vineri, 29 februarie 2008

Dosarul de colaborator cu Securitatea al ÎPS Pimen va fi desecretizat

La lumină. Dosarul întocmit de Colegiul Consiliului Naţional de Studiere a Arhivelor Securităţii în baza căruia s-a dat verdictul de poliţie politică în cazul ÎPS Pimen, arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, va deveni public. În baza Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului 1/2008, privind asigurarea continuităţii unor activităţi a CNSAS, coroborată cu regulamentul de ordine interioară al instanţelor, presa va avea acces la toate dosarele care vizează interesul public.

Pentru că legea de funcţionare a CNSAS a fost abrogată fără norme tranzitorii, OUG 1/2008 prevede că toate dosarele întocmite de această instituţie se vor judeca la secţiile de contencios administrativ, în şedinţe publice.

Ca urmare a acestor reglementări, dosarul remis de CNSAS către Curtea de Apel Suceava nu va mai fi secret şi nu se va mai judeca în sală de consiliu ca până acum. Practic, la termenul următor, din 21 martie, şedinţa programată la secţia de contencios administrativ a Curţii de Apel Suceava va fi una obişnuită.

ÎPS Pimen contestă modul în care a fost citat

În contestaţia depusă la Curtea de Apel Suceava împotriva verdictului de colaborare cu Securitatea, ÎPS Pimen reclamă modul defectuos în care ar fi fost citat, ceea ce nu i-a dat posibilitatea să se apere în faţa membrilor CNSAS.

„Este o bătaie de joc pentru modul cum se procedează în aceste situaţii. Poate aveţi şi d-stră de observat acest lucru. Văzând această situaţie am lăsat ca totul să decurgă normal, adică cum hotărăsc cei de la CNSAS”, se arată în contestaţia depusă de înaltul prelat.

CNSAS a ajuns la concluzia că ÎPS Pimen a făcut poliţie politică şi a colaborat atât cu Securitatea cât şi cu Direcţia de Informaţii Externe, sub numele conspirative „Petru” şi „Sidorovici”.

"Există informaţii grele despre ÎPS Pimen, despre misiunile din ţară şi din străinătate la care participa", au mărturisit surse din cadrul CNSAS, la scurt timp după ce au făcut public verdictul în cazul arhiepiscopului Sucevei şi Rădăuţilor.

Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, la studii şi în misiuni în RFG, SUA, Canada şi Israel

Deocamdată nu se ştie exact când a furnizat informaţii actualul arhiepiscop al Sucevei şi Rădăuţilor. Cele mai multe bănuieli sunt pentru perioada când a fost la studii şi în misiuni în străinătate. În perioada 1976-1977, înaltul prelat a urmat cursuri de specializare la Universitatea din Köln, din fosta Republică Federală a Germaniei, pentru ca în 1977 să îndeplinească misiuni în cadrul Arhiepiscopiei misionare ortodoxe Române din Statele Unite şi Canada. La Reprezentanţa Patriarhiei Române din Ierusalim s-a aflat în anii 1978-1979, iar ulterior a revenit în ţară. La 10 ianuarie 1982, arhimandritul Pimen Zainea este ales de către Sf. Sinod al Bisericii Ortodoxe Române ca episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iaşilor, cu titlul “Suceveanul". Este hirotonit întru arhiereu, cu prilejul hramului Mănăstirii "Sf. Ioan cel Nou" de la Suceava, la 24 iunie 1982, de către ÎPS Mitropolit Teoctist Arăpaşu al Moldovei şi Sucevei. De pe 24 ianuarie 1991, PS Pimen Suceveanul a fost ales arhiepiscop al Sucevei şi Rădăuţilor, fiind instalat ca episcop la Suceava la 3 martie 1991.

0 comentarii: