vineri, 11 ianuarie 2008

Cel puţin unul din cinci suceveni a dat şpagă la Primărie



Corupţia din instituţiile publice este încă la putere. Conform unui sondaj efectuat recent, la comanda primarului Sucevei, Ion Lungu, unul din cinci suceveni recunoaşte că a fost nevoit să dea o mică atenţie (şpagă), unor angajaţi ai instituţiei, pentru a rezolva anumite probleme.

Din sondajul efectuat de societatea ieşeană INFOmass, pe un eşantion de 1023 de persoane, toate având peste 17 ani, reiese clar faptul că 18% din cei intervievaţi au dat şpagă angajaţilor Primăriei Suceava, cel puţin o dată.

Numărul celor care au dat şpagă angajaţilor Primăriei poate fi încă şi mai mare, din moment ce 20,5% din sucevenii care au participat la sondaj au refuzat să răspundă întrebării:

„Aţi fost nevoit să daţi, în ultimul an, o mică atenţie unor angajaţi ai Primăriei, pentru a rezolva o anumită problemă?”.

În acelaşi timp, 61,5% din suceveni spun că nu au fost nevoiţi să dea nici un fel de “atenţii” pentru a-şi rezolva problemele.

Cine sunt cei care au dat şpagă

“Situaţia e gravă, dacă 18% din cei intervievaţi recunosc că au fost nevoiţi să dea şpagă. Practic, nu e vorba numai de cei care au fost întrebaţi, ci de întreaga populaţie a Sucevei, care are peste 17 ani, pentru că eşantionul celor chestionaţi este unul reprezentativ. Rezultă clar că mii şi mii de suceveni recunosc că au dat şpagă angajaţilor Primăriei, anul trecut. Practic, unul din cinci suceveni a dat şpagă funcţionarilor Primăriei, dar, dacă şi dintre cei care au refuzat să răspundă, sunt unii care au dat, dar nu vor să recunoască, atunci problema e şi mai gravă. Se pare că primarul Sucevei are o problemă în ograda proprie”, consideră sociologul Adrian Botezatu, care a analizat rezultatele sondajului comandat de Ion Lungu.

Dintre cei care recunosc că au fost nevoiţi să dea şpagă, cei mai mulţi sunt persoane cu studiile nefinalizate încă, precum şi cei care au făcut o şcoală profesională, sau mai puţin.

Şi ca venituri, printre cei care spun că a trebuit să dea şpagă la Primărie predomină persoanele al căror venit luna pentru întreaga familie este sub 750 lei, urmaţi de cei care câştigă între 1500 şi 2500 de lei lunar. Cel mai mic procent este înregistrat la persoanele din familii care câştigă peste 2500 de lei lunar.

De asemenea, femeile sunt cele care au recunoscut că au dat şpagă, un număr mare de femei, din cele chestionate, ferindu-se să răspundă la întrebare.

Interesant e că cei mai mulţi dintre cei care recunosc că au dat şpagă sunt persoane care nu au un serviciu, numărul celor care au o ocupaţie, dar au dat şpagă, fiind mult mai mic.

0 comentarii: