt nemulţumiţi că nu au unde să-şi vîndă varza, mai ales că au aceeaşi clienţi de ani de zile. "Vin din ţară, în special Constanţa, Galaţi şi Bucureşti. Cînd ajung se plîng că preţurile sînt mai mari decît anul trecut, dar noi nu avem ce să facem că trebuie să ne scoatem pierderile. Dacă ar fi după clienţi ar trebui să le dăm marfa de pomană. Mai bine o dau la animale decît să le-o dau lor degeaba. Ei nu ştiu cît muncim ca să vedem varza mare la sfîrşit de an", ne-a spus Petru Danileţ, în vîrstă de 30 de ani. Bărbatul susţine că a plantat varză pe un hectar de teren. "O parte am cules, o parte încă este pe cîmp. Am pus două butoaie la murat. Butoaiele le-am pus în iaz ca să nu îngheţe. Cînd le-o veni vremea, le duc şi le vînd la piaţă", ne-a spus bărbatul.

O parte dintre producătorii de varză din Milişăuţi s-au săturat să aştepte să le bată clienţii la poartă şi să le ofere preţuri de nimic, aşa că au încărcat varza în maşini şi au plecat să o vîndă în ţară, cu speranţa că vor obţine un preţ mai bun. "Dacă aş duce varza la Suceava în piaţă mi-ar conveni să o iau cu banii ăştia, dar o duc la Constanţa. Eu după ce o vînd nu-mi scot benzina şi ies în pierdere. Ei la asta nu se gîndesc. A fost secetă, marfa este puţină, preţurile au crescut, dar omul de rînd nu cunoaşte aspectele astea şi riscăm să rămînem noi cu marfa pentru că o dăm la tarife prea mari. Nu-i carne, este varză, nu o poţi da pe lei mulţi", a precizat Aurel Şandru, din Constanţa. Bărbatul s-a tîrguit cu vînzătorii de varză pînă a obţinut preţul pe care l-a dorit.

Rapiţă în loc de varză

Varza din Milişăuţi nu mai este, cum spune românul, bună pentru sarmale, deoarece vărzarii au fost păcăliţi de firmele producătoare sau distribuitoare de seminţe. "Pe plic era trecut una şi după cum se vede a ieşit altceva. Soiul pe care noi l-am plantat ar fi trebuit să fie rotund şi a ieşit varza plată. Anul trecut am luat tot de la firmele acestea şi seminţele au fost bune, anul acesta am luat ţeapă, cum se spune. Nu avem ce să le facem pentru că nici ei nu aveau de unde să ştie, pe pachet scria corect. Am dat pe seminţe pentru un hectar în jur de 150-200 de lei. Pentru banii ăştia nu ai cum să-i tragi la răspundere. Este adevărat că varza noastră este mai bună decît cea din străinătate, seminţele sînt importate. În urmă cu 30 de ani unul dintre localnici a cumpărat seminţe de varză şi a scos rapiţă. Nu a putut face nimic. Nimeni nu este vinovat", susţine Petru Danieleţ.

Cartofii putrezesc în pămînt

În timp ce cartofii producătorilor autohtoni putrezesc în pămînt, în hipermarket-uri, cartofii importaţi din Cehia se vînd cu pînă la un leu/kg. Seceta nu a afectat culturile de cartofi, susţin oamenii din Milişăuţi. Cantitatea care s-a făcut anul acesta este mai mare comparativ cu anul trecut, problema sînt însă ploile, din pricina cărora gospodarii nu-i pot recolta. "Putrezesc în pămînt. I-am cosit şi aşteptăm să mergem să-i scoatem. Sperăm să se usuce pămîntul că altfel nu avem nici o şansă. La piaţă îl dăm cu 40 de bani/kg", ne-a spus unul dintre producători.

0 comentarii: