vineri, 30 noiembrie 2007

Taxele din Bazar, motiv de ceartă în Consiliul Local

Taxe mai mari pentru comercianţii din Bazar, în funcţie de amplasarea chioşcurilor, în paralel cu eliminarea taxei de intrare, de 0,5 lei, pentru cumpărători. Această propunere, venită din partea consilierului PSD Vasile Iosub, a inflamat spiritele din Consiliul Local, părerile pro şi contra fiind adeseori condimentate cu tot felul de acuzaţii reciproce.

Propunerea consilierului social – democrat l-a deranjat cel mai tare pe primarul Ion Lungu, care i-a replicat că aceste modificări de taxe ar fi trebuit discutate în vară, atunci când au fost aprobate taxele şi impozitele locale, în plus, explicându-i că o asemenea măsură ar lăsa municipalitatea fără banii necesari modernizării Bazarului.

“Vom putea lua o decizie privind eliminarea taxei de intrare abia după ce vom finaliza modernizarea Bazarului”, a spus Lungu, care le-a reproşat consilierilor PSD faptul că nu au luat o asemenea decizie în timpul mandatului trecut, când erau la putere.

Banii „negri” din Bazar

Discuţiile stârnite au readus pe tapet problema încasărilor „suspecte” de la intrarea în Bazar, consilierii PSD susţinând că au văzut cu ochii proprii cum banii nu ajung în încasările Primăriei, ci în buzunarele taxatorilor.

“Am fost recent în Bazar împreună cu alţi doi consilieri locali, Iosub şi Caşu, pentru a vedea lucrările de modernizare şi am rămas uimiţi să constatăm că imediat ce am fost recunoscuţi, taxatorii i-au întors din drum pe toţi cei care stăteau puhoi la intrare, cu banii în mână, şi i-au trimis să cumpere bilete. Până atunci, nici unul nu luase vreun bilet. E clar că taxa de intrare este un mijloc de obţinere de bani negri, un mijloc de corupţie. Intrarea trebuie să fie liberă, ca în orice alt centru comercial”, a solicitat liderul grupării PSD, Virginel Iordache.

Nu au lipsit nici acuzaţiile electorale, Vasile Iosub spunându-i primarului că „vorbeşte din gât, nu din creier” şi că din această cauză a şi fost taxat la alegerile europarlamentare.

În replică, Ion Lungu le-a reamintit PSD-iştilor că această taxă este veche de patru mandate şi le-a cerut să nu mai facă pe „lupul moralist, că ştiţi prea bine ce aţi făcut cu aceşti bani în mandatul trecut”, referindu-se la finanţarea echipei de fotbal Foresta Suceava şi la scandalul datoriilor lăsate în urmă de aceasta.

În cele din urmă, conflictul izbucnit s-a stins de la sine, singura concluzie fiind cea de recalculare a taxelor din Bazar altă dată, cel mai probabil, la jumătatea anului viitor.

0 comentarii: