vineri, 29 februarie 2008

Attila Korodi: 43 de orase deverseaza apa uzata in rauri, fara epurare

Din cele peste 1.300 de statii de epurare a apei existente in tara, mai mult de 60% nu functioneaza corespunzator, a declarat Attila Korodi, Ministrul mediului. Bucuresti, Craiova, Braila, Galati si Tulcea sunt numai cateva orase care, potrivit lui Korodi, deverseaza apa uzata direct in rauri, fara a fi epurata.

Ministrul mediului a spus ca necesarul de investitii la nivel national, in epurarea apei, este de 5,7 miliarde de euro si in reteaua de canalizare, de 3 miliarde de euro. Investitiile trebuie realizate pana in 2018.

Potrivit datelor furnizate de minister, reteaua de apa si canalizare acopera 18.000 de kilometri, adica poate fi utilizata de 11 milioane de locuitori. 90% dintre acestia sunt in mediul urban si numai 10% la tara.

Infuzie de 1,2 miliarde de euro, cu efecte reduse

Pentru acest sector au fost alocate, pana in prezent, importante sume din fonduri europene: peste 30 de proiecte ISPA, insumand peste 1,2 miliarde euro, potrivit datelor oficiale disponibile. "Toate aceste proiecte au un caracter integrat, rezolvand atat problematica alimentarii cu apa potabila, cat si pe cea a epurarii apelor uzate urbane" arata un document oficial disponibil pe webiste-ul www.mmediu.ro

Acelasi document mentioneaza: "in vederea realizarii de investitii in infrastructura de apa uzata si pentru celelalte aglomerari umane, de dimensiuni medii (pana la 10,000 l.e) si mici ( intre 2000-10,000 l.e) s-au avut in vedere o multitudine de surse de finantare: fonduri multilaterale sau nerambursabile, credite pentru finantarea serviciilor publice si investitii in infrastructura cu garantii guvernamentale sau locale, stimularea participarii capitalului privat si a parteneriatelor public-private".

Totusi, la mai bine de un an dupa aderarea la UE, ministerul de resort anunta ca peste 50% din apele evacuate in Romania nu sunt epurate corespunzator.

Alte 3,3 miliarde de euro sunt "pe teava"
O parte din probleme ar putea fi rezolvate prin accesarea Programului Operational Sectorial de Mediu, pentru perioada 2007- 2013. Componenta denumita "Extinderea si modernizarea infrastructurii de apa si apa uzata" insumeaza circa 3,3 miliarde de euro.

Attila Korodi a mentionat ca pentru primele 5 proiecte transmise deja, in valoare de 560 de milioane de euro, se asteapta OK-ul Comisiei Europene.

0 comentarii: