luni, 14 ianuarie 2008

Proprietarii de terenuri au fost avertizati de prefectul de Suceava


Prefectul de Suceava, Orest Onofrei, a recomandat proprietarilor de terenuri sa-si intabuleze dreptul de proprietate in cartea funciara, pentru a nu fi victimele samsarilor de terenuri.

El a afirmat ca unele persoane fizice autorizate pentru lucrari de cadastru, ''la solicitarea unor samsari de terenuri'', realizeaza documentatii eronate prin care acestia din urma se intabuleaza cu respectivele proprietati.
Onofrei a spus ca, in ultima perioada, i-au fost semnalate mai multe asemenea cazuri, motiv pentru care specialisti ai Prefecturii si Oficiului Judetean de Cadastru vor face verificari ce se vor finaliza, daca va fi cazul, inclusiv cu plangeri penale impotriva celor implicati.
Prefectul a exemplificat cu un caz inregistrat in comuna Stroiesti, unde doua persoane care detineau titluri de proprietate pentru doua suprafete de teren au constatat, atunci cand au dorit sa le vanda, ca respectivele suprafete erau intabulate pe numele lui Vasile O., ''persoana activa'' in ceea ce priveste tranzactiile cu terenuri in judetul Suceava, cu potential investitional, caruia cei doi proprietari au refuzat sa-i vanda aceste terenuri la o data anterioara.
Potrivit prefectului, unul dintre acesti proprietari a facut plangere penala impotriva lui Vasile O., iar cu ocazia cercetarilor reclamatul si-a apreciat demersul de a se intabula cu un teren care nu era proprietatea lui ca pe o "greseala" pe care doreste s-o corecteze.
Prefectul a reamintit o serie de cazuri ce i-au fost sesizate in luna septembrie 2007 de un grup de peste 20 cetateni care detin hotarari judecatoresti, cea mai mare parte dintre acestea definitive si irevocabile, privind reconstituirea dreptului de proprietate. In baza hotararilor, persoanele respective solicita eliberarea titlurilor de proprietate pentru amplasamente ce se suprapun cu cele ale vechiului Fond Bisericesc Ortodox Roman al Bucovinei. In aceste cazuri, instantele de judecata au fost induse in eroare, deoarece s-au pronuntat pe baza unor documentatii intocmite in mod eronat tot de persoane fizice autorizate.
Orest Onofrei recomanda persoanelor care detin titluri de proprietate sa-si garanteze proprietatile, prin intabulare, acest demers oferindu-le posibilitatea de a verifica daca mai au calitatea de proprietari.

0 comentarii: