joi, 31 ianuarie 2008

Autogară „îngrămădită” în centrul Sucevei

Aglomeraţie



O nouă autogară va fi amenajată, în curând, în centrul municipiului Suceava. Ceea ce, în mod normal, ar reprezenta o veste bună pentru sucevenii obişnuiţi să circule cu mijloacele de transport în comun este un motiv de îngrijorare din cauza locaţiei aleasă pentru această autogară. Este vorba despre o suprafaţă de aproximativ 300 de metri pătraţi, situată pe strada Ion Creangă, în spatele autogării din Suceava, mai exact, una dintre cele mai aglomerate zone din municipiu.

Societatea INTERTRANSCOM SRL Iaşi se află doar la un pas de obţinerea tuturor avizelor şi aprobărilor necesare pentru realizarea acestui proiect.

Potrivit reprezentantului acestei societăţi, Vasile Toma, noua autogară va fi amenajată pe un teren, proprietate privată a societăţii ieşene, pe care se află deja o construcţie.

„Înfiinţarea acestei autogări este, de fapt, transformarea staţiei de îmbarcare-debarcare, care funcţionează din anul 2005, în autogară. Acest lucru ne permite să investim şi să amenajăm trei peroane, o sală de aşteptare cu 20 de locuri, un birou de informaţii, un birou de emitere a biletelor şi abonamentelor, dar şi a unui spaţiu pentru bagaje”, a explicat Vasile Toma.

Reprezentantul INTERTRANSCOM Iaşi a ţinut să precizeze că nu înţelege îngrijorarea sucevenilor cu privire la o aglomerare şi mai mare a zonei în care funcţionează deja o altă autogară, o staţie de taxi, Piaţa Centrală din Suceava şi mai multe instituţii. Acesta este însă de părere că aglomeraţia nu este cauzată, nici pe departe, de microbuzele societăţii de transport din Iaşi, care „nu staţionează niciodată pe domeniul public”, ci de „blocul aflat în construcţie în această zonă” şi de lucrările la reţeaua de termoficare a oraşului.

Staţia de îmbarcare-debarcare nu există

Realitatea din teren este cu totul alta. Staţia de îmbarcare-debarcare nu există, iar microbuzele societăţii INTERTRANSCOM SRL Iaşi staţionează pe domeniul public, pe o stradă cu sens unic, pe care se circulă cu dificultate.

La adresa ce figurează în cererea pentru obţinerea aprobării înfiinţării autogării, strada Ion Creangă nr.2, se află o clădire în care nu funcţionează doar birourile societăţii INTERTRANSCOM Iaşi, ci şi o altă societate de transport şi mai multe cabinete medicale.

Curtea este complet neamenajată, iar dimensiunile acesteia permit, cu greu, staţionarea a trei microbuze. Accesul în curte se face printr-o poartă suficient de îngustă încât să restricţioneze accesul unui singur autovehicul de transport persoane, chiar şi de mici dimensiuni.

Reprezentantul INTERTRANSCOM Iaşi susţine că Primăria Suceava a eliberat deja autorizaţia de construcţie pentru noua autogară, iar, conform graficului şi traseelor stabilite, în această nouă autogară nu vor staţiona, concomitent, mai mult de trei microbuze.

Aprobarea finală pentru acest proiect va putea fi eliberată astăzi, în cadrul şedinţei ordinare a Consiliului Local.

Şansele ca societatea ieşeană să obţină această aprobare sunt foarte mari în contextul în care INTERTRANSCOM Iaşi are deja o aprobare „de principiu” din partea Consiliului Local Suceava şi avizul de oportunitate din partea Direcţiei generale de infrastructură şi transport rutier din cadrul Ministerului Transporturilor.

0 comentarii: