marți, 4 decembrie 2007

Expozitia Radauti Decembrie 2007

Cand rostesti Bucovina, gandul iti zboara la meleagurile pline de o frumusete rara, la “dulcea Bucovina, cu pomi roditori si mandri feciori”, la manastirile ridicate de voievozii vremii, la Obcinile domoale, la semetia Raraului si Pietrelor Doamnei, la cetatea de scaun si la muzeele incarcate de istorie ale vremurilor de slava ale acestor tinuturi pitoresti.

Bucovina este una din zonele Romaniei care se deosebeste printr-o cultura populara impresionanta si inca vie, materializata in arhitectura populara, port, mestesuguri traditionale, numeroase obiceiuri calendaristice si obiceiuri din ciclul vietii. Bucovina inseamna o larga si pretioasa paleta de bogatii naturale ce stimuleaza potentialul de creativitate, insemna frumusetea plaiurilor si ospitalitatea gospodarilor, diversitatea cinegetica adapostita de patrimoniul forestier.

Imaginea Bucovinei nu poate fi completa, daca nu adaugam la renumele sau si disponibilitatile generoase ale bucovinenilor pentru natura, pentru frumos. De zeci de ani in zona orasului Radauti au fost multi oameni care au indragit si crescut porumbei voiajori.

In anul 1957 cativa impatimiti ai acestui sport in devenire, mai mult o pasiune la vremea respectiva sau chiar o modalitate de petrecere a timpului liber si de recreere, au pus bazele Asociatiei Columba 022 Radauti. Din respect si consideratie trebuie amintiti cativa din membrii fondatori ai acestei asociatii : Lupastean Gheorghe, Coca Constantin, Trufin Vasile, Vacareanu Stefan, Costea Gheorghe, Haj Ioan, Haj Constantin, Condratov Ioan, Corcinschi Stefan.

Astazi, la jumatate de secol distanta, Asociatia Columbofila « Voiajorul » Radauti doreste prin prezenta expozitie sa redescopere valentele sentimentale ale bucovinenilor, oferind vizitatorilor peste 250 de exemplare de porumbei in care crescatorii reuniti in aceasta asociatie si-au investit toata pasiunea si priceperea lor, insumand adesea zeci de ani de activitate columbofila.

Aderarea Asociatiei Columbofile « Voiajorul » Radauti la Federatia Romana Columbofila a deschis noi orizonturi in ceea ce dezvoltarea si afirmarea sportului columbofil radautean la nivel national. Pasiunea noastra a tuturor pentru acest minunat sport, verticalitatea in conceptii, idei si fapte, oamenii care reprezinta asociatia, investitiile facute, toate acestea au impus admiratia si respectul columbofililor din tara.

Acum la sfarsit de sezon sportiv este momentul sa facem un bilant al faptelor, sa analizam daca am progresat fata de anul sau anii precedenti, sa ne comparam cu cei care reusesc intr-o maniera deosebita. Este momentul reflectiilor, analizelor, privirilor retrospective.

Pentru noi, columbofilii, cel mai important eveniment din viata columbofila si scopul in care crestem porumbeii nostri calatori este zborul. Rezultatele obtinute la zbor reflecta munca noastra depusa de-a lungul unui an.

Masura satisfactiilor pe care le simtim noi columbofilii cand porumbeii nostri se claseaza pe primele locuri la concurs si mai ales la distante mari este greu sa o redam prin scris ca sa le poata trai si cei care nu sunt columbofili.

De aceea va invitam sa vizitati in perioada 20-23 decembrie 2007 aceasta exppzitie, adevarata forma suprema a stabilirii rezultatelor unui an de munca a tuturor membrilor, sa va bucurati de ospitalitatea noastra, de frumusetea si mai ales de performantele porumbeilor expusi.

Speram sa regasim forta si caldura mesajului columbofiliei – desfiintand bariera diferentelor de varsta si preocupari, stabilind punti de sincera si trainica amicitie intre oameni cu pregatiri si ocupatii atat de diferite.

Va asteptam in Bucovina !

20-23 decembrie 2007

radauti.gif

0 comentarii: