luni, 10 decembrie 2007

Flagrant la carnea de cal


• În zorii zilei de sâmbătă, îmbrăcat cu suman, căciulă şi deghizat cu mustăţi, şeful DSV Suceava, Petrea Dulgheru, a descins în hala de carne din piaţa oraşului Vicovu de Sus

• A cumpărat carne de cal, vândută la un loc cu cea de vită, depozitată în portbagajul unei maşini, printre roţi de rezervă şi saci mizerabili

Având informaţii că în hala pieţei din oraşul Vicovu de Sus localnicii vând carne în condiţii de igienă dezastruoase, în zorii zilei de sâmbătă, doctorul Petrea Dulgheru, şeful Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Suceava, a descins la un control inopinat în piaţă.
Ştia că o echipă de inspectori din cadrul instituţiei pe care o conduce urmează să ajungă la un control în piaţă, şi a dorit să vadă mai întâi el, cu propriii ochi, cum stă situaţia. Cu suman în spate, cu căciulă de miel pe cap, şi cu o mustaţă aplicată, Dulgheru a ajuns înainte de ora 5 dimineaţă în piaţă.

Carne de cal la un loc cea de vită.
Pereţii din spate ai halei erau mânjiţi cu materii fecale. Cum toată piaţa nu este dotată cu nici un grup sanitar, oamenii au transformat terenul din spatele halei în toaletă. Unii şi-au făcut nevoile chiar şi pe pereţi, aşa că imaginea era dezolantă. Şi mai grav, mirosul de fecale se simţea peste tot în jurul halei.
După ora 5.00, în piaţă au ajuns şi primii „bişniţari de carne”, cum îi numeşte şeful DSVSA. Ţăranii, cei mai mulţi localnici, au venit la hală cu maşinile ori căruţele. Pusă în atelaj ori în portbagajul maşinilor, printre cauciucuri, saci mizerabili, carnea nu era protejată deloc.
„Am cumpărat, direct din portbagaj, carne de porc, de vită, dar şi de cal. Aceasta din urmă era amestecată printre cea de vacă, şi bineînţeles vândută ca şi cum ar fi de vită. Când îi întrebăm dacă au verificat carnea la laboratoare autorizate, să vadă dacă este sănătoasă, oamenii se uitau lung la mine, nici vorbă de aşa ceva. Îşi spuneau mândri că ei taie animalul acasă şi îl tranşează în gospodărie, cum fac de zeci de ani”, povesteşte Petrea Dulgheru.

Vânzătorul carne de cal, scăpat.
Imediat după ce a văzut cu ochii lui cât de gravă este situaţia, directorul a plecat de la faţa locului, lăsându-i să acţioneze pe cei doi inspectori de la Serviciul de Inspecţie şi Control al DSV Suceava care urmau să vină în piaţă.
Ajunsă la faţa locului, echipa de control, formată din doctorii Vasile Semeniuc, şeful serviciului de inspecţie, şi Cornel Ţehaniuc, însoţită de doi jandarmi, a mai găsit doar trei oameni care vindeau carne.
Din păcate, câţiva dintre comercianţi, printre care şi cel care vindea carne de cal amestecată cu carne de vită, plecaseră de la faţa locului.

Mizerie.
Chiar şi aşa, inspectorii sanitar-veterinari au avut toată motivele să-şi pună mâinile în cap. Aproximativ 65 de kilograme de carne, de vită şi de porc erau vândute direct de pe mesele insalubre ale halei, depozitele frigorifice fiind inexistente la această hală, care, reamintim, deserveşte o fostă mare comună transformată de mulţi ani în oraş.
Practic, în această sală nu erau respectate nici condiţiile minime de igienă. Hala nu este faianţată, apa lipseşte cu desăvârşire, iar mesele pe care se pune direct carnea sunt confecţionate dintr-o tablă veche, insalubră, care nu permite nicicum o spălare şi o dezinfectare corespunzătoare.

Redeschisă ilegal.
Incredibil este că hala din piaţa oraşului Vicovu de Sus a fost redeschisă ilegal, după ce la finele anului trecut sanitar – veterinarii au închis-o pentru că nu îndeplinea condiţiile de igienă minime funcţionării.
„Aveam informaţii că în această piaţă, sub patronajul administraţiei locale, a primarului localităţii în special, se încalcă flagrant normele sanitar – veterinare privind organizarea pieţei în general şi vânzarea cărnii în special. Primarul a mai fost sancţionat, ne-a promis că va remedia situaţia, şi a primit un răgaz din partea noastră. Din păcate, nu a ridicat nici un deget pentru a schimba ceva”, a subliniat pe un ton dur Petrea Dulgheru.

Amenda maximă.

Doctorul Vasile Semeniuc, şeful echipei de control care a constatat dezastrul de la Vicovu de Sus, ne-a confirmat că hala pentru vânzarea cărnii a fost închisă de la finele anului trecut, când s-a aplicat şi o amendă.
În acest an, de puţin timp cred veterinarii, ea a fost redeschisă printr-o hotărâre ilegală a Consiliului Local al oraşului. Hala, care funcţiona numai sâmbătă, a fost repusă în funcţiune fără a se solicita şi primi obligatoria autorizare sanitar – veterinară, care să ateste îmbunătăţirea normelor de igienă.
„Cum riscul la care au fost supuşi consumatorii este deosebit de mare, am aplicat amenda maximă prevăzută de legea 359, adică 10.000 de lei. Sancţiunea a fost aplicată administratorului pieţei, reprezentant legal al Consiliului Local al primăriei oraşului Vicovu de Sus”, a declarat doctorul Vasile Semeniuc.
Oamenii din hală, care-şi vindeau doar animalul crescut în gospodărie, şi care plătiseră taxa pentru prezenţa în piaţă, au scăpat doar cu avertismente şi cu întreaga cantitate de carne confiscată. Carnea ridicată de veterinari urmează să fie incinerată.

Avertizare

Cum toate cele 65 de kilograme de carne, de vită şi de porc, confiscate sâmbătă din piaţa Vicov, nu aveau documente de provenienţă (care să ateste că animalul a fost tăiat, tranşat şi pregătit pentru comercializare într-un laborator autorizat), nimeni nu poate garanta dacă animalul era sănătos. În aceste condiţii, riscul la care se supune consumatorul este imens.
„Rog populaţia, la modul cel mai serios, să achiziţioneze carne doar de la magazinele autorizate, nu de la colţ de stradă, la aşa zise ocazii. Anul acesta am avut nu mai puţin de patru cazuri de turbare la vacă, este un risc imens să cumperi carne de vită necontrolată”, a ţinut să avertizeze Petrea Dulgheru.


Deghizarea, la modă la DSV

Şeful DSVSA Suceava, nu este la prima acţiune de control în care acţionează deghizat. Anul trecut, în preajma sărbătorilor de Paşti, Dulgheru şi colegul său Vasile Semeniuc şi-au pus pălării şi mustăţi false, intrând astfel în pielea unor cumpărători obişnuiţi, şi au verificat mai multe pieţe din judeţ, găsind, printre altele, carne vândută direct din portbagajul maşinii, fără acte de calitate, şi ştampile veterinare falsificate.

0 comentarii: