luni, 14 ianuarie 2008

Mulţumirile şi nemulţumirile sucevenilor



Cea mai mare parte a sucevenilor crede că, în municipiul reşedinţă de judeţ, lucrurile merg într-o direcţie bună.

Sucevenii sunt mulţumiţi de modernizarea transportului în comun, de reabilitarea şcolilor şi grădiniţelor şi semaforizarea intersecţiilor, dar nu sunt suficient de mulţumiţi de curăţenia oraşului, de reabilitarea parcurilor, cea mai mare nemulţumire a lor fiind starea drumurilor.

Acestea sunt câteva din rezultatele unui sondaj de opinie comandat de primarul Sucevei, Ion Lungu, care a fost făcut în perioada 8-21 decembrie 2007.

„Am comandat, pe banii mei, un sondaj de opinie care cuprinde cele mai importante probleme ale sucevenilor. Întrebările din chestionar au fost gândite pentru a mă ghida spre cele mai importante probleme şi spre chestiunile în care ar trebui să intervenim mai mult”, a explicat primarul Ion Lungu.

În ce direcţie merge Suceava

Edilul şef al Sucevei s-a arătat încântat de faptul că aproape două treimi dintre suceveni, mai exact 61,9% dintre respondenţi, consideră că în Suceava lucrurile merg într-o direcţie bună, în timp ce numai 16,3% sunt de părere că această direcţie este una greşită.

Au refuzat să se pronunţe cu privire la acest aspect 21,8% dintre cei intervievaţi. Potrivit primarului Ion Lungu, numărul celor care sunt mulţumiţi de felul în care se dezvoltă municipiul a crescut în ultimii trei ani, perioadă în care, anual, au fost aplicate asemenea chestionare.

Astfel, dacă în 2005 cei mulţumiţi erau în procent de 50,7, în 2006, numărul acestora a crescut până la 53,7%.

Sociologul Adrian Botezatu, care a interpretat rezultatele acestui sondaj, realizat de INFOmass, pe un eşantion de 1023 persoane cu vârste peste 17 ani, reprezentând o comunitate de aproximativ 80.000 de persoane, consideră rezultatele ca fiind reale, mai ales că sunt foarte aproape de cota de încredere de 70%, acordată de populaţie primarului, într-un sondaj efectuat recent de el.

“În trei ani de mandate a realizat multe lucruri, iar asta a crescut cu mult cota sa de încredere”, apreciază Adrian Botezatu.

Lucrările de termoficare, o monedă cu două feţe

În ceea ce priveşte controversatele lucrări de reabilitare a reţelei de termoficare, desfăşurate la sfârşitul anului 2007, în Suceava, 69% dintre sucevenii care au acceptat să participe la acest sondaj s-au declarat mulţumiţi de implicarea primarului în derularea acestor lucrări, 15% dintre aceştia precizând că sunt „foarte mulţumiţi”.

„Acest lucru nu înseamnă că nu au fost probleme. În aceste lucrări au fost implicate firme de construcţii, societatea Termica şi reprezentanţii Primăriei, toţi ar fi trebuit să ne organizăm mai bine, dar, în ansamblu, oamenii sunt mulţumiţi de rezultate, având în vedere şi vechimea şi starea de degradare în care se află aceste conducte de termoficare”, a declarat primarul Ion Lungu.

Puncte tari şi puncte slabe

Din acelaşi sondaj reiese şi faptul că 78% dintre respondenţi sunt mulţumiţi de transportul public local, doar 18,2% declarându-se nu prea mulţumiţi, iar 3,8%, deloc mulţumiţi.

64,3% din suceveni sunt mulţumiţi de reabilitarea şcolilor şi grădiniţelor din municipiu, în vreme ce 26,2% nu sunt prea mulţumiţi, iar 9,5% nu sunt deloc mulţumiţi.

Semaforizarea mai multor intersecţii din Suceava a mulţumit 66,4% din suceveni, dar 24,45 din ei nu sunt prea mulţumiţi, iar 9,2% nu sunt deloc mulţumiţi.

Iluminatul străzilor, deşi deficitar, din cauza sistemului învechit, îi mulţumeşte pe 54,7% din suceveni, dar 32,3% din ei nu sunt prea mulţumiţi şi doar 13% nu sunt deloc mulţumiţi.

Modernizarea pieţelor e mulţumitoare pentru aproape jumătate din populaţia Sucevei, în vreme ce de siguranţa populaţiei, nu se declară mulţumiţi decât 40,2% din suceveni, în vreme ce 35,7% nu prea sunt mulţumiţi, iar un număr mare, de 24,1%, nu sunt deloc mulţumiţi.

Nemulţumiţi de starea drumurilor

Unul din capitolele importante care nu îi prea mulţumeşte pe suceveni este curăţenia şi îngrijirea localităţii, doar 44,7% declarându-se mulţumiţi, în vreme ce 38,1% nu sunt prea mulţumiţi, iar 17,2% nu sunt deloc mulţumiţi.

O situaţie asemănătoare o regăsim la reabilitarea parcurilor, unde doar 43,6% din suceveni sunt mulţumiţi.

Conform socialogului Adrian Botezatu, această situaţie apare ca urmare a faptului că marile cartiere ale Sucevei, adică Burdujeni, Obcini şi George Enescu nu au nici un parc propriu, iar parcurile din zona centrală sunt la o distanţă apreciabilă şi sunt insuficient dotate cu amenajate cu bănci şi spaţii de relaxare.

Mulţi suceveni sunt nemulţumiţi de starea drumurilor, în ciuda investiţiilor serioase făcute în ultimii trei ani. Astfel, doar 22,8% sunt mulţumiţi, în vreme ce 39,8% nu sunt prea mulţumiţi, iar 37,4% nu sunt deloc mulţumiţi.

Primarul Ion Lungu a precizat că, în urma rezultatelor acestui sondaj, va acorda o atenţie mai mare capitolelor unde există nemulţumiri, pentru a găsi soluţii de remediere a situaţiei existente.

0 comentarii: