vineri, 1 februarie 2008

Creştere alarmantă a numărului de copii plasaţi la asistenţi maternali profesionişti


Actualitate



Gheorghe Straton De la începutul lunii şi până în prezent, au fost evaluaţi de către Serviciul de evaluare a situaţiilor de risc şi intervenţie în regim de urgenţă din cadrul DGASPC Suceava un număr de 45 de copii despre care s-au primit sesizări că sunt în dificultate. Şeful DGASPC Suceava Suceava, Gheorghe Straton precizează într-un comunicat că, pentru 18 dintre aceştia şi familiile lor s-a oferit consiliere, asistenţă şi sprijin, urmând ca serviciul specializat din cadrul Primăriilor de domiciliu al acestora să monitorizeze îndeaproape cazurile.

Situaţia a 10 copii este în curs de evaluare, urmând a se lua cele mai potrivite măsuri pentru fiecare.

Pentru 17 copii situaţia a fost mai gravă, necesitând luarea unei măsuri de protecţie în regim de urgenţă. Astfel, au fost făcute 11 plasamente în regim de urgenţă dintre care 3 la asistenţi maternali profesionişti prin instanţă, 5 plasamente la centre de plasament din judeţ şi 3 plasamente în Centrul de primire minori. Pentru alţi 6 copii Comisia pentru protecţia copilului a dispus plasamentul la asistenţi maternali profesionişti.

Potrivit şefului DGASPC Suceava Suceava, Gheorghe Straton, cauzele, sunt de cele mai multe ori de ordin social şi material. „Odată cu venirea anotimpului rece multe familii au rămas fără veniturile obţinute din diverse munci ocazionale, alţii s-au întors la munca în străinătate lăsând copii mai mult sau mai puţin la voia întâmplării. De asemenea violenţa în familie sau decesul părinţilor sunt alte cauze care pot duce la necesitatea luării unei măsuri de protecţie pentru copii” a precizat Gheorghe Straton.
copil neglijat
Un exemplu elocvent prezentat de Ghorghe Straton este cazul a trei fraţi cu vârste cuprinse între 2 si 12 ani dintr-o localitate limitrofă municipiului Suceava. Mama acestora, de etnie romă, este plecata la muncă în străinătate din noiembrie 2007, lăsând copiii în grija bunicilor paterni, tatăl fiind plecat şi el la muncă în străinătate. Întrucât existau dificultăţi în ceea ce priveşte creşterea şi îngrijirea copiilor, părinţii au fost contactaţi telefonic şi au declarat că tata se va întoarce în ţară în câteva zile, urmând să întocmească actele pentru a lua copiii în străinătate, unde lucrează. Drept urmare minorii au fost încredinţaţi de către Serviciul de Autoritate tutelară unei vecine, până la întoarcerea tatălui în ţară.

Acesta s-a prezentat la Primăria de domiciliu unde a dat informaţii contradictorii: iniţial că doreşte să îşi ia copiii iar mai apoi declarând că soţia sa nu mai vrea să-şi asume responsabilitatea pentru creşterea şi îngrijirea copiilor din motive personale, drept urmare consideră că singura soluţie este instituţionalizarea acestora, întorcându-se în aceeaşi zi în străinătate, fapt care a dus la plasarea celor trei fraţi la un asistent maternal profesionist.


Un alt caz menţionat de şeful DGASPC Suceava Suceava, Gheorghe Straton s-a înregistrat într-o comună din judeţul Suceava unde cinci fraţi au fost plasaţi în regim de urgenţă datorită abuzurilor fizice la care erau supuşi de către tată.

Acesta, pe fondul consumului de alcool, devenea foarte agresiv şi îşi lovea atât soţia cât şi cei cinci copii, după cum au atestat şi certificatele medico-legale eliberate de către Serviciul de Medicină Legală Suceava.

tigani.scheia Acestuia i-a fost întocmit dosar penal şi a fost sancţionat contravenţional cu amendă în numeroase rânduri. Specialişti ai DGASPC au încercat să consilieze tatăl însă au fost întâmpinaţi cu ostilitate, mai mult, devenind agresiv. Acesta recunoaşte că îşi abuzează fizic copiii şi soţia dar consideră că aceasta este o metodă eficientă de educare. Nu are nici un fel de remuşcări că în luna decembrie a fracturat în mod intenţionat mâna unuia dintre copii, considerând că acesta merita pedeapsa.

Având în vedere faptul că minorii prezintă semne evidente ale abuzului emoţional si fizic şi că tatăl copiilor este agresiv în continuare precum şi faptul că mama copiilor nu are o locuinţă unde să poată sta cu copiii până la rezolvarea situaţiei familiei, s-a hotărât plasamentul în regim de urgenţă la un centru de plasament din judeţ.

„Având în vedere creşterea numărului de copii aflaţi în situaţie de risc trebuie să reamintim că este esenţială monitorizarea acestor cazuri de către comunităţile locale, acestea nereducându-se la personalul din cadrul primăriilor ci şi la vecini şi cunoştinţe care pot semnala existenţa acestor situaţii. O comunitate puternică şi unită, care îşi cunoaşte membrii şi nevoile acestora va găsi modalităţi eficiente pentru sprijinirea părinţilor şi prevenirea separării copilului de familie. Cea mai buna metodă de a sprijini un copil este de a ajuta familia să poată avea grijă de el. Resursele pentru depăşirea unor situaţii dificile trebuie căutate, pe rând, în familia extinsă, la prieteni, vecini, persoane apropiate, în rândul profesioniştilor care intervin la un moment dat în viaţa copilului, în comunitate prin intervenţia serviciilor sociale de prevenire şi, în ultimă instanţă, se va face apel la intervenţia specializată” a concluzionat şeful DGASPC Suceava Suceava, Gheorghe Straton.

0 comentarii: