duminică, 4 mai 2008

Control la sânge la Judecătoria Vatra Dornei

În pregătire



Deznodământ previzibil. Consiliul Superior al Magistraturii a hotărât să trimită o echipă de control la Judecătoria Vatra Dornei pentru a aplana tensiunile apărute aici între cei trei magistraţi. Verificările vor fi amănunţite, iar echipa de control va sta la Vatra Dornei cinci zile, comparativ cu un control obişnuit care durează, de obicei, doar două zile.

Controlul de la Judecătoria Vatra Dornei se va derula în perioada 5-9 mai şi a fost aprobat prin Hotărârea 122 a Secţiei Judecători din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii din 17 aprilie 2008.

În şedinţa respectivă s-au stabilit şi obiectivele controlului, şi anume: „Verificarea eficienţei manageriale şi a modului de îndeplinire a atribuţiilor ce decurg din legi şi regulamente de către preşedintele judecătoriei, pentru asigurarea bunei funcţionări a acesteia şi a calităţii corespunzătoare a Judecătoriei Vatra Dornei, ca serviciu public”.

Controlul de la începutul lunii mai este al treilea în ultimii trei ani. Dacă în 2006 şi 2007 echipele de control nu au poposit decât cel mult două zile, acum vor sta cinci zile, ceea ce înseamnă că activitatea instanţei dornene va fi luată la bani mărunţi. Din datele pe care le deţinem, controlul va viza întreg mandatul actualului preşedinte al Judecătoriei Vatra Dornei, Codrina Iosana Martin, respectiv perioada 1 mai 2006 - 1 mai 2008.

Controlul a fost cerut atât de oponenţii Codrinei Iosana Martin, cât şi de aceasta

Pe 2 aprilie 2008, judecătorii Ilie Cotoman şi Felicia Marian, care fac parte şi din Colegiul de Conducere al Judecătoriei Vatra Dornei, au sesizat Consiliul Superior al Magistraturii şi au cerut demiterea preşedintelui Codrina Iosana Martin.

Cei doi magistraţi au invocat faptul că preşedintele în exerciţiu refuză să pună în aplicare o hotărâre luată de Colegiul de Conducere. După numai câteva zile, Codrina Iosana Martin a atacat la Tribunalul Suceava hotărârea prin care i se luau o serie de atribuţii. Secţia Comercială şi de Contencios Administrativ i-a dat câştig de cauză şi a suspendat aplicarea hotărârii buclucaşe. Judecătorii Ilie Cotoman şi Felicia Marian au atacat-o deja cu recurs la Curtea de Apel Suceava, care nu a stabilit încă un termen pentru soluţionare.

În paralel, la CSM a mai ajuns şi o a doua cerere. Aceasta a fost formulată de Codrina Iosana Martin, care a solicitat să-i fie verificată activitatea desfăşurată în ultimii doi ani.

Hotărârea care a declanşat scandalul

Hotărârea care a provocat întreg scandalul viza, conform spuselor judecătorilor Ilie Cotoman şi Felicia Marian, „buna funcţionare şi organizare a Judecătoriei Vatra Dornei”. Printre punctele stipulate în hotărârea adoptată la mijlocul lunii martie se numărau înfiinţarea unor module de lucru, care să asigure continuitatea grefierilor în şedinţele de judecată. De asemenea, s-au modificat o serie de atribuţii ale judecătorilor, dar şi ridicarea restricţiilor impuse magistraţilor care doreau să intre în sediul instanţei în afara orelor de program şi aveau nevoie de acceptul preşedintelui.