duminică, 4 mai 2008

Apă sfinţită şi rachiu, la sărbătoarea Izvorului Tămăduirii de la Liteni

Petrecere câmpenească



Ca în fiecare an, în prima zi de vineri după Paşte, în Poiana Ursului din oraşul Liteni, mii de oameni din localitate, dar şi din comunele din zonă, se adună cu mic, cu mare, la slujba ţinută de un sobor de preoţi, cu ocazia sărbătorii Izvorul Tămăduirii.

Dacă odinioară, manifestarea consta doar în slujba oficiată de feţele bisericeşti, care sfinţeau izvorul din poiană, iar credincioşii plecau acasă cu apă sfinţită, de câţiva ani încoace, Izvorul Tămăduirii de la Liteni s-a transformat într-o adevărată petrecere câmpenească.

Ieri, în jurul prânzului, se adunaseră deja peste 1500 de oameni, însă organizatorii se aşteptau ca numărul acestora să se dubleze în câteva ore.

Unii dintre participanţi nu au mai aşteptat să înceapă slujba, programată în jurul orei 12:30, şi s-au pus pe făcut grătare, în aşteptarea mititeilor şi cârnăciorilor cinstindu-se cu bere sau vodcă.

Oferta comercianţilor ambulanţi era cât se poate de variată, de la băuturi alcoolice, la suveniruri de talcioc, vată pe zahăr sau îngheţată.

Cu toţii aşteptau slujba de sfinţire şi, apoi, începerea programului artistic susţinut de mai multe ansambluri de muzică populară pe scena închiriată de Primărie.

Primarul din Liteni, Mihai Axinte, a anunţat că vrea ca în aceeaşi zi în care se sărbătoreşte Izvorului Tămăduirii să fie şi hramul oraşului.