joi, 6 decembrie 2007

Un nou caz de rabie la o vulpe împuşcată


Actualitate



vulpe.jpgO vulpe împuşcată pe fondul de vânătoare nr. 15 Valea Bistriţei care aparţine Ocolului silvic Cârlibaba, a fost diagnosticată cu rabie în urma analizelor de laborator. Potrivit şefului DSVSA Suceava, Petrea Dulgheru acest focar este al 14-lea înregistrat în acest an, fiind depistate până în prezent 16 animale afectate. Petrea Dulgheru precizează că noul caz nu constituie o surpriză pentru DSVSA deoarece teritoriul judeţului Suceava este recunoscut ca puternic rabigen.

„Cele mai multe cazuri sunt la vulpi, acestea constituind rezervorul natural al bolii şi principalul vector în răspândirea acesteia, fapt ce impune intensificarea acţiunilor de vânătoare, în special în zona de şes, pentru a decima numărul vulpilor care s-au înmulţit foarte mult în ultima perioadă” menţionează şeful DSVSA Suceava. Ca măsură tehnică de specialitate, DSVSA Suceava în colaborare cu toţi gestionarii fondurilor de vânătoare efectuează chiar în zilele acestea acţiunea de vaccinare a întregului efectiv de vulpi, de pe toate cele 71 fonduri de vânătoare.

„Se impune obligaţia tuturor factorilor responsabili de a recolta şi aduce la Laboratorul DSVSA Suceava, cadavrele sau capetele de carnasiere, în special de la vulpi, pentru precizarea diagnosticului şi luarea celor mai eficiente măsuri, în vederea preîntâmpinării contaminării animalelor şi oamenilor” mai spune Petrea Dulgheru, care reaminteşte, ca regulă strictă, evitarea atingerii cadavrelor de vulpi sau a altor carnasiere,dulgheru fără echipament de protecţie, în special atenţionăm vânătorii sau persoanele care descoperă ocazional cadavrele acestor animale, deoarece pericolul contaminării este deosebit de mare.

Numai în luna noiembrie au fost efectuate analize pentru diagnosticarea rabiei la un număr de 53 de vulpi, din care două au fost pozitive. DSVSA Suceava atrage atenţia ca toate vulpile recoltate cu ocazia partidelor de vânătoare trebuie să fie aduse la laborator pentru analize în vederea depistării rabiei, deoarece şi vulpile aparent sănătoase pot fi purtătoare ale virusului rabic.

0 comentarii: