joi, 7 februarie 2008

Sunt pregatit? Cand si de ce?


Multi dintre voi sunt pusi in fata unei decizii in acest moment... SUNT PREGATIT? Altii dintre voi vor trebui sa ia aceasta decizie in viitorul apropiat si altii au luat deja hotararea si vor sa stie cum sa faca aceasta experienta cat mai placuta pentru ei si partenerii lor.In continuare este prezentat momentul propice in care ar trebui sa faceti acest pas.

Cand ar trebuii sa faci pasul decisiv si cand ar trebui amanat pentru alta data? Aceasta este intrebarea pe care o vom ataca in aceasta pagina si mai jos intrebarea si mai mare DE CE te gandesti la actul sexual. Tineti cont ca ne referim la sex deoarece in societatea de astazi s-a dezvoltat ideea ca sexul oral, masturbarea mutuala si simularea de sex nu ar fi sex. Acest lucru se datoreaza faptului ca societatea incearca sa invete tineretul cum sa NU faca sex si nu incerca sa il educa in legatura cu actul sexual.

Unul dintre argumentele cele mai folosite pentru care tinerii ar trebui sa se abtina din a face sex este ca "nu sunt pregatiti" pentru emotiile si responsabilitatile actului sexual. Daca acesta este un adevar atunci ar trebui sa ne intrebam de ce nu sunt pregatiti? Daca natura a creat conditiile necesare atunci problema este in alta parte si anume in faptul ca adultii nu ii invata pe copii despre actul sexual. Si daca noi, adultii nu-i pregatim atunci sunt nevoiti sa descopere singuri.

Raspunsul cel mai simplu la intrebarea Cand este... atunci cand se simt ei insisi pregatiti, nu cand le spune mama si tata , nici cand biserica spune ca e bine sau cand politicienii spun ca e bine. Numai TU poti hotara cand este momentul potrivit.

Suntem clar convinsi ca este important ca atunci cand te hotarasti sa faci sex, sa o faci pentru TINE si pentru ca TU crezi ca esti pregatit(a).

Tot ceea ce NOI putem face este sa ii convingem pe tineri sa se gandesca la motiv si sa oferim ceea ce noi credem ca este cea mai buna cale de maturizare sexuala, incepand cu "lucrurile mici" pana la "lucrurile mari" cum ar fi sexul in sine.

"Esti pregatit(a ) daca..."
- Ai un partener stabil de cel putin sase luni.(Ca sa stii ca nu te grabesti )
- Te preocupa atat placerea ta cat si a partenerului(ei) tau/tale.(Dorinta ca partenerul(a) sa aiba o prima experienta placuta este importanta)
- Ati purtat deja mai multe conversatii despre sex, metode contraceptive, si boli cu transmitere sexuala. (Asta dovedeste ca luati lucrurile in serios si sunteti inteligenti)
- Fa acest pas pentru TINE, pentru ca TU crezi si pentru ca TU esti pregatit(a), nu pentru altcineva.(Unul dintre cele mai importante lucruri)
- Tu si partenerul(a) tau(ta) ati fost la un planning familial si v-ati testat de boli cu transmitere sexuala.(Asta arata ca sunteti responsabili si maturi)
- Ati explorat si alte forme de sex si alte modalitati de a fi in intimitate. (Sarind direct la sex ar putea fi mai dureros pentru fata-explorand dinainte sex fara penetrare este o idee buna)
- Esti deja obisnuit cu trupul tau si nu esti stanjenit(a) de a sta nud(a) in fata partenerului(ei).(Nestanjenirea in fata partenerului(ei) face primul act mult mai placut)
- Tu si partenerul tau stiti deja ce forma de contraceptie si de prevenire a bolilor veti folosi.
- Esti capabil sa stai si sa discuti planurile tale cu parintii.(Stim ca, din pacate, nu este posibil cu orice parinti).
- De unul singur ti-ai explorat deja corpul si ai avut un orgasm progresand spre sex propriu-zis.(Trebuie sa poti fi capabil sa spui partenerului ceea ce iti place si ceea ce nu-ti place)
- STII, in sufletul tau, ca este momentul potrivit in explorarea si dezvoltarea ta sexuala.(Fara nici un dubiu, trebuie sa fii increzator si sigur de hotararea luata)

Nu esti pregatit(a) daca...
- Nu-ti cunosti partenerul prea bine.(Nu stii cu cine a mai avut relatii sexuale sau daca are vreo boala cu transmitere sexuala)
- O faci DOAR pentru tine.(Si daca partenerul se simte si el bine , e bine-faptul de a fi concentrat doar pe propria placere denota lipsa de maturitate)
- Nu ai incercat niciodata o alta forma de act sexual (fara penetrare).(S-ar putea sa grabesti lucrurile si sa pierzi o experienta mai lenta dar mai senzuala)
- Esti grabit.(N-o face doar ca s-o faci. Daca ai de gand sa o faci fa-o cum trebuie)
- N-ai mai avut nici un orgasm.(Daca n-ai avut nici un orgasm ar trebui sa incerci masturbarea inaintea actului sexual efectiv)
- Simti ca lucrul pe care il faci ar trebui tinut secret fata de familie si priteni.(Nu trebuie sa te lauzi cu ce ai facut dar daca simti ca trebuie sa fie secret intreaba-te de ce)
- Nu ai stat niciodata nud in fata partenerului(ei)
- Nu stii ce este o boala cu transmitere sexuala
- Nu ai idee cum ai reactiona daca ar interveni sarcina.(Sau nu ai discutat despre acest risc cu celalalt)
- Crezi ca astfel partenerul(a) tau(ta) te va iubi mai mult sau o faci doar ca sa-l(sa o) satisfaci .(Un partener care intr-adevar tine la tine nu te va face sa te simti obligat(a) sa faci ceea ce nu vrei)
- Nu sti de ce nu trebuie sa folosesti un prezervativ din latex si un lubrifiant pe baza de ulei.(Mai ales daca nu stii ce este un lubriant pe baza de ulei sau unul pe baza de apa)
- Primul contact cu sexualitate (masturbare, petting...) a avut loc cu mai putin de un an in urma.(Cu alte cuvinte s-ar putea sa te grabesti.)

0 comentarii: