vineri, 25 ianuarie 2008

Trei vulpi diagnosticate cu rabie în Frătăuţii Noi, Gura Humorului şi Mitocul Dragomirnei


Actualitate



vinatoare Numărul cazurilor de animale depistate cu rabie, înregistrate în acest an a ajuns la şase, după ce alte trei cazuri au fost confirmate. Potrivit şefului Direcţiei Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Suceava, Petrea Dulgheru, joi au fost diagnosticate două cazuri de rabie la Frătăuţii Noi şi Gura Humorului. „La Frătăuţii Noi este vorba de o vulpe găsită moartă în livada lui Jacotă Ion, care a anunţat medicul veterinar acesta recoltând probe de laborator. Cetăţeanul ştiind din mass media de pericolul pe care îl reprezintă rabia nu a atins cadavrul” precizează Petrea Dulgheru. În privinţa cazului de la Gura Humorului, şeful DSVSA Suceava spune că este vorba de o vulpe vânată pe fondul de vânătoare nr. 47 Voroneţ în apropierea localităţii cu acelaşi nume, în contact cu animalul intrând doar maistrul de vânătoare.

Petrea Dulgheru a mai adăugat că, miercuri în comuna Mitocul Dragomirnei a fost declarat un focar de rabie, după ce pe fondul de vânătoare nr.54 Mitoc au fost vânate patru vulpi de la care au fost trimise probe pentru examen de laborator, una fiind diagnosticată cu rabie. Şeful DSVSA Suceava spune că în contact cu vulpile a intrat paznicul de vânătoare de la Ocolul Silvic Pătrăuţi care a jupuit vulpile.

Despre acest episod de rabie a fost anunţată ASP Suceava pentru a lua măsurile legale ce se impun.

Şeful DSVSA Suceava a mai menţionat că, în focare va fi efectuata vaccinarea de necesitate a animalelor receptive: cabaline, bovine, ovine, caprine, porcine, şi de completare la câini şi pisici.

Petrea Dulgheru lansează din nou un avertisment cetăţenilor să anunţe toate cazurile de mortalitate la animalele sălbatice, cazurile de comportament anormal al animalelor sălbatice, să nu atingă şi nici să nu jupuiască cadavrele acestora.

Acesta a mai afirmat că, pentru a preîntâmpina infecţiile accidentale cu virusul rabic a personalului sanitar veterinar, DSVSA Suceava a solicitat ASP Suceava vaccinarea antirabica obligatorie a tuturor medicilor veterinari concesionari din judeţ, a medicilor veterinari oficiali zonali, a medicilor veterinari epidemiologi din cadrul DSVSA Suceava şi a celor din Laboratorul sanitar veterinar de stat.

Judeţul Suceava este unul intens rabigen, anul trecut fiind înregistrate în judeţ 15 focare de turbare, cu 17 cazuri declarate oficial. Asemenea cazuri au fost depistate la bovine, vulpi, dihor, jder în localităţi precum Preuteşti, Vadu Moldovei, Vatra Dornei, Moara, Bogdăneşti, iar în acest an au mai fost înregistrate trei focare de rabie: la o vulpe în Dârmoxa-Broşteni, în Botoşeniţa Mare- Calafindeşti la o pisică, şi la alte două vulpi în Dorna Arini.

0 comentarii: