miercuri, 23 ianuarie 2008

Promovarea turistica - obiectiv prioritar al executivului dornean in 2008


Industria turismului reprezinta cel mai dinamic sector de activitate din Vatra Dornei si, in acelasi timp, cel mai important generator de locuri de munca, considera primarul municipiului Vatra Dornei, Constantin Hutanu.

“Din punct de vedere economic turismul se constituie in acelasi timp si ca sursa principala de redresare a economiei locale. In calitate de primar al municipiului Vatra Dornei, am considerat intotdeauna o prioritate a dezvoltarii economice, promovarea turismului”, spune Constantin Hutanu.
Pentru a asigura o promovare unitara a turismului dornean, in cadrul Primariei municipiului Vatra Dornei functioneaza serviciul de Promovare si Dezvoltare a Turismului si Salvamont. Prin acest serviciu se realizeaza o promovare eficienta a statiunii Vatra Dornei, a tuturor agentilor economici de turism din municipiu si protectia turistilor pe partiile de schi si pe traseele montane din Bazinul Dornelor. Pana la ora actuala s-au realizat de catre acest serviciu mai multe tipuri de harti turistice.
In domeniul promovarii turismului dornean s-a realizat film publicitar de 12 minute pe caseta si CD in limbile romana, germana, franceza, engleza, s-a participat la targuri internationale de turism, s-a editat un album al municipiului Vatra Dornei. S-au amenajat peste 80 km. de trasee turistice in masivele Calimani, Giumalau, Bistritei. Avand in vedere statutul de oras turistic al localitatii noastre, toate activitatile culturale le-am gandit in sensul sprijinirii si promovarii turismului. Activitatile culturale desfasurate de catre Casa de Cultura, Biblioteca oraseneasca si muzee, au fost in corelatie cu viata spirituala a orasului si cu agrementarea turistica. Au fost sprijinite initiativele scriitorilor dorneni, au fost sprijinite institutiile care au dorit sa organizeze in Vatra Dornei diferite simpozioane, seminarii si alte manifestari cu caracter cultural.
Consiliul Local si primaria municipiului Vatra Dornei sunt direct implicate in:
- sprijinirea formatiilor culturale din municipiul Vatra Dornei (“Dorna Dorului”, “Plaiuri Dornene” , Teatrul popular “Ioan Luca” si Teatrul de papusi);
- organizarea manifestarilor culturale: “Zilele municipiului”, Festivalul national de datini si obiceiuri de iarna “Porniti Plugul Feti frumosi” , Serbarile Iernii, Festivalul National al tratrelor de papusi, festivalul national de folclor “Fdlori de Mai”.
”Pentru sporirea calitatii turismului, am actionat pentru refacerea si dezvoltarea infrastructurii de turism in Vatra Dornei. Astfel, la Ministerul Dezvoltarii, Lucrarilor Publice si Locuintei, s-a incheiat procedura de licitatie de executie a proiectului ‘Refacerea si dezvoltarea infrastructurii de turism in parcul balnear Vatra Dornei’”, spune primarul Constantin Hutanu.
Proiectul in valoarea de 9,4 milioane euro prevede realizarea urmatoarelor obiective investitionale:
1. Construirea unei partii noi cu tunuri de zapada si instalatii pe cablu;
2. Reabilitarea strazilor si parcarilor din statiune;
3. Ecologizarea si ambientarea parcului central;
4. Reabilitarea si ecologizarea zonei de agrement Runc;
5. Reabilitarea izvoarelor de apa minerala.
In urma cu doua luni, Primara Vatra Dornei a primit o invitatie din partea organizatorilor Targului de Turism de la Lugano din Elvetia, de a participa cu un stand propriu la acest targ international, in perioada 1-4 noiembrie 2007. Astfel, o delegatie formata din reprezentanti ai administratiei locale, agenti economici din turism, membrii Ansamblului „Dorna Dorului”, un mester popular incondeiator, dar si reprezentanti ai mass-mediei locale, au participat la acest important eveniment de promovare a turismului de pe toate continentele.
Statiunea Vatra Dornei a participat cu un stand propriu de 30 mp, ce a fost utilizat pentru expunerea elementelor ce definesc caracterul specific al statiunii-turismul balnear, turismul de agrement, turismul montan, turismul activ si, nu in ultimul rand, turismul de afaceri. Pe langa ofertele clasice de promovare turistica (pliante, afise CD-uri de prezentare, etc) s-a pus un accent important pe partea de turism cultural, asigurata intr-un mod deosebit prin spectacolele oferite de membrii Ansamblului Folcloric „Dorna Dorului”.
Oferta turistica a statiunii a fost promovata prin materialele publicitare postate in stand, dar si prin foarte multe pliante realizate de agentii economici din turism si oferite vizitatorilor targului intr-o formula deosebita.
Participarea dorneana la Targul de la Lugano a fost remarcata si apreciata din prima zi, televiziunile locale, dar si cea nationala din Elvetia prezentand in cadrul reportajelor despre aceasta manifestare imagini din cadrul standului dornean, subliniind modul deosebit de prezentare al acestei localitati. Stirile cu imagini despre Vatra Dornei au continuat, spre bucuria delegatiei dornene, si pe parcursul celorlalte zile de targ. La fel s-a intamplat si in cazul presei scrise, ba mai mult, ziaristi italieni din Lugano tinand sa le transmita dornenilor ca „Aici, voi sunteti faimosi!”.
La finalul Targului Expozitional de Turism de la Lugano, reprezentantilor municipalitatii dornene li s-a inmanat o diploma de excelenta pentru deosebita participare la acest eveniment, apreciate fiind mai ales modalitatile de promovare a traditiilor si datinilor populare, a gastronomiei locale, si a tot ceea ce reprezinta specificului zonei turistice Vatra Dornei.
Informatii privind calendarul cultural si sportiv din Vatra Dornei, se pot gasi si la cele doua muzee dornene, respectiv Muzeul Etnografic si Muzeul de Stiinte Naturale. La cele doua muzee turistii pot afla detalii despre istoria, civilizatia, flora si fauna zonei.
Argumentele primarului Constantin Hutanu in sprijinul necesitatii dezvoltarii turismului din Vatra Dornei sunt foarte clare:
• resursele turistice fiind practic inepuizabile, turismul reprezinta unul dintre sectoarele economice cu perspective reale de dezvoltare pe termen lung;
• exploatarea si valorificarea complexa a resurselor turistice insotite de o promovare eficienta pe piata, poate constitui o sursa de dezvoltare reala;
• turismul reprezinta o piata sigura a fortei de munca si de redistribuire a celei disponibilizate din alte sectoare economice restructurate;
• dezvoltarea armonioasa a turismului contribuie la cresterea economica si sociala , constituind si o sursa importanta de sporire a veniturilor populatiei;
• in conditiile respectarii si promovarii principiilor de dezvoltare durabila, turismul constituie un mijloc de protejare, conservare si valorificare al potentialului cultural, istoric, folcloric si arhitectural al zonei.

0 comentarii: