vineri, 11 ianuarie 2008

Transgaz efectuează formalităţile pentru transferul reţelei de gaze naturale realizate prin proiectul Suceava- Utilităţi


Administratie



marza În momentul de faţă Transgaz realizează formalităţile pentru transferul reţelei de gaze naturale construite prin proiectul „Suceava-Utilităţi şi mediu la standarde europene”. Preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Gavril Mîrza, a declarat că a transmis ministrului Economiei şi Finanţelor, Varujan Vosganian, o scrisoare în care îi solicită să aprobe acest transfer şi totodată să accepte desemnarea unui operator provizoriu de gaze naturale pentru municipiul Câmpulung Moldovenesc.

Modalitatea de transfer a reţelelor, respectiv cu plată sau doar transfer în administrare cu plata unei redevenţe, urmează a fi negociat, a menţionat preşedintele CJ Suceava, care a mai adăugat că în cadrul aceluiaşi proiect urmează să fie finalizate investiţiile la centralele termice de cogenerare din Rădăuţi, Gura Humorului, Câmpulung Moldovenesc, Siret şi Vatra Dornei.


Şeful administraţiei judeţene a mai afirmat că pentru municipiul Vatra Dornei vor trebui achiziţionate injectoare pentru combustibil lichid uşor întrucât centrala cu rumeguş care funcţionează în localitate nu poate face faţă numărului de beneficiari ai încălzirii centralizate.

Preşedintele CJ Suceava a mai spus că după finalizarea transferului reţelelor de gaze naturale către Transgaz şi al centralelor termice de cogenerare autorităţilor locale se va stabili cum vor fi cheltuiţi banii rămaşi din creditul obţinut de CJ de la Deutche Bank.

Ministrul Economiei şi Finanţelor, Varujan Vosganian, a anunţat, la mijlocul lunii noiembrie 2007, la Suceava, că Transgaz va prelua reţeaua de gaze naturale construită până în prezent în judeţul Suceava prin proiectul „Suceava-Utilităţi şi mediu la standarde europene” şi va continua investiţiile prevăzute în acest proiect.

Preşedintele CJ Suceava, Gavril Mîrza a explicat ulterior că, în urma discuţiilor cu reprezentanţii Transgaz, s-a stabilit că această societate va continua investiţiile în cadrul proiectului pe componenta de magistrale de gaz natural, reprezentând conducte de înaltă presiune pe traseul Câmpulung Moldovenesc- Vatra Dornei şi Gura Humorului- Rădăuţi, totalizând 90 de km.

Acesta a menţionat că prin proiect au fost construite până în prezent conducte cu o lungime totală de 101 km.

Gavril Mîrza a mai spus că problema majoră este însă desemnarea unui operator al distribuţiei gazelor naturale în judeţ pentru că nici o localitate nu poate beneficia încă de această investiţie.

Acesta a arătat că sunt deja montate instalaţii interne în localităţile Pătrăuţi, Drăguşeni, Dărmăneşti, Dumbrăveni sau Milişăuţi, dar că locuitorii nu pot beneficia de gaze naturale pentru că nu există operator desemnat de MEF, situaţia fiind asemănătoare şi în Câmpulung Moldovenesc unde centrala termică de cogenerare nu poate funcţiona cu gaze naturale deşi reţeaua este finalizată.

0 comentarii: