miercuri, 23 ianuarie 2008

Aproape 1000 de suceveni, blocaţi în Ucraina



Nemulţumiri mutate în stradă. Câteva sute de cetăţeni ucraineni, printre care şi mulţi etnici români care trăiesc în ţara vecină, au blocat ieri drumul care leagă oraşele Cernăuţi şi Suceava.

În jurul orei 16.00, la aproximativ doi kilometri de graniţa româno-ucraineană, pe teritoriul statului vecin, nemulţumiţii şi-au început protestul. Principala arteră de circulaţie a fost blocată, iar maşinile cetăţenilor români nu şi-au mai putut continua drumul spre casă.

Din estimările persoanelor care au fost prezente la faţa locului, au rămas blocate în trafic câteva sute de maşini.

Peste 1.000 de români, în majoritate suceveni, au fost nevoiţi să aştepte în maşini rezolvarea situaţiei de criză, mai ales că protestatarii nu au dorit sub nici o formă să le permite trecerea prin barajul format pe şosea.

Dacă o parte a oamenilor au aşteptat mai bine de 3 ore pentru a-şi continua călătoria, alţii au preferat să facă un ocol de zeci de kilometri şi au pătruns pe teritoriul României prin Punctul de Trecere a Frontierei de la Vicovu de Sus.

Ce reclamă ucrainenii

Nemulţumirile care i-au adus în stradă pe cetăţenii ucraineni au legătură directă cu ţara noastră.

Una din nemulţumiri ar fi aceea că preţul pentru obţinerea vizelor de intrare în România este mult prea mare.

Potrivit reprezentanţilor Consulatului României la Cernăuţi, o viză în regim normal costă 55 de dolari, iar în regim de urgenţă preţul este de 105 dolari. O astfel de viză permite un număr limitat de intrări în România şi este valabilă doar jumătate de an.

Practic, pentru cetăţenii ucraineni o viză anuală costă o mică avere, ţinând cont că salariul mediu pe economie în ţara vecină este sub 100 de dolari pe lună.

O altă problemă semnalată de protestatari este legată de umilinţele la care sunt supuşi de către poliţiştii de frontieră din România.

„După ce am trecut graniţa, până la Siret, pe o distanţă de câţiva kilometri, ne-au oprit de 5 ori. Ne-au căutat până şi în chiloţi, de parcă eram ultimii oameni”, a declarat unul dintre cetăţenii ucraineni care au participat la blocajul de ieri după amiază.

Criza, aplanată momentan

Pentru că nu doreau cu nici un chip să elibereze drumul, autorităţile ucrainene au trimis la faţa locului importante forţe de ordine.

De asemenea, la negocieri s-a prezentat şi viceguvernatorul regiunii Cernăuţi, iar într-un final, în jurul orei 18.30, lucrurile s-au calmat. Protestatarii au acceptat să elibereze drumul, având promisiunea autorităţilor că nemulţumirile lor vor fi discutate şi se va căuta o cale de compromis.

Dacă din partea Ucrainei a fost prezent viceguvernatorul regiunii Cernăuţi, partea română l-a avut la faţa locului pe Dumitru Morhan, preşedintele Uniunii Democrate a Ucrainenilor din România.

De altfel, Morhan a fost şi cel care a anunţat Consulatul României la Cernăuţi despre blocajul creat.

„Am vorbit cu cei care erau în stradă, mulţi dintre ei etnici români. Mi-au înmânat o hârtie cu doleanţele lor şi miercuri o voi înmâna autorităţilor din România. Trebuie găsită o rezolvare a acestor probleme, mai ales că afectează un număr destul de mare de cetăţeni ucraineni, etnici români”, a declarat Dumitru Morhan.

Criza este departe de a-şi fi găsit rezolvarea, protestatarii fiind hotărâţi să blocheze din nou drumul dintre Cernăuţi şi Suceava dacă cererile lor nu vor fi satisfăcute.

Traficul spre Ucraina, restricţionat temporar

Din cauza evenimentelor de pe teritoriul ucrainean, poliţiştii de frontieră de la Siret au restricţionat pentru aproximativ o oră traficul auto.

„Persoanelor care doreau să pătrundă în Ucraina li s-a explicat care este situaţia şi pentru a fi scutiţi de scene neplăcute am decis să nu permitem accesul în ţara vecină. A fost o chestiune de maxim o oră, după care lucrurile au revenit la normal”, a declarat subcomisarul Ilie Poroch, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Judeţean al Poliţiei de Frontieră Suceava.

0 comentarii: