luni, 14 ianuarie 2008

Moldova se mentine in top la capitolul constructii

Chiar asa o fi?


Regiunea Nord-Est ramane in continuare zona fruntasa la numarul autorizatiilor de constructii eliberate de catre institutiile avizate

Datele din ultimele luni ale anului 2007 sustin ideea cresterii sustinute a constructiilor. Regiunea Nord-Est ramane in continuare zona fruntasa la numarul autorizatiilor de constructii eliberate de catre institutiile avizate. Conform datelor Institutului National de Statistica (INS), in Regiunea Nord-Est, in ultima luna au fost ridicate 926 de cladiri rezidentiale, in crestere cu aproximativ 100 fata de luna precedenta. In Iasi si nu numai se construieste intr-un ritm alert, piata constructiilor fiind in plina dezvoltare, intensificandu-si cresterea.

Cauzele care stau la baza acestei cresteri ametitoare sunt strans legate de relaxarea creditarii si de banii trimisi de iesenii din strainatate. De asemenea, explozia fara precedent a pietei constructiilor din regiune si perspectivele de crestere ale acestei piete constituie una dintre cele bune vesti primite pentru speculanti si pentru agentiile imobiliare care profita de cererea semnificativa si ridica preturile terenurilor. Potrivit Institutului de Statistica, cresteri importante sunt semnalate si in mediul rural, unde in cel de-al treilea trimestru din 2007, comparativ cu perioada similara din 2006, numarul locuintelor finalizate a crescut cu 36,5 la suta. De asemenea, statisticienii au mai relevat ritmul de crestere a productiei de cladiri rezidentiale, mai mare cu 135,7 la suta in septembrie 2007, fata de septembrie 2006. Faptul ca s-a construit mai mult in mediul rural este o dovada a utilizarii banilor trimisi de romanii din strainatate, avand in vedere faptul ca de obicei romanii proveniti din mediul rural, aflati la munca in strainatate, isi investesc preponderent banii in modernizarea locuintei existente sau in constructia unei case.

0 comentarii: