luni, 10 decembrie 2007

Campanie anticăldură, la Cîmpulung Moldovenesc!


Primele dispute şi reacţii legate de reluarea furnizării agentului termic au apărut deja la Cîmpulung Moldovenesc, deşi nici măcar nu au apucat a fi pornite toate instalaţiile din punctele termice şi nu s-au încălzit toate caloriferele.

Efortul financiar făcut pentru punerea în funcţiune a noii centrale termice, chiar şi fără gazul metan pentru care a fost proiectată, ca şi încălzirea caloriferelor într-o parte a municipiului au fost primite cu bucurie doar trei zile. După ce s-au plîns că stau în frig de ani în şir, localnicii au ajuns acum la concluzia că, decît să dea bani pentru furnizarea căldurii, mai bine ar primi bani de la Guvern drept compensaţie pentru căldura nefurnizată, la fel ca anul trecut. Reamintim că la solicitarea primarului Gabriel Şerban şi ca urmare a nemulţumirii populaţiei faţă de frigul din case, Guvernul a alocat municipiului fonduri, iar familiile care nu s-au debranşat de la sistemul de încălzire centralizată, dar nici nu au avut căldură, au primit pentru disconfortul de iarna trecută compensaţii băneşti, în valoare de 1.000 lei fiecare. Chiar dacă banii s-au dat în tranşe, populaţia a fost atît de mulţumită, încît ar dori ca "darul de bani" să se repete în fiecare iarnă. Pe stradă, la baruri, la piaţă sau chiar în incinta Primăriei, localnicii spun că preferau bani de la Guvern. Primarul Gabriel Constantin Şerban şi-a exprimat însă nemulţumirea că situaţia a degenerat şi unii cîmpulungeni au fost determinaţi de "forţe obscure" să creadă că banii de la Guvern pentru ajutoare similare celor de anul trecut s-ar fi primit şi în acest an, dar că edilii i-ar fi folosit în alte scopuri şi probele de căldură ar fi doar "abureală, ca să nu se mai ştie ce s-a întîmplat cu banii". Primarul ştie cine a dezinformat populaţia, dar a refuzat să dezvăluie vinovaţii, pe motiv că nu vrea să lase loc la interpretări politice.

Edilul şef a respins categoric orice acuzaţii despre folosirea în alte scopuri a unor ipotetice ajutoare şi a explicat care este adevărul. "Sînt dezamăgit de această zvonistică răuvoitoare, pentru că demersurile noastre au fost în folosul populaţiei. Cele 15 miliarde de lei vechi care s-au acordat anul trecut celor care nu s-au debranşat de la reţea au reprezentat un ajutor financiar alocat de Guvern în mod excepţional, în condiţiile în care sistemul nostru de încălzire nu putea funcţiona, pentru că nu aveam gaz metan din cauza unor proceduri complicate pentru alegerea unui operator, pe care nu le puteam rezolva noi. Toate sumele de la Guvern au destinaţii precise, nu le putem folosi noi după cum ne vin idei. Este adevărat că şi anul acesta s-au alocat 10 miliarde de lei vechi, dar pentru a se porni centrala. Nu se pot folosi banii pentru ajutoare şi nici pentru altceva. Se ştie că premierul Tăriceanu însuşi a venit la Cîmpulung pentru a vedea cum am folosit banii şi iată, centrala funcţionează. Ajutoarele se acordă ca şi anul trecut numai celor care se încălzesc cu lemne şi au venituri mici, în sume stabilite de Guvern, din bani special destinaţi pentru asta şi nu din banii pentru centrală. Este regretabil că se seamănă confuzie şi dezinformare. Toţi ne-am dorit să se rezolve problema căldurii şi acum, cînd am reuşit, m-aş fi bucurat ca oamenii care nu cunosc detaliile să mă caute şi să întrebe, pentru că nu refuzăm informaţiile nimănui. Ştiu cine lansează astfel de campanii şi profită de neştiinţa unora dintre concetăţenii noştri. Consider că preferabil ar fi ca aceştia să ne ajute să comunicăm mai bine cu oamenii, decît să îşi irosească talentul diplomatic pe denigrări care nu fac bine nimănui", a spus primarul.

În ceea ce priveşte furnizarea căldurii, primarul a mai precizat că se continuă punerea în funcţiune a punctelor termice şi verificările de reţele pe scările de bloc, în ordinea anunţată anterior şi că este vorba numai de furnizarea căldurii, nu şi de apă caldă, cum au anunţat unele canale de televiziune.

0 comentarii: