miercuri, 23 ianuarie 2008

Cei mai ghinionişti hoţi de seifuri

Pe mâna judecătorilor



Cei trei indivizi arestaţi spre sfârşitul lunii trecute, fiind acuzaţi de spargerea mai multor oficii poştale şi agenţii ale Băncii Române de Dezvoltare de pe raza judeţului, pot fi subiect de inspiraţie pentru scenariştii de comedii.

Deşi şi-au propus să pună mâna pe seifuri doldora de bani şi s-au chinuit din greu să decupleze alarme, să întrerupă curentul electric, să dea spargere după spargere, hoţii nu au reuşit să ia nici măcar un leu din toată această afacere. Asta, deşi au reuşit să fure mai multe seifuri şi case de bani.

În urmă cu câteva zile, procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Suceava au dispus trimiterea în judecată a celor trei (Alexandru Palaghianu, în vârstă de 20 de ani, din Plopeni, Adrian Mircea Munteanu, de 21 de ani, din Caraş-Severin, şi Pavel Cora, de 30 de ani, din comuna Horodniceni), sub acuzaţiile de furt calificat (în cazul primilor doi) şi complicitate la această infracţiune (în cazul lui Cora).

S-au cunoscut în Germania

În rechizitoriul înaintat instanţei de judecată, anchetatorii spun că cei trei inculpaţi sunt cunoştinţe mai vechi şi au lucrat împreună în cursul anului 2007, pe teritoriul Germaniei.

La întoarcerea în ţară (octombrie 2007), cei trei s-au stabilit la locuinţa lui Pavel Cora din Horodniceni. După o vreme, cei trei au plănuit spargerea mai multor oficii poştale şi agenţii BRD, ştiind că sistemul de pază a acestor obiective nu este bine pus la punct.

Astfel, potrivit anchetatorilor, în perioada 28 noiembrie -16 decembrie 2007, cei trei au comis nu mai puţin de cinci astfel de spargeri.

Primul seif gol

Primul furt l-au comis în noaptea de 28/29 noiembrie 2007, atunci când cei trei inculpaţi s-au deplasat cu maşina unuia dintre ei la Cornu Luncii, intenţionând să spargă sediul oficiului poştal din localitate.

În timp ce Cora a rămas în maşină, pentru a supraveghea zona, Palaghianu şi Munteanu au sărit gardul, au deşurubat becul care lumina intrarea în clădire şi cu ajutorul unui levier au forţat uşa de acces şi au intrat în interiorul agenţiei. Deşi au forţat şi casa de bani, s-au lăsat păgubaşi în momentul în care au văzut că e goală şi s-au mulţumit doar cu câteva cartele telefonice.

Au cărat degeaba casa de bani

După acelaşi scenariu au procedat şi în noaptea de 1/2 decembrie 2007, atunci când au furat din incinta Oficiului Poştal Slatina o casă de bani de câteva sute de kilograme.

Spre disperarea hoţilor, după ce au ajuns la domiciliul lui Pavel Cora şi s-au chinuit să deschisă casa de bani cu un flex, în interior nu se aflau decât două insigne şi un sigiliu. Pentru a ascunde cât mai bine casa de bani, cei trei au îngropat-o într-o pădure de pe raza satului Brădăţel.

În loc de bani, ştampile şi chei

Cei trei şi-au încercat norocul, în noaptea de 5/6 decembrie 2007, şi la agenţia BRD din comuna Dumbrăveni, însă, şi această lovitură a fost sortită eşecului.

După au decuplat sistemul de alarmare, întrerupând alimentarea cu energie electrică de la un panou poziţionat pe un stâlp din apropiere, au forţat uşa de acces folosindu-se de un levier, hoţii au luat cu ei un seif metalic, găsit sub un birou.

Adunaţi în jurul seifului, la locuinţa lui Pavel Cora, hoţii au constatat, în momentul în care au deschis casa de bani, că înăuntru erau doar trei ştampile şi câteva chei ale agenţiei pe care tocmai o spărseseră.

Urmăriţi de ghinion

Nici la spargerea agenţiei BRD din comuna Mălini (din noaptea de 9/10 decembrie a.c.), norocul nu a fost de partea lor, fiind puşi pe fugă de sistemul de alarmă care s-a declanşat.

Ultimul furt pentru care au fost trimişi în judecată în acest dosar s-a petrecut în noaptea de 15-16 decembrie 2007, vizată fiind agenţia BRD din comuna Vama. După ce-au oprit curentul, au acoperit cu spumă poliuretanică difuzorul sistemului de alarmă, au fost nevoiţi să renunţe din cauza unei maşini care a oprit în zonă.

Nu a mai durat mult şi, după aproximativ două săptămâni, au fost prinşi la Poiana Teiului, în judeţul Neamţ, în timp ce încercau să dea o nouă spargere.

0 comentarii: