vineri, 8 august 2008

Elena Băsescu, cu ajutoare la sinistraţii din Nisipitu

Solidaritate



Fiica preşedintelui României Elena Băsescu a venit, ieri, cu un convoi de ajutoare umanitare pentru sinistraţii din comuna Ulma.

Ea a fost însoţită de europarlamentarul Monica Iacob Ridzi şi de echipa PD-L Suceava, cu preşedintele Gheorghe Flutur şi secretarul general adjunct Ioan Bălan.

Fiica lui Traian Băsescu a ajuns în judeţul Suceava pe la orele prânzului şi a plecat spre Nisipitu cu convoiul de ajutoare, după ce drumul spre Nisipitu-Ulma a fost redat circulaţiei cu câteva ore înainte de venirea ei.

Această arteră rutieră a fost ruptă de viituri, iar comunitatea de acolo a fost izolată vreme de 11 zile. Echipele de muncitori au lucrat în permanenţă, au cărat piatră şi au nivelat terenul pentru a crea o cale de acces spre comuna Ulma.

Conform preşedintelui Consiliului Judeţean Suceava, Gheorghe Flutur, drumul judeţean 209 G a fost redeschis luni seară, la ora 23.00, dar ieri, în jurul orei 14.00, echipele de muncitori încă lucrau la nivelarea acestuia.

Deblocarea drumului a fost posibilă datorită comasării forţelor mai multor firme de construcţii, astfel că în prezent camioanele şi jeep-urile pot circula pe aici.

„A fost o muncă titanică, mai ales că în zonă a plouat torenţial atât duminică, cât şi în noaptea de luni spre marţi”, a precizat Flutur.

Dintr-o greşeală, fiica preşedintelui a ajuns la frontiera cu Ucraina

La Nisipitu, delegaţia PD-L a ajuns cu maşini de teren, în fruntea camioanelor cu ajutoare. Iniţial, antemergatorii au greşit drumul şi toată lumea a ajuns la frontiera cu Ucraina.

Oprite de barieră, Elena Băsescu şi Monica Iacob Ridzi au coborât din jeep, s-au îndreptat spre ultima casă de pe teritoriul românesc şi au rugat familia care locuieşte acolo să le permită să meargă la toaletă. Fiica preşedintelui a intrat prima, urmată de Ridzi, care s-a descălţat şi şi-a lăsat la uşă cizmele de cauciuc.

Atât ea, cât şi Elena Băsescu, îmbrăcată în tricou bleumarin, blugi Dolce&Gabbana şi în picioare cu cizme de cauciuc Burberry, aveau încălţămintea impecabilă, deci nu noroiul de pe cizme a fost motivul gestului europarlamentarului.

Revenită pe drumul cel bun, delegaţia democrat-liberală a ajuns în centrul satului Nisipitu.

Preşedintele PD-L Suceava, Gheorghe Flutur, a mobilizat rapid câţiva localnici şi autorităţile din zonă şi a început descărcarea primului camion cu ajutoare. Printre cei care au cărat sacii cu grâu, vinete, roşii, ardei, varză, provenite de la Legumicola Pleşoiu Olt, a fost şi Gheorghe Flutur.

„Să vă trăiască tăticul şi partidul dumneavoastră”

Conform Elenei Băsescu, în celelalte camioane se aflau îmbrăcăminte, pături, saci de dormit, apă.

Cât bărbaţii au descărcat sacii cu legume, fiica preşedintelui a stat de vorbă cu localnicii, care i-au povestit necazurile prin care au trecut în timpul inundaţiilor şi care i-au mulţumit pentru ajutoarele aduse.

„Vă mulţumim şi să vă trăiască tăticul şi partidul”, i-a spus o localnică mezinei preşedintelui, după ce a sărutat-o de mai multe ori pe ambii obraji.

Elena Băsescu s-a îmbrăţişat cu câteva dintre femeile sinistrate, după care a împărţit copiilor care erau în zonă jucării de pluş, iar la final s-a fotografiat cu localnicii.

Fiica cea mică a preşedintelui a spus că a decis să aducă şi jucării copiilor sinistraţi după ce a văzut la televizor o fetiţă plângând că în timpul inundaţiilor şi-a pierdut jucăria preferată.

Ea a mai afirmat că Organizaţia de tineret a PD-L va sponsoriza o tabără în Valea Jiului pentru 30 de copii din judeţul Suceava. Preşedintele PD-L Gheorghe Flutur a făcut şi o donaţie în nume personal, patru frigidere şi un televizor aduse de acasă.

Cazată la gară, o familie rămasă fără casă nu are curent electric pentru că CFR are datorii

Printre cei care au venit s-o vadă pe fiica lui Traian Băsescu a fost şi familia Domnica şi Grigore Timiş, a căror casă a fost complet distrusă de ape.

Familia Timiş, formată din patru persoane, este acum cazată într-o cameră din gara Nisipitu, fără curent electric pentru că gara are datorii de firma furnizoare de electricitate.

„Casa mi-am ridicat-o cu mâinile mele şi nimic n-a mai rămas din ea. Ce n-a luat apa ne-au furat sătenii de pe maluri, nimic n-am recuperat. Am muncit pentru casă, am ţinut doi copii la liceu, fata e încă la şcoală, în clasa a XI-a, ce ne facem noi?”, îşi frânge mâinile Domnica Timiş.

Oamenii sunt supăraţi pe autorităţile locale, dar şi pe unii dintre consătenii lor, dintre care puţini i-au sprijinit în aceste zile grele. „Restul se bat pe ajutoare”, ne-a spus Grigore Timiş.

Preşedintele Gheorghe Flutur i-a promis că locuinţa îi va fi refăcută integral de Consiliul Judeţean Suceava, care s-a angajat să reconstruiască 16 case din cele 28 complet distruse la inundaţii.

După sinistraţi, Elena Băsescu şi-a vizitat bunicii, în Burdujeni

Elena Băsescu a declarat presei că a decis să vină în Ulma cu ajutoare pentru sinistraţi întrucât această comună a fost izolată până ieri, iar localnicii nu au putut primi sprijin.

De asemenea, Elena Băsescu a spus că a ales să vină în această zonă fiindcă bunicii ei materni sunt din judeţul Suceava. De altfel, ea a spus majorităţii sătenilor cu care a stat de vorbă că bunicii dinspre mamă sunt din Suceava şi că va merge să-i viziteze după ce pleacă din Nisipitu.

Fiica cea mică a preşedintelui a mai spus că Organizaţia de tineret a PD-L va mai duce ajutoare în comune afectate de inundaţii din judeţele Neamţ şi Bacău.

Vizita la Ulma a durat mai mult decât era prevăzut în program, pe de o parte pentru că democrat-liberalii suceveni au dorit s-o ducă pe Elena Băsescu şi în satul Lupcina, iar pe de altă parte pentru că al doilea camion din convoi a rămas blocat pe singura cale de acces spre comuna Ulma, astfel că şi celelalte camioane au stat blocate în spatele acestuia.

În circa o oră, circulaţia a fost reluată, dar la scurt timp această cale de acces a fost din nou blocată cu un autobuz care asigura traficul de persoane pe ruta Ulma-Rădăuţi, autobuz oprit cu botul în malul râului. Un tractor şi câteva utilaje de la drumuri au fost aduse pentru scoaterea autobuzului şi redarea drumului în circulaţie. Pentru a pleca din sat, maşinile care au însoţit delegaţia PD-L au fost nevoite să treacă prin râu.