vineri, 29 februarie 2008

Candidatii pentru primariile municipiilor trebuie sa fie absolventi de facultate


O propunere legislativa potrivit careia candidatii pentru primariile oraselor cu rang de municipiu vor trebui sa aiba cel putin studii superioare de scurta durata, absolvite cu diploma, a fost adoptata de Senat, prin implinirea, la 25 februarie, a termenului de adoptare tacita.

Propunerea pentru modificarea si completarea Legii nr. 67/2004 privind alegerea autoritatilor locale mai prevede ca persoanele care candideaza la functia de primar al comunelor si oraselor trebuie sa fi absolvit studii medii liceale, finalizate cu diploma de bacalaureat. Guvernul nu a sustinut adoptarea masurii, apreciind ca aceasta este neconstitutionala, deoarece instituie conditii suplimentare pentru a candida la functia de primar.
Pe de alta parte, Comisia pentru administratie din Senat a avizat favorabil textul. In expunerea de motive, se arata ca primarul are atributii semnificative in ceea ce priveste organizarea invatamantului preuniversitar din localitatea pe care pe care o "pastoreste". Se mai prevede ca se doreste asigurarea unei "garantii minime in privinta pregatirii profesionale" a celui caruia i se incredinteaza o mare parte din responsabilitatile publice.
Printre cei 14 parlamentari care au initiat propunerea se numara Ivan Cismaru - senator PDL, Gheorghe Funar - senator PRM, Aurel Gabriel - Simionescu - senator PSD, Vasile Ioan Danut Ungureanu - senator PSD, Verginia Vedinas - senator PRM, Gheorghe Gabor - deputat PNL, Ioan Ghise - deputat PNL. Senatul a fost prima Camera sesizata.

0 comentarii: