vineri, 29 februarie 2008

Amenzi pentru publicitate înşelătoare



Publicitatea înşelătoare sau practica comercială înşelătoare a fost sancţionată de inspectorii OJPC Suceava, care au efectuat un control pe această temă.

Directorul OJPC Suceava, Elena Oanea a declarat că „au fost identificate mai multe situaţii care se definesc ca practici comerciale incorecte şi abuzive, iar agenţii economici depistaţi au fost sancţionaţi”.

Un operator economic din judeţ care comercializează carburanţi a fost sancţionat cu o amendă de 4000 de lei pentru că a recurs la o campanie de publicitate abuzivă. Elena Oanea a declarat că „un consumator ne-a reclamat faptul că la acea benzinărie a fost dezvoltată o campanie potrivit căreia, la achiziţionarea unei anumite cantităţi de benzină, cumpărătorul primea o sticlă de lichid de spălat parbrizul”.

Pentru că şi-a alimentat autoturismul cu carburant de mai multe ori la acea staţie şi nu a primit niciodată lichidul de spălat parbrizul, un cumpărător a reclamat benzinăria la OJPC.

Inspectorii au demarat un control şi au constatat faptul că societatea a indus în eroare consumatorul, din cauză că pe materialele şi afişele publicitare nu era prevăzută formularea „în limita stocului disponibil”.

Agentul economic a fost sancţionat cu 4000 de lei şi obligat săi ofere consumatorului bunurile prevăzute în promoţie.

Sancţionat pentru comerţ abuziv

Un alt operator economic sucevean a primit o amendă contravenţională de 4000 de lei pentru că a refuzat să servească un client cu un anume produs solicitat de acesta. Directorul OJPC Elena Oanea a spus că „un consumator a solicitat să achiziţioneze o anumită cantitate de carne tocată de vită, iar vânzătorul i-a amestecat-o cu carne grasă de porc”. Clientul a cerut să i se dea doar carnea solicitată, fără grăsime, iar vânzătorul a devenit recalcitrant şi a refuzat să-l mai servească pe client.

Potrivit Elenei Oanea, „faptul că vânzătorul a refuzat să servească clientul cu produsul solicitat (muşchi de vită tocat) şi nu în amestec cu slănină de porc tocată este o practică comercială abuzivă şi a fost sancţionată cu amendă contravenţională în cuantum de 4000 lei”.

0 comentarii: