marți, 17 iunie 2008

Primari aleşi la diferenţă de câteva voturi

Cel mai strâns scor al alegerilor pentru funcţia de primar în cel de-al doilea tur de scrutin a fost înregistrat în comuna Pătrăuţi, unde diferenţa de voturi dintre cei doi candidaţi a fost de doar şase voturi. Potrivit datelor finale ale turului doi de scrutin, candidatul PSD pentru Primăria Pătrăuţi, Dragoş Jureschi a obţinut 804 de voturi, în timp ce contracandidatul său de la PD-L, Ion Hostiuc, a obţinut voturile a 798 de alegători. Diferenţa mică de voturi a stârnit nemulţumiri din partea candidatului PD-L, care după anunţarea primelor rezultate a depus o contestaţie la Biroul Electoral de Circumscripţie din Pătrăuţi, solicitând renumărarea voturilor. Demn de remarcat este faptul că imediat după anunţarea primelor rezultate ale alegerilor din Pătrăuţi diferenţa dintre cei doi a fost de doar două voturi, la renumărare aceasta a ajuns la şase.


După aflarea rezultatelor finale, democrat-liberalul Ion Hostiuc ne-a declarat că în opinia sa, la alegerile din Pătrăuţi au votat şi persoane care nu aveau domiciliul în această comună, în special cetăţeni de etnie romă. „Am văzut că s-a închiriat un microbuz cu care se aduceau oameni la vot. Însă şi mai ciudat a fost faptul că printre cei care au venit să voteze, în special cetăţeni romi, se aflau şi persoane pe care nu le-am mai văzut niciodată în comună”, a declarat Hostiuc. Mai mult, acesta a reclamat faptul că în ziua votului, în Pătrăuţi s-a aflat preşedintele Partidei Romilor din Suceava, Virgil Pohoaţă, care i-ar fi îndemnat pe romi să voteze cu candidatul PSD.





„Nu are diplomă de primar”





În replică, primarul ales Dragoş Jureschi, aflat la al patrulea mandat, consideră că alegerile s-au desfăşurat corect, iar acuzele aduse de candidatul PD-L nu sunt întemeiate. „A fost un microbuz, dar acesta a fost folosit pentru a transporta persoanele bătrâne, care se deplasau cu greu la secţia de votare. Nu se poate pune problema că au fost aduse persoane din alte localităţi. Şi nu cred că s-a intrat în cabinele de vot cu microbuzul. Oamenii au votat singuri, pe cine au vrut ei”, a subliniat Jureschi. El a adăugat că prin afirmaţiile făcute, Ion Hostiuc demonstrează faptul că nu ştie să piardă. De asemenea, Jureschi a arătat că pe perioada votării, în apropierea secţiilor de votare au existat forţe de ordine, care puteau fi sesizate în situaţia în care s-ar fi produs nereguli. „Până la urmă au numărat voturile de trei ori şi tot acelaşi rezultat a fost. Dacă nu e în stare să piardă e treaba lui. Trebuie să accepte, mai ales că nu are diplomă de primar. păcat că s-a ajuns la aşa ceva, mai ales că eu l-am pus viceprimar”, a încheiat primarul din Pătrăuţi.





În 9 localităţi s-au înregistrat scoruri strânse








La nivelul judeţului Suceava, în opt localităţi în care s-a organizat turul al doilea de scrutin s-au înregistrat scoruri extrem de strânse între cei doi candidaţi. Pe lângă Pătrăuţi, Rădăuţi şi Cornu Luncii, situaţii asemănătoare au fost şi în Vultureşti, unde Constantin Ciubotariu a câştigat funcţia de primar la o diferenţă de 23 de voturi, în timp ce la Vatra Moldoviţei, Virgil Saghin a avut un avans de 26 de voturi. De asemenea, în Dumbrăveni primăria a fost câştigată de Ioan Pavăl, la diferenţă de 34 de voturi, iar la Muşeniţa, Filip Niculaiev a cu 36 de voturi mai mult decât contracandidatul său. Alte localităţi în care diferenţa dintre candidaţi a fost sub 100 de voturi sunt Horodniceni şi Suceviţa.