joi, 7 februarie 2008

Organele sexuale feminine


Organele sexuale exterioare ale unei femei, clitorisul si deschiderea vaginului sunt greu de vizualizat, deoarece se afla chiar intre picioarele acesteia.

Vulva - Intreaga zona cu piele fina dintre picioarele unei femei se numeste vulva. Acest cuvint vine de la latinescul "volva", care inseamna invelitoare, protectie. Vulva acopera clitorisul, deschiderea vaginului si a uretrei si labiile.

Labiile - reprezinta doua perechi de pliuri fine ale pielii in interiorul vulvei. Ele acopera partile interioare ale vulvei-clitorisul, deschiderea uretrei si pe cea a vaginului. Cuvintul "labia" in latina inseamna buze.

Clitorisul - este o movilita de marimea unui bob de mazare. Cind clitorisul este atins si frecat, corpul femeii se simte bine atit in interior cit si in exterior. Se simte un fel de caldura si placere, sexy.

Deschiderea uretrei - Aceasta este chiar mica. Uretra nu reprezinta unul dintre organele sexuale ale femeii. Este un canal prin care este eliminata urina, in afara corpului. Urina este un lichid care ramine in urma mincarurilor si a bauturilor, el nefiind folosit de catre corp, ci eliminat. Este singurul fluid care traverseaza uretra unei femei.

Deschiderea vaginului - Vaginul este un pasaj de trecere intre uter - organ sexual aflat in interiorul corpului femeii - si exteriorul corpului femeii. Deschiderea vaginului este mai mare decit cea a uretrei. O parte subtire de piele numita himen acopera deschiderea vaginului. O data ce o fata creste - sau cind ea este foarte activa sau in timpul primului act sexual - himenul se intinde si poate sa doara putin, iar intrarea in vagin devine ceva mai mare.

Anusul - Acesta este o mica deschizatura prin care fecalele parasesc corpul femeii. Fecalele reprezinta un material solid, obtinut in urma digestiei alimentelor de catre corp. Sunt eliminate in mod similar la femeie sau la barbat. Sunt pastrate in intestin pina la eliminarea lor prin anus. In total deci, sunt trei deschizaturi intre picioarele unei femei: cea a uretrei, cea a vaginului si anusul. Daca o fata sau o femeie este curioasa sa stie cum arata aceste orificii, poate sa utilizeze o oglinda plasata in interiorul picioarelor. Daca ne-am putea uita in interiorul corpului unei femei, am vedea organele sexuale interne - cele 2 ovare, trompele uterine, uterul si vaginul.

Ovarele - Cele doua ovare - cite unul pe fiecare parte a uterului - sunt de marimea unei capsune mai mari. Ovarele contin celulele sexuale ale unei femei si mai sunt numite si oua sau ovule. La nastere, ovarele unei nou-nascute contin un numar surprinzator de celule sexuale (1-2 milioane), dar aceste celule nu sunt destul de dezvoltate pentru a produce copii, pina cind fata nu trece prin pubertate.

Pubertatea, perioada in care corpul unei fete incepe sa se transforme intr-unul al unei tinere femei, se poate declansa in orice moment de la 9 ani pina la 13 sau 14 ani. La pubertate, o fata are in jur de 300.000-400.000 de celule sexuale. Acestea nu mai pot produce copii dupa virsta de aprox. 50 de ani.

Trompele uterine - Acestea sunt pasaje prin care un ovul ajunge la uter. Cite un capat al fiecarei trompe aproape ca atinge ovarul. Celalalt capat este conectat cu uterul.

Uterul - Este constituit dintr-o membrana puternica si este gol pe dinauntru. Este aprox. de marimea si forma unei pere intoarse si este conectat cu ambele trompe uterine si cu capatul interior al vaginului. Uterul este locul in care un copil in dezvoltare, numit fetus, creste, este hranit si protejat. Fetusul creste in uter, care se largeste pe masura ce fatul se dezvolta, aprox. 9 luni, timp dupa care este gata sa fie nascut. Uneori, uterul este numit si matrice.

Cervixul - Acesta este o mica deschidere pozitionata in partea inferioara a uterului. Face legatura dintre uter si capatul interior al vaginului. Aceasta deschizatura se largeste foarte mult atunci cind un copil este nascut.

Vaginul - Este legatura intre uter si partea exterioara a corpului femeii. Un copil, la nastere, trece din uter prin vagin afara. Vaginul este, de asemenea, locul prin care o mica cantitate de singe, alte fluide si tesut parasesc uterul aprox. 1 data pe luna. Aceasta cantitate de singe este numita menstruatie sau ciclu si incepe atunci cind o fata ajunge la pubertate. Vaginul este, de asemenea, locul in care penisul intra in timpul contactului sexual.

0 comentarii: