luni, 31 martie 2008

Patriarhul Daniel şi-a rupt piciorul



Patriarhul Daniel a fost internat în Secţia de ortopedie-traumatologie a Spitalului Militar, după ce a suferit o fractură la glezna stângă, ieri, la finalul Sfintei Liturghii, în timp ce urca scările spre reşedinţa patriarhală, a declarat managerul unităţii sanitare, generalul Ioan Sârbu.

Starea de sănătate a Patriarhului Daniel este bună în urma intervenţiei chirurgicale pentru fractura suferită la glezna stângă, care a durat o oră şi 25 de minute, însă nu va avea voie să calce pe picior timp de şase săptămâni, a anunţat managerul Spitalului Militar, generalul Ioan Sârbu.

În urma examenelor de specialitate, medicii au stabilit că este vorba de o "fractură bimaleolară cominutivă cu luxaţie internă astragaliană şi diastazis tibio-peronier glezna stângă". Echipa medicală a decis că se impune o intervenţie chirurgicală cu anestezie rahidiană, practicându-se "reducere deschisă şi osteosinteză cu placă şi şuruburi pe maleola peronieră şi şuruburi în maleola tibială cu imobilizare postoperatorie a articulaţiei", a explicat generalul Ioan Sârbu.

Intervenţia chirurgicală a durat aproximativ o oră şi 25 de minute şi nu au fost înregistrate incidente în timpul operaţiei sau accidente legate de anestezie, a mai spus generalul Sârbu.

Repaus şase săptămâni.

El a precizat că după operaţie starea Patriarhului Daniel este bună, fiind internat în post-operator, având parametrii funcţiilor vitale normali.

Medicii au decis ca Patriarhul Daniel să rămână sub supraveghere medicală permanentă timp de cinci zile. De asemenea, Patriarhul Daniel nu va avea voie să calce pe piciorul operat timp de şase săptămâni, a adăugat managerul Spitalului Militar.

Întrebat dacă Patriarhul Daniel va putea participa la slujba de Înviere, managerul Spitalului Militar a spus că acest lucru s-ar putea întâmpla, adăugând că aşa cum îl cunoaşte pe Patriarh, acesta va găsi o soluţie pentru a oficia slujba.

Preotul arhimandrit Timotei Aioanei a mulţumit credincioşilor care se roagă pentru sănătatea Patriarhului Daniel şi "în special echipei de medici" care l-a operat.

Purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, preotul Constantin Stoica, prezent la conferinţa de presă, a declarat că participarea Patriarhului Daniel la evenimentele programate în perioada următoare, între care şi slujba de întronizare a mitropolitului Moldovei, urmează să fie analizată, precizând că "acum important este ca Preafericitul să se întoarcă acasă cu bine".