miercuri, 23 ianuarie 2008

Terenuri de miliarde, pe care nu se poate construi nimic

Licitaţiile RA-APPS



Dezamăgire mare în rândurile celor care au cumpărat terenurile RA-APPS, sperând că vor putea construi acolo vile şi blocuri, chiar de anul acesta.

Construcţiile de orice fel sunt interzise, cumpărătorii având obligaţia de a păstra destinaţia iniţială a terenului, care figurează ca livadă şi terenuri agricole.

Cumpărătorii terenurilor de la Casa de Oaspeţi, care s-au grăbit să meargă la Primărie, să solicite eliberarea unui certificat de urbanism, în baza căruia să facă demersurile necesare realizării de construcţii – case şi blocuri, s-au izbit de un refuz total .

Peste 5000 de euro pentru un ar de livadă

Unul din cei care s-au păcălit cu terenurile RA-APPS este şi consilierul local Vasile Andronache, care, împreună cu ginerele său, Cristian Andronic, a cumpărat la licitaţie parcela 7363, cu o suprafaţă de 14,6 ari “teren curţi construcţii”, conform contractului notarial încheiat la finele anului trecut.

Spre surprinderea sa, nu are voie să construiască acolo casa pe care şi-o doreşte.

“Am solicitat eliberarea certificatului de urbanism, pentru a obţine din timp autorizaţia de construcţie necesară. Mi s-a refuzat eliberarea acesteia, deoarece, conform unei adrese a Consiliul Judeţean Suceava, nu avem voie să construim nimic pe spaţiile verzi. Practic, am cumpărat o livadă, că asta e acolo unde am eu terenul, cu peste 2,6 miliarde de lei vechi. De banii ăştia puteam să îmi cumpăr 66 de tone de mere de cea mai bună calitate, nu să am 50-60 de copaci la care să mă uit”, a spus Vasile Andronache, supărat că visul de a-şi construi casă nu se va împlini prea curând.

Acelaşi lucru se va întâmpla cu toţi cei care au cumpărat sau cumpără terenuri la Casa de Oaspeţi, pentru că, cu excepţia suprafeţelor pe care există deja construcţii vechi, toate parcelele figurează ca spaţii verzi, pe care nu au voie să facă nici un fel de lucrări care să ducă la schimbarea destinaţiei lor – aceea de livezi sau terenuri arabile.

Legea care blochează realizarea de noi construcţii

Ceea ce pune beţe în roate tuturor celor care au investit sume fabuloase pentru achiziţionarea acestor terenuri aflate atât de aproape de oraş, tentante pentru cei care vor că construiască ansambluri rezidenţiale, este Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 114, din 17 octombrie 2007, referitoare la protejarea spaţiilor verzi.

„Schimbarea destinaţiei terenurilor amenajate ca spaţii verzi şi/sau prevăzute ca atare în documentaţiile de urbanism, reducerea suprafeţelor acestora ori strămutarea lor este interzisă, indiferent de regimul juridic al acestora”, se spune în respectiva lege.

Confruntat cu problema noilor proprietari ai terenurilor de la Casa de oaspeţi, care s-au luptat la preţuri cu alţii, pentru a putea construi ceva acolo, primarul Sucevei, Ion Lungu, consideră că s-a greşit printr-o interpretare mult prea strictă a legii.

“Livezile respective nu pot fi considerate spaţii verzi. Acolo a fost o unitate de producţie, care şi-a schimbat şi încadrarea juridică. Vom discuta problema în Comisia de urbanism şi în Consiliul Local, pentru că e absurd ca cei ce au investit acolo să nu poată face nimic pe terenurile respective”, a declarat Ion Lungu.

Dacă legea s-ar aplica strict, în forma sa actuală, nu s-ar mai putea construi nimic în oraş, consideră şi viceprimarul Angela Zarojanu.

“Oriunde există câteva fire de iarbă, s-ar putea spune că e spaţiu verde şi nu mai ai voie să construieşti nimic. S-a greşit la întocmirea legii, pentru că a lăsat o prea mare permisivitate de interpretare, cel puţin la definirea spaţiilor verzi. În toată ţara sunt probleme din această cauză, tocmai de aceea se speră ca în curând legea să fie refăcută”, a adăugat viceprimarul Sucevei.

Terenuri arabile, vândute la supra-preţ

“Noi am vândut terenuri arabile şi livezi, nu terenuri pentru construcţii. Cine a spus că se poate construi acolo?”, a spus ieri Gheorghe Antonovici, directorul Regiei Autonome „Administraţia Patrimoniului Protocolului de Stat” Suceava, confruntat cu problema pe care o au noii proprietari ai parcelelor scoase la licitaţie.

“Toate detaliile terenului, inclusiv numărul de pomi, este trecut în caietul de sarcini al licitaţiei. Eu vând terenul, nu mă interesează dacă ei pot sau nu construi acolo vile sau blocuri. Poate vor să aibă o livadă a lor”, a replicat nepăsător Gheorghe Antonovici, care a recunoscut totuşi că în anunţul de licitaţie dat anterior se preciza clar că toate utilităţile – apă, canalizare şi gaz metan, sunt în imediata apropiere a parcelelor.

Ce nevoie au proprietarii parcelelor cu livadă de gaz metan, sau de apă caldă şi căldură, nu se ştie, dar directorul RA-APPS spune că şi termenul de “teren curţi construcţii”, prins în contractul de vânzare a terenului, a fost folosit doar în mod generic, fără a ilustra realitatea din teren, încât proprietarii nu pot să aibă pretenţii că li s-a dat un teren construibil.

“Dacă vor să construiască acolo, trebuie să facă un PUZ al zonei, iar astă costă. Cine îl va plăti? Dacă îl făceam noi, nu mai scoteam parcelele la vânzare pornind de la 40 de euro metro pătrat, ci porneam cel puţin de la 300 de euro”, spune Gheorghe Antonovici.

Deşi preţul minim de pornire a licitaţiilor pentru o parcelă de teren a fost de 40 de euro/mp, în urma licitaţiilor, preţurile cu care au fost adjudecate au ajuns şi la 160 de euro/mp, sume imense, plătite pentru un petec de teren cu câţiva pomi pe el, pe care nu se poate construi nimic.

Posibile variante

Cum toţi cei care au cumpărat terenuri acolo, la preţuri aproape incredibile, vor să îşi valorifice investiţia, prin realizarea unor construcţii, o posibilă variantă ar fi să aştepte modificarea legii privind protecţia spaţiilor verzi.

Conform primarului Ion Lungu, cea mai bună variantă e cea prin care, în cursul acestui an, municipalitatea suceveană va finaliza planul urbanistic zonal pentru zona Parcului, unde au prevăzute o serie de investiţii.

“În PUZ ar fi definite cu exactitate spaţiile verzi şi am putea stabili regimul de înălţime şi tipul de clădiri ce pot fi ridicate în zona Casei de oaspeţi. Cu siguranţă, acestea vor fi clădiri de medie înălţime, adică parter şi maxim două etaje”, a spus Ion Lungu, care a adăugat că se vor depune eforturi pentru finalizarea cât mai rapidă a PUZ Parc.

Cei care sunt nemulţumiţi de tranzacţiile făcute au avansat şi o altă posibilitate, de a acţiona în instanţă RA-APPS, pentru că nu a precizat de la bun început că acolo nu se pot face încă nici un fel de construcţii, lucru care se putea afla cu uşurinţă dintr-o simplă consultare a actelor cadastrale şi urbanistice existente, în care livezile de acolo sunt trecute ca spaţii verzi.

0 comentarii: