luni, 4 februarie 2008

Cooperare benefica - Proiecte comune in situatii win - win.


Situatia 1- Pentru prima data, un proiect MCTI reuneste toti operatorii de telefonie. Toti operatorii de telefonie mobila consacrati, precum si RomTelecom si-au anuntat participarea la proiectul OpenID. Operatorii de telefonie mobila din Romania vor putea garanta autenticitatea datelor personale ale cetatenilor in aproximativ 2 luni. Introducerea unei metode sigure de autentificare a cetatenilor pe web tehnologie id garantata de stat prin lege poate contribui la dezvoltarea serviciilor electronice si permite cetatenilor sa se logheze pe orice site al administratiei publice centrale si locale. Acestia vor putea in acest fel sa faca cereri pentru obtinerea unor documente fara a fi prezenti fizic in acele locatii. Folosind acest sistem, abonatii operatorilor de telefonie, dar si cei ai bancilor, vor putea sa acceseze site-urile administratiilor publice pentru plata taxelor si impozitelor si transmiterea unei cereri, fara sa mai fie necesare un cod de identificare si o parola, furnizate de primarii sau de orice alt beneficiar. Serviciul de autentificare OpenID va putea fi facturabil ca oricare alt serviciu aducand noi venituri si astfel crescand ponderea abonatilor in totalul clientilor operatorilor de telefonie.

Situatia 2- Orange Romania a intrat pe piata serviciilor quad-play (telefonie fixa si mobila, internet si servicii TV) printr-un parteneriat cu UPC, mutare prin care francezii incearca sa contracareze ofertele lansate pe piata de RCS-RDS si Romtelecom impreuna cu Cosmote. Prin oferta-test a Orange si UPC, incheiata la 31 ianuarie, lansata in Ploiesti, Tulcea, Giurgiu, Suceava si Focsani, utilizatorii sunt stimulati sa contracteze de la UPC pachetul triple-play (telefonie, internet si televiziune) si un abonament nou de telefonie mobila de la Orange

Situatia 3 - De asemenea Orange s-a asociat cu La Petite Reine, Pathe Renn Production, Les Editions Albert Rene si distribuitorul roman de film RoImage pentru a sustine lansarea in cinematografele din Romania a filmului-" Asterix la Jocurile Olimpice '', pe 1 februarie. Pentru ca iubitorii filmului sa descopere noile aventuri ale celui mai cunoscut galez de pe planeta, orange propune continut legat de film si universul acestuia, disponibil pe www.orange.ro si in portalul wap orange.

Concluzie- Daca initiativele companiilor private prin care acestea se aliaza si coopereaza pentru un interes comun ar fi copiate si de politicienii din Romania am fi mult mai departe de mocirla in care se zbate zilnic Romania.

Asfel , daca administratia ar invata ceva din toate cele prezentate mai sus, ar profita de vizita lui Nicolas Sarkozy - primul lider G7 care vine la Bucuresti in mandatul lui Basescu. Mari firme franceze isi desfasoara afaceri de sute de milioane de euro in Romania . N-ar fi interesant sa fim si noi pe aceleasi pozitii de cooperare si sa gasim impreuna cele mai bune situatii win-win?

0 comentarii: