duminică, 4 noiembrie 2007

Peste 90 la sută din apelurile de urgenţă 112 nu sunt reale


Actualitate



Sigla_112 Apeluri de Urgenta Un procent de aproximativ 90 la sută din apelurile la numărul unic de urgenţă 112 sunt false, fenomen înregistrat la nivelul întregii ţări, inclusiv în judeţul Suceava. Statisticile Serviciului de Telecomunicaţii Speciale (STS) arată că cele mai multe apeluri false sunt făcute de copii şi tineri, lucru ce a pus pe gânduri conducerea Serviciului de Telecomunicaţii Speciale, care a început o campanie naţională de educare şi informare în rândul elevilor din clasele I-XII, referitoare la importanţa şi utilitatea Numărului Unic de Urgenţe 112.

Reprezentanţii Serviciului de Telecomunicaţii Speciale (STS) s-au întâlnit cu conducerile inspectoratelor şcolare, cu directorii de şcoli şi licee, cu responsabilii de proiecte din învăţământ, cărora le-au cerut ajutorul în încercarea de limitare a apelurilor false la 112. Până acum s-au desfăşurat acţiuni la care au participat mii de elevi şi profesori din judeţele 17 judeţe printre care Bacău şi Suceava.

La nivelul judeţului Suceava, Serviciul de Telecomunicaţii Speciale a cerut sprijinul Inspectoratului Şcolar Judeţean Suceava pentru limitarea apelurilor false la 112, astfel că vineri, reprezentanţii STS Suceava s-au întâlnit cu toţi reprezentanţii cu probleme educative (directorii educativi) cărora le-au fost înmânate materiale referitoare la importanţa si utilitatea Sistemului Naţional Unic pentru Apeluri de Urgenţă 112. A fost prezentat modul de funcţionare şi mesajul Serviciului de Telecomunicaţii Speciale : „La 112 se sună doar atunci când ai cu adevărat o urgenţă”.

Inspectoratul Şcolar Judeţean Suceava a postat pe site-ul ISJ toate aceste materiale pentru toţi profesorii din şcoli pentru a fi prezentate elevilor.

De la începutul anului s-au primit la 112 un total de 697.479 apeluri, adică 2287 apeluri/zi, adică 1,6 apeluri/minut. Potrivit STS Suceava un procent de 92,65 la sută, adică 646.276 apeluri nu au constituit urgenţe ( nu vorbea nimeni, apeluri injurioase, număr greşit), şi doar un procent de 7, 35 la sută – 51.203 au fost cazuri reale.

grafic_real_112

În luna octombrie, total apeluri primite 68.249 din care, cazuri reale 5194.

IPJ Suceava atrage atenţia că apelarea falsă sau abuzivă constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 100 la 500 de lei. Ameninţările cu dispozitive explozive intră sub incidenţa legii penale, sunt încadrate la terorism şi se pedepsesc cu închisoare de la 3 la 10 ani.

0 comentarii: