miercuri, 23 ianuarie 2008

Paradis imobiliar la marginea Sucevei


Moldova - Paradis imobiliar la marginea Sucevei
Comunele limitrofe ale municipiului Suceava s-au transformat, de la inceputul mileniului doi in adevarate paradisuri imobiliare, afacerile, curate sau necurate cu teren imbogatind peste masura samsarii politico-financiari.

In comunele scheia, moara
si stroiesti de la marginea municipiului Suceava s-au derulat afaceri funciare cel putin la fel de banoase si de suspecte ca si cele cu terenuri de la iesirea din Suceava spre Falticeni. In fiecare din acele trei comune au fost tranzactionate sute de hectare de teren de cativa samasari imobiliari. O perioada, ei s-au bucurat de sprijinul fostului sef al Oficiului Judetean de Cadastru, Titi Petrea.
Nu doar speculantii de terenuri s-au imbogatit, cum era de asteptat ei i-au imbogatit si pe altii. Traseul acestor inginerii funciare a fost urmatorul: cumpararea pamantului la un pret cat mai mic, mizandu-se pe naivitatea vanzatorului, de obicei batrani necajiti; mutarea terenului din vagauna unde isi avea amplasamentul, cu complicitatea primarului si a comisiei de fond funciar in zone cu potential imobiliar; valorificarea lui ulterioara la preturi inzecite. Sute de hectare de teren au fost astfel translocate numai in acte dintr-un loc in altul in cadrul comunelor si chiar dintr-o localitate in alta. Pe locul parcelelor respective au aparut cartiere de vile, show-room-uri, pensiuni si moteluri. Vechiul aerodrom de la scheia a fost transformat in cartier de vile ale politistilor, oamenilor de afaceri, politicienilor si magistratilor. Fostul primar de scheia, Vasile Buhac, cu complicitatea caruia s-au facut sute de tranzactii imobiliare a scapat basma curata. Actualul primar de Stroiesti, stefan Crainiciuc, a ajuns sa fie complice si la vanzarea de catre unii samasari a unor terenuri care nu erau ale lor.

0 comentarii: