joi, 29 mai 2008

Flutur a dat mita electorala pentru a cumpara cateva voturi (VIDEO)

PD-L cumpără voturi: "Dă-i bani şi lu’ ăsta!"



DUMINICĂ, 25 MAI, LA BISERICĂ. Ilie Vasile, gata să împartă banii după cum îi suflă şefu’ Gheorghe Flutur
DUMINICĂ, 25 MAI, LA BISERICĂ. Ilie Vasile, gata să împartă banii după cum îi suflă şefu’ Gheorghe Flutur
SUCEAVA ● PD-L a stabilit preţul şi cumpără voturi
Cumpărarea voturilor a devenit un fapt public. PSD Suceava a depus plîngere penală împotriva liderului filialei PD-L, Gheorghe Flutur, pentru mită electorală, după ce la o sfinţire de biserică din localitatea Moara Carp, la îndemnul acestuia, unul din vicepreşedinţii filialei a împărţit bani unor oameni.

Plîngerea penală a PSD a fost înregistrată la Parchetul de pe lîngă Tribunalul Suceava cu nr. 164 din data de 27.05.2008. "Banii sînt mită electorală, şi pe înregistrare Flutur chiar spune «dă şi lu’ ăsta bani». Extrem de elegant", a spus Miron Mitrea. De altfel, liderul PSD Suceava, Gavril Mîrza, a prezentat într-o conferinţă de presă filmuleţul mitei. În materialul video se vede că, la un moment dat, vicepreşedintele PD-L Suceava, Ilie Vasile, scoate cîteva bancnote de 50 de lei şi le oferă unor persoane. PSD a condamnat ieri printr-un comunicat de presă "practica PD-L de a mitui electoratul pentru a obţine voturi". "Constatăm că PD-L a stabilit costul de piaţă al unui român. Pentru PD-L, un votant costă astăzi mai puţin de trei euro. La un astfel de preţ dintr-un kilometru de borduri se poate cumpăra votul tuturor celor cu drept de vot. Problema este că românii nu sînt de vînzare aşa cum cred fruntaşii PD-L. Degeaba încercă Falcă la Arad să dea prime electorale ce reprezintă 15% din valoarea creanţelor recuperate de funcţionarii publici pentru a le cumpăra fidelitatea şi influenţa electorală în judeţ", se arată într-un comunicat al PSD. Liderii partidului fac totodată un apel la instituţiile statului să aplice ferm legea şi anunţă că vor cere BEC să întreprindă toate măsurile necesare pentru ca "astfel de moduri primitive de a înţelege democraţia votului să nu se mai repete". Pe de altă parte, Gheorghe Flutur şi Vasile Ilie au negat că ar fi oferit mită electorală şi susţin că au făcut o donaţie simbolică pentru ctitori de biserici.

SCRISOARE CĂTRE TĂRICEANU. Liderul PSD Dîmboviţa, deputatul Ion Stan, i-a trimis ieri o scrisoare deschisă premierului Tăriceanu, în care semnalează ineficienţa măsurilor de ordine publică luate de conducerea Inspectoratului Judeţean de Poliţie Dîmboviţa: "Deşi prin lege şi prin hotărîrea Biroului Electoral Central s-a statuat că în perioada de campanie electorală este interzisă oferirea unor sume de bani, pachete cu alimente sau alte bunuri alimentare şi nealimentare, asemenea «atenţii» sînt distribuite de reprezentanţii PD-L în toate localităţile din Dîmboviţa, sub ochii autorităţilor, care, de multe ori, asigură chiar protecţia candidaţilor PD-L implicaţi în asemenea acţiuni. Zilnic, în localităţile Gura Foii şi Hulubeşti sînt prezente cîteva zeci de taxiuri ale unor firme din Bucureşti aflate în legături de afaceri cu candidaţii PD-L la primăriile comunelor respective, taxiuri care deservesc grupuri huliganice care terorizează populaţia celor două localităţi. (...) Într-o modalitate absolut nelegală, trei poliţişti ai Poliţiei Pucioasa şi-au permis să ridice de pe stradă un tînăr din staff-ul de campanie al candidaţilor PSD, pe care l-au dus pentru anchetă în biroul viceprimarului oraşului Pucioasa, candidat PD-L la funcţia de primar. Poliţiştii de la unele posturi locale de poliţie se implică vădit în acţiuni de campanie electorală, sprijinind fără rezerve şi ameninţînd cetăţenii că vor avea grijă să le facă probleme dacă nu sînt alături de candidaţii PD-L. Asemenea situaţii am constatat în localităţile: Băleni, Bilciureşti, Butimanu, Comişani, Iedera, Poiana, Odobeşti, Bărbuleţu. O implicare fără rezerve de partea PD-L în această campanie electorală are şi inspectorul-şef adjunct al IJP Dîmboviţa, cms-şef Tache Vasile, nepotul deputatului PD-L Gheorghe Albu, care se deplasează prin localităţi, în special în zona Moreni, coordonînd acţiunile şefilor de post în direcţia susţinerii candidaţilor PD-L." Ca urmare, Stan cere premierului să ia măsuri, subliniind că, deşi a sesizat conducerea IJP Dîmboviţa, a constatat că nu există dorinţa de a stopa asemenea manifestări.


Încă o plîngere împotriva pedeliştilor

Deputatul PSD de Suceava Eugen Bejinariu a declarat ieri că incidentul privind mita electorală în care a fost implicat Gheorghe Flutur "nu e o întîmplare", ci e o practică a PD-L de cel puţin o lună şi jumătate, astfel că PSD a mai depus o plîngere penală împotriva acestui partid. El a spus că PSD Suceava a mai depus la Parchetul Tribunalului Suceava o plîngere penală pentru mită electorală dată de PD-L în judeţul Suceava, arătînd că reprezentanţii acestui partid oferă găleţi în care sînt diferite produse. Bejinariu a prezentat o astfel de găleată electorală care cuprindea, pe lîngă materiale promoţionale ale PD-L, şi cinci kilograme de făină de grîu.