miercuri, 26 decembrie 2007

Recomandări de la salvamontişti pentru perioada sărbătorilor


Serviciul Public Salvamont al judeţului Suceava a atenţionat turiştii printr-un comunicat că în perioada sărbătorilor de iarnă sînt necesare precauţii suplimentare la abordarea traseelor montane.

Sînt declarate închise traseele ce urmăresc curbele de nivel -– cel marcat cu cruce roşie în masivul Giumalău şi cel marcat cu bandă albastră (drumul Maria Tereza) în masivul Călimani. Din cauza zăpezii grose şi instabile sînt posibile oricînd avalanşe, aşa încît este total nerecomandată parcurgerea pasajelor pe curbe de nivel. În ce priveşte deplasarea pe zonele de creastă, salvamontiştii recomandă evitarea cornişei, din cauza pericolului de rupere a zăpezii. Pentru masivul Călimani accesul se poate face pe traseu Gura Haitei–-Cariera Călimani. Sînt necesare echipamentul de bivuac, colţari şi pioleţi.

Pentru masivul Rarău accesul auto este posibil numai în condiţii extreme pe traseul Izvorul Alb-–Rarău, din cauza podurilor de gheaţă, şi numai pînă în zona Sihăstria. Accesul auto pe traseul Chiril-–Rarău este posibil numai pînă la schit iar pe traseul Pojorîta-–Rarău se pot parcurge cu maşina doar primii 8 din cei 16 kilometri de drum. Pe traseul Pojorîta-–Rarău sînt probleme în zona Munceii Rarăului din cauza viscoliturilor. Pentru acces pietonal sînt recomandate traseele Izvorul Alb-–Cabana Rarău (marcaj bulina roşie) şi Chiril-–Cabana Rarău (marcaj bulina albastră).

În masivul Giumalău accesul auto este posibil doar pe primii 5 km pe Pîrîul Rusca, apoi traseul se poate parcurge pietonal în 3-4 ore, în funcţie de starea potecii şi condiţiile meteo.

Potrivit afirmaţiilor şefului salvamontiştilor suceveni, Voicu Raia, este necesară şi respectarea de către turişti şi a unor reguli generale, care îi pot scuti de multe neplăceri pe munte. "Echipamentul de iarnă este obligatoriu. În plus, este bine ca fiecare turist să cunoască numărul de telefon al echipei salvamont ce acţionează în zonă. Dacă nu cunoaşte acest număr, poate forma pe telefonul mobil 0SALVAMONT, care este numărul dipeceratului naţional sau poate apela numărul nostru, 0745313052", ne-a spus Voicu Raia.

0 comentarii: