miercuri, 23 ianuarie 2008

„Elodia” şi-a ţepuit naşii de botez şi cununie cu 20.000 de euro

Made în Rădăuţi



Şarpele încălzit la sân. Asta s-a dovedit a fi Oltiţa Schipor, sau „Elodia”, aşa cum este cunoscută de mai toată lumea din Rădăuţi după ce s-a făcut nevăzută cu circa 100.000 de euro.

Printre victimele care au depus plângere la Poliţie împotriva ei se numără şi soţii Chindea, nimeni alţii decât naşii de botez şi cununie ai Oltiţei Schipor. Aceştia au fost lăsaţi fără 20.000 de euro şi 1.000 de dolari, bani proveniţi dintr-o tranzacţie derulată de soţii Chindea.

Pentru Olga Chindea tot ceea ce s-a întâmplat este o enigmă. A rămas surprinsă de dispariţia Oltiţei Schipor, mai ales că aceasta îi era ca o fiică.

„O ştiu de când era în scutece. A rămas fără mamă şi eu am crescut-o de mică. Am botezat-o, a stat la noi în casă şi uite ce mi-a făcut. Cred că cineva a învăţat-o, vreun golan care stătea pe lângă ea, că altfel nu-mi explic”, s-a plâns Olga Chindea.

Femeia refuză să creadă şi acum că i s-a putut întâmpla tocmai ei să fie ţepuită de cea pe care a îngrijit-o.

Despre momentul în care i-a dat banii îşi aminteşte perfect şi acum, deşi au trecut trei luni.

„Ştiu că era pe 24 octombrie. A venit la mine, avea şi o sumă destul de mare de bani româneşti. Mi-a spus că trebuie să-i dea unei persoane 20.000 de euro şi nu are unde schimba leii în valută. M-a rugat să-i dau banii pe care-i aveam în casă până a doua zi, când va merge la serviciu la ea, la casa de schimb valutar şi îmi va returna întreaga sumă. Am fost de bună-credinţă şi soţul i-a numărat banii şi i-a dat. Ne-a mai dus cu vorba câteva zile şi apoi a dispărut şi de atunci nu mai ştiu nimic de ea. Nu mai răspunde nici măcar la telefoane”, a povestit Olga Chindea.

Naşa de botez şi cununie a „Elodiei” a spus că îi pare rău că a avut încredere oarbă şi s-a lăsat convinsă să dea banii. În plus, cu câteva zile mai devreme, soţul ei i-a mai scăpat încă 1.000 de dolari, bani care, de asemenea, au ajuns în buzunarele Oltiţei Schipor.

„Toată agoniseala a ajuns la ea. În loc să dăm banii fetelor noastre, i-am dat ei. Acum trebuie să ne împrumutăm ca să avem bani pentru medicamente”, a mărturisit Olga Chindea.

Lista „Elodiei”

Încrederea de care au dat dovadă prietenii sau cunoscuţii a fost principala armă de care s-a folosit Oltiţa Schipor în acţiunile de înşelăciune.

La fel s-a întâmplat şi cu medicul stomatolog Samoilă Luchian, de la care „Elodia” a împrumutat 30.000 de euro şi cu care a dispărut.

De altfel, sora dispărutei a mărturisit că între Oltiţa şi medicul Luchian era o legătură mai mult decât prietenească, despre ei presupunându-se că sunt amanţi.

Pe lista păgubiţilor care au depus plângere la Poliţia Rădăuţi se mai numără fratele medicului stomatolog, Constantin Luchian, care deţine şi funcţia de preşedinte al organizaţiei PRM din localitate. Acesta a fost păcălit cu suma de 2.500 de euro.

Cu o sumă mult mai mare, 8.000 de euro, a fost ţepuită Helena Maria Nuţu, vecina Oltiţei Schipor.

Buzunarele „Elodiei din Rădăuţi” s-au umplut cu încă 6.000 de euro luaţi de la Domnica Haureş, dar şi cu 1.000 de euro de la Gheorghe Iuhas.

În fine, lista de moment a celor păgubiţi se încheie cu Dorin Moroşan, administratorul unei case de schimb valutar din Rădăuţi, acolo unde Oltiţa Schipor lucra de mai multă vreme. Din casieria firmei, femeia a luat 21.000 de lei.

Păgubiţi care au refuzat să depună plângeri

Totuşi, numărul persoanelor care au de recuperat bani de la Oltiţa Schipor este mult mai mare. Din diverse motive, o parte dintre păgubiţi au renunţat să mai depună plângeri la Poliţie.

Oltiţa Schipor a dispărut din Rădăuţi la începutul lunii noiembrie anul trecut, şi se presupune că s-ar ascunde în Italia sau Anglia.

Între timp, poliţiştii i-au întocmit dosar penal pentru înşelăciune, fals material în înscrisuri şi uz de fals, dar ancheta este îngreunată de faptul că Oltiţa Schipor este de negăsit.

0 comentarii: