vineri, 25 ianuarie 2008

CAS primeşte zilnic reclamaţii privind autenticitatea diagnosticului pus de medici pe certificatele de concedii medicale


Sanatate



Cristina Iordachel La Casa de Asigurări de Sănătate Suceava se înregistrează aproape zilnic reclamaţii privind autenticitatea diagnosticului pus de medici pe concediile medicale. Preşedintele CAS Suceava, Cristina Iordăchel precizează că instituţia primeşte foarte multe reclamaţii din partea angajatorilor care spun că diagnosticul înscris pe certificatele de concedii medicale nu sunt reale. „Noi nu avem competenţă în rezolvarea acestor reclamaţii de aceea le trimitem către Colegiul Judeţean al Medicilor” a declarat Cristina Iordăchel, adăugând că soluţia ar fi realizarea unei colaborări între angajator şi un medic care să verifice şi să supervizeze concediile medicale.

O altă problemă ridicată de CAS Suceava în privinţa concediilor medicale este completarea lor eronată. Şeful CAS Suceava a afirmat că cele mai multe asemenea foi de concedii sunt completate de către medicii din spitalele sucevene. „Nici nu cred că situaţia se va reglementa deoarece sancţiunile se aplică spitalului şi nu se răsfrânge asupra medicului. Conducerile unităţilor spitaliceşti ar trebui să-i tragă la răspundere şi să-i determine să le completeze corect” a menţionat Cristina Iordăchel, precizând că, în cazul în care certificatele nu sunt completate corect, acestea nu pot fi decontate de către CAS Suceava.

Acesta a subliniat că anul trecut s-au înregistrat un număr de 40 de acţiuni de control referitoare la concedii medicale la furnizorii de servicii medicale la sesizarea angajatorilor şi 3 acţiuni de control la persoane juridice la sesizarea asiguraţilor. Astfel, în cazul furnizorilor de servicii medicale au fost aplicate 16 sancţiuni contravenţionale: 4 sancţiuni cu „Avertisment” şi 12 sancţiuni cu amenzi contravenţionale, pentru nerespectarea prevederilor legale privind modul de acordare a concediilor medicale şi de eliberare a certificatelor de concedii medicale. Preşedintele CAS Suceava a menţionat că, în cazul angajatorilor a fost aplicată o sancţiune contravenţională cu „Avertisment” pentru refuzul nejustificat de plată a indemnizaţiilor la termenul prevăzut de legislaţia în vigoare.

0 comentarii: