duminică, 6 aprilie 2008

Director de şcoală, cercetat penal pentru abuz în serviciu

Învăţământ



Directorul Grupului Şcolar din Bivolărie, Mihai Stan, a fost dat în judecată de un cadru didactic, iar acum este cercetat penal pentru abuz în serviciu.

Problemele dintre directorul Mihai Stan şi profesorul psiholog Mihaela Valentina Spînul au izbucnit spre sfârşitul anului 2006, când profesoara i-a solicitat lui Mihai Stan să fie degrevată de anumite sarcini de serviciu. Mihaela Valentina Spînul susţine că în momentul în care a venit în şcoală i s-au dat anumite sarcini de serviciu, pe lângă orele pe care le avea cu elevii.

„Eram şefa comisiei de consiliere educativă, şeful magaziei cu materiale didactice, lider de sindicat, sarcini pe care le executam fără să am o decizie în acest sens, fără să fiu remunerată în vreun fel şi fără ca ele să fie prevăzute în fişa postului meu”, a declarat Mihaela Valentina Spînul.

Sancţionată pentru că a renunţat la unele atribuţii care nu erau stipulate în fişa postului

Către sfârşitul anului 2006, profesoara susţine că a solicitat în scris directorului Stan să fie degrevată de aceste sarcini, după ce în prealabil, la începutul acelui an şcolar, îi comunicase directorului că are probleme de sănătate şi doreşte să renunţe la sarcinile pe care le are.

„Cererea am făcut-o în luna noiembrie, iar răspunsul l-am primit abia în luna ianuarie, anul viitor. Directorul mi-a comunicat că sunt degrevată de funcţiile pe care le-am avut, însă pentru inconsecvenţa asumării unor responsabilităţi sunt penalizată cu şase puncte din punctajul total al evaluării anuale”, a mai precizat profesoara Spînul.

Aceasta a contestat răspunsul primit, însă după o lună a primit un nou răspuns de la conducerea şcolii, potrivit căruia contestaţia era nefondată.

Plătită ca suplinitor necalificat, deşi era titulară pe post

O altă problemă reclamată de Valentina Mihaela Spînul este faptul că, pe lângă sancţionarea cu şase puncte din punctajul total anual, directorul Stan a mai dispus şi sancţionarea pecuniară a acesteia, prin oprirea unei părţi din salariul lunar.

„Am aflat că modulul pedagogic pe care-l aveam eu nu era valabil şi că trebuie să fac un alt curs, motiv pentru care m-am şi înscris la un nou modul, la Universitatea Suceava”, a spus profesoara Spînul.

Deşi printr-o adresă de la IŞJ, directorului Stan i s-a comunicat că dacă a absolvit acel modul sau este pe care să-l absolve, profesoare are dreptul să fie remunerată ca şi cadru didactic calificat, Mihaela Valentina Spînul a spus că directorul nu a ţinut cont de recomandarea IŞJ-ului şi a dispus remunerarea ei ca suplinitor necalificat, deşi ea era profesor titular în acea şcoală.

„M-am dus şi am făcut plângere la Inspectoratul Şcolar Suceava, instituţie care i-a comunicat domnului director, printr-o adresă, faptul că aprecierea valabilităţii modulului o face angajatorul, care este IŞJ”, a spus profesoara Spînul.

Departamentul juridic al Inspectoratului Şcolar i-a comunicat directorului Stan că măsura luată şi reţinerea din salariu „pot fi considerate un abuz în serviciu şi pot atrage răspunderea disciplinară, civilă sau penală”. Totodată, IŞJ a cerut conducerii Grupului Şcolar Bivolărie să plătească profesoarei sumele reţinute din salariu.

„Nu a răspuns hotărârii, în următoarea lună a continuat să-mi reţină din salariu, şi până în ziua de astăzi nu am mai văzut banii”, a spus Mihaela Spînul.

„Trimiterea mea în judecată este un abuz, din cauza unei erori”, susţine directorul Stan

În aceste condiţii, văzând că nu are nici un câştig de cauză, profesoara a depus plângere penală împotriva directorului Mihai Stan. Iniţial, instanţa i-a dat directorului o amendă administrativă, hotărâre pe care profesoara Spînul a contestat-o.

„Mi s-a comunicat că plângerea mea este neîntemeiată, dar nu m-am lăsat şi am făcut din nou plângere la Judecătoria Rădăuţi”, spus profesoara. În momentul de faţă, Mihai Stan este cercetat penal pentru abuz în serviciu.

Directorul Grupului Şcolar Bivolărie, Mihai Stan, susţine că a sancţionat-o pe profesoara Spînul cu trei puncte din punctajul anual al evaluării, şi nu cu şase puncte.

„A renunţat la atribuţiile de serviciu în timpul anului şcolar, a perturbat sistemul educativ şi a motivat că renunţă la sarcinile pe care le are din motive medicale, însă nu mi-a adus nici o adeverinţă medicală care să certifice problemele de sănătate pe care le acuza”, a spus Mihai Stan.

Referitor la acest lucru, Mihaela Valentina Spînul susţine că, în primul rând, nu i s-a cerut o adeverinţă medicală şi, în al doilea rând, erau nişte atribuţii care nu figurau în fişa postului, şi pe care nu era obligată să le facă.

În legătură cu valabilitatea modulului pedagogic al profesoarei şi cu decizia directorului de la Grupul Şcolar Bivolărie de a o remunera pe Mihaela Valentina Spînul ca şi cadru didactic necalificat până la absolvirea modulului, directorul Mihai Stan s-a declarat total îndreptăţit să facă acest lucru.

„Ţin să precizez că adresa IŞJ prin care mi se cerea să-i plătesc doamnei profesoare reţinerile salariale, pe motiv că nu eu sunt angajatorul, este total eronată”, a spus directorul Stan.

Acesta a declarat că în acea adresă a IŞJ-ului se face referire la un articol de lege abrogat şi înlocuit cu Legea 349/2004, prin care angajarea se face de către directorul şcolii, care este şi ordonator terţiar de credite.

„Consider că trimiterea mea în judecată este un abuz, pe baza unui articol de lege abrogat, şi am cerut Inspectoratului Şcolar să reanalizeze această situaţie”, a mai spus directorul Stan.