duminică, 27 iulie 2008

Cod rosu pe raurile Suceava, Siret, Prut si Viseu

Cod rosu pe raurile Suceava, Siret, Prut si Viseu

Cod rosu de precipitatii pe raurile Siret, Suceava, Prut si Viseu este masura instituita de autoritati in urma previziunilor meteorologilor. Avertizarea cu cod rosu a intrat in vigoare, vineri, la ora 13.00, si este valabila pana astazi la ora 16.00. Atentionarea cod rosu pentru raul Viseu a fost emisa, astazi, la orele 2.00 si este valabila pana la orele 16.00. Vineri s-a inregistrat un debit record pe raul Suceava , 1.560 metri cubi pe secunda. Codul rosu vizeaza raul Siret de la intrarea in tara pana la localitatea Nicolae Balcescu, raul Prut in amonte de Stanca Costesti si raul Suceava. Toate trei sunt in prezent cuprinse de viituri.

Autoritatile au instituit, sambata noapte, cod rosu pentru raul Viseu si cod portocaliu pentru raul Iza, aflate la granita cu Ucraina. Pentru a proteja localitatile amenintate de furia apelor, in judetele Iasi si Neamt au fost trimisi 15.000 de saci cu nisip.

Precipitatiile din ultima perioada au afectat nu mai putin de sase judete. De asemenea, 127 de localitati au ramas fara curent electric. Autoritatile sustin ca sunt pregatite sa evacueze persoanele care se vor afla in pericol, mai mult decat atat, in comuna Lespezi a inceput evauarea localnicilor, informeaza Realitatea Tv.

In orele care urmeaza exista posibilitatea sa fie afectate localitati aflate in albia majora a raului Siret, si anume, Lespezi, Dumbrava, Hartoape, Gura Badicitei, Lunca, Pascani, Blagesti, Stolniceni-Prajescu, Cozmesti, Mogosesti, Siret, Luncasi, Halaucesti, Alexandru Ioan Cuza, Mircesti, Butea, Rachiteni, Rotunda, Adjudeni, Buruienesti, Tamaseni, Lutca, Gadinti-Nicolae Balcescu, Roman la confluenta cu raul Moldova.

Atentionarea cod galben de ploi a fost prelungita in Suceava si Botosani

Atentionarea cod galben a fost prelungita pentru judetele Suceava, Botosani, si zona de munte a judetelor Neamt si Bistrita-Nasaud, unde in intervalul 26 iulie, orele 12.00-23.00, a plouat temporar. Cantitatile de apa au depasit in nordul judetelor mentionate 25-30 de litri pe metru patrat.

In cursul zilei de astazi, 27 iulie, ploile care vor mai afecta judetele din jumatatea de nord a Moldovei vor totaliza cantitati de pana la 20-25 l/mp.