vineri, 18 ianuarie 2008

Zeci de clădiri din Moldova au nevoie urgentă de consolidare


Zeci de clădiri din judeţele din regiunea de nord-est a ţării au nevoie de consolidare, pentru a se preveni o catastrofă în cazul unui cutremur puternic. Cea mai gravă situaţie este la Iaşi, unde nu mai puţin de 62 de blocuri au fost incluse în clasa întîi de risc seismic.

La acestea se adaugă alte cîteva imobile expertizate de către Primăria Iaşi, care, la rîndul lor, reprezintă o urgenţă pentru consolidare. "Nu vă pot spune la ce grad al unui cutremur clădirile se pot prăbuşi, pentru că analiza se face în termeni probabilitate, adică riscul să apară degradări mari în cazul unui seism", ne-a declarat Radu Lupăşteanu, inspector şef al Inspectoratului Judeţean în Construcţii (IJC) Iaşi.

650.000 de euro, consolidarea unui imobil din Roman

Deşi situaţia este destul de gravă, nici una dintre aceste clădiri nu a intrat în cadrul unui program guvernamental de consolidare. "Principalul motiv este faptul că locatarii nu se coagulează. Cadrul legislativ prevede ca locatarii să-şi gajeze imobilele, în cazul în care nu îşi permit să pună banii din buzunar pentru lucrări. Dacă plătesc cu banii jos, nu mai este necesară această procedură", ne-a explicat Radu Lupăşteanu. De altfel, în toată Moldova numărul imobilelor vechi care beneficiază de lucrări de întreţinere este extrem de mic, mai ales pentru că valoarea costurilor este extrem de ridicată. Un exemplu este în judeţul Neamţ, la Roman, unde o singură clădire a fost încadrată în cala întîi de risc seismic. Aceasta a intrat şi într-un program de reabilitare, iar costurile estimate se ridică la 650.000 de euro, potrivit unor date furnizate de IJC Neamţ. "În urma unui studiu geotehnic s-a concluzionat necesitatea adaptării soluţiei de consolidare cu piloţi de beton armat. Costurile sînt estimate la circa 650.000 de euro", se arată într-un comunicat semnat de inspectorul şef al IJC Neamţ, ing. Andrei Ignat. El a adăugat că procedurile sînt, la rîndul lor, extrem de complicate. "Proprietarii trebuie să facă ipotecă în favoarea primăriei, care urmează să le găsească locuinţe de tranzit, pentru ca ulterior să aştepte executarea lucrărilor", ne-a explicat ing. Andrei Ignat.

Un bloc din şase primeşte sprijin la Bacău

Nici Bacăul nu stă mai bine la prevenţie. Şase blocuri stau în Bacău gata să se prăbuşească la un cutremur la puternic, dar numai unul a primit fonduri pentru reabilitare.

0 comentarii: