duminică, 4 mai 2008

Epitropul bisericii din Liteni, acuzat de profanare de morminte

În parohia Vrăjitoru



Epitropul bisericii din Liteni este acuzat de profanare de morminte de rudele unei femei din localitate, decedată în urmă cu aproximativ şapte luni şi îngropată în cimitirul din curtea parohiei preotului Vrăjitoru.

Familia răposatei Maria Rebei susţine că epitropul, Vasile Oprea, a mutat sicriul în care se afla corpul neînsufleţit al femeii într-o altă groapă din cimitir, fără a cere acordul nici uneia dintre rudele decedatei.

Motivul, din câte se pare, ar fi acela că locul în care a fost îngropată Maria Rebei, în luna septembrie a anului trecut, era mormântul unei alte femei, decedată acum şapte ani.

Practic, sicriul Mariei Rebei a fost îngropat în acelaşi loc în care, cu circa şapte ani în urmă, fusese înhumat cadavrul unei alte femei din Liteni.

Greşeala, intenţionată sau nu, a ieşit la iveală la începutul acestei săptămâni, atunci când copiii femeii decedate în 2001, stabiliţi între timp prin Constanţa, au venit la Liteni să facă dezgropăciunea de şapte ani, aşa cum le-a cerut cu limbă de moarte răposata, înainte de a trece în lumea celor drepţi. Pe locul în care ştiau ei că se află mormântul mamei lor, însă, au găsit crucea unei alte femei, şi anume Maria Rebei, decedată la 22 septembrie 2007 şi îngropată trei zile mai târziu. Aşa şi-au dat seama că în groapa la marginea căreia îşi luau acum şapte ani rămas bun de la mama lor se află şi mormântul unei alte femei.

„Doar nu-i un câine sau o găină, să o dezgropaţi care cum vreţi...”

Traian Rebei, în vârstă de 56 de ani, soţul Mariei Rebei, povesteşte că, marţi seară, a fost vizitat de epitropul bisericii din Liteni, Vasile Oprea, care i-a spus că trebuie să mute sicriul răposatei sale soţii într-o altă groapă, pentru a le putea permite persoanelor venite din Constanţa să facă dezgropăciunea mamei lor.

„Mi-a zis să nu spun că el (n.r. - Vasile Oprea) mi-a permis să-mi îngrop soţia în acel loc... Cum vine asta?! Când mi-a murit soţia, el, ca administrator de cimitir, mi-a spus să o îngrop acolo. A fost slujbă, cu preot... cum se face”, mărturiseşte bărbatul.

Traian Rebei povesteşte că, a doua zi, când s-a dus la cimitir, la mormântul soţiei sale, groparii săpaseră din nou în locul mormântului şi ajunseseră la sicriu, pregătindu-se să-l scoată afară.

„Am întrebat: ‘Ce faceţi mă? Doar nu-i un câine sau o găină, să o dezgropaţi care cum vreţi...’ Am fost trimis la preot (n.r. - Vrăjitoru), părintele m-a trimis la Oprea. Le-am spus să pună pământul la loc, că eu nu sunt de acord cu aşa ceva”, continuă soţul Mariei Rebei.

Văzând că groparii încep să acopere groapa, Traian Rebei a plecat înapoi acasă, gândind că problema s-a rezolvat. În ziua următoare, însă, de dimineaţă, s-a dus din nou la cimitir.

„Când am ajuns acolo, săpaseră iar groapa şi se pregăteau să scoată sicriul soţiei afară. Mi-au spus că este aprobare de la preot, că părintele i-a citit în biserică, că au plătit la gropari trei milioane de lei vechi.... Degeaba le-am spus că nu sunt de acord, că ei şi-au făcut treaba în continuare. Ce-au zis, dă-l încolo, e bătrân, nu ştie el...”, răbufneşte Traian Rebei.

„Au săpat groapa pe furiş, fără nici o aprobare, fără nimic...”

Mormântul Mariei Rebei a fost mutat aproximativ doi metri mai încolo.

„Pe locul în care a fost îngropată până acum două zile sora mea, Maria Rebei, nu a fost nici o cruce timp de aproximativ cinci ani, de când vin eu la cimitir să aprind o lumânare la neamurile trecute în nefiinţă. Dintr-o dată, au descoperit ei că sunt două sicrie într-o singură groapă, a unor persoane care nu au nici o legătură una cu cealaltă... Au săpat groapa pe furiş, fără nici o aprobare, fără nimic... asta e profanare de morminte”, e revoltată şi sora Mariei Rebei, Emilia Tofan.

Soţul răposatei Maria Rebei intenţionează să depună plângere la Poliţie, principalul vinovat fiind în opinia sa epitropul Vasile Oprea.

Deşi am încercat, ieri, să luăm legătura şi cu acesta din urmă, pentru a ne spune punctul său de vedere în această încurcată poveste, Vasile Oprea nu a fost de găsit.

Soţia sa ne-a spus că este plecat la Suceava, că nu ştie când se întoarce şi că nu îl putem contacta ulterior, întrucât nu are nici telefon mobil şi nici telefon fix la domiciliu.

„Nu e creştineşte ce a făcut”

La biserica din Liteni, după zeci de minute de aşteptare, a ieşit să stea de vorbă cu noi fiul preotului Vrăjitoru, părintele Claudiu Vrăjitoru.

„Tata nu are nici o vină aici. Epitropul e responsabil pentru toate astea. El (n.r.-Vasile Oprea) a fost ales de consiliul parohial şi el decide cui şi unde dă locuri de veci în cimitir. Întrebaţi-l pe el. Normal că nu e creştineşte ce a făcut, mai ales că nu a avut acordul familiei. Şi eu aş fi fost nemulţumit, dacă aş fi păţit la fel”, ne-a mărturisit preotul Claudiu Vrăjitoru.

Dacă creştineşte nu e, aşa cum chiar fiul preotului Vrăjitoru recunoaşte, rămâne de văzut şi ce părere vor avea poliţiştii despre mutatul morţilor dintr-o groapă în alta.