marți, 19 august 2008

Emigrantele preferă ginecologii suceveni



În această lună, pe agenda de lucru a ginecologilor suceveni se regăsesc şi multe paciente din străinătate. Româncele stabilite definitiv sau temporar în afara ţării profită de vacanţa de vară şi vin acasă, unele special pentru a face o vizită la medicul de specialitate din ţara de baştină.

Preţurile mici şi promptitudinea cu care li se rezolvă aproape orice problemă, mai ales una delicată precum avortul, le îndeamnă pe femeile emigrante să apeleze la serviciile sanitare de la noi.

Potrivit ginecologilor suceveni, dacă anul trecut iulie era luna în care solicitările din partea româncelor plecate în străinătate creşteau semnificativ, anul acesta perioada de vârf s-a mutat în august.

Grăbite să-şi rezolve problemele

Pentru că timpul emigrantelor este limitat de concediu, femeile sunt cât se poate de hotărâte. Îşi fac rapid o programare şi solicită ca serviciul sanitar dorit să fie cât mai repede efectuat. În unele cazuri, însă, graba lor nu este privită cu ochi buni de medicii ginecologi, care spun că nu le pot rezolva atât de uşor problema şi le refuză categoric.

Potrivit dr. Cristian Irimie, româncele stabilite în ţările bogate ale Uniunii Europene solicită o gamă variată de servicii, de la simple consultaţii şi tratamente până la montarea de sterilete şi efectuarea de avorturi, în general pentru că tarifele practicate la noi sunt incomparabil mai mici, iar timpul de aşteptare este foarte scurt.

Unele dintre ele aleg ca destinaţie Suceava sau centrele universitare chiar pentru a da naştere unui copil, întrucât în ţara de adopţie nu au pe cineva care să le ajute pe perioada maternităţii sau nu sunt asigurate, şi ca atare nu-şi permit să suporte costurile.

Solicitări dintre cele mai diverse

”Unele dintre ele vor o consultaţie şi pentru că din cauza drumului au făcut diverse micoze. Călătoresc câte trei zile, se aşează pe colacul WC-ului şi se îmbolnăvesc. Altele vor să le pui sterilete, dar de pe o zi pe alta, ceea ce eu nu fac. Este nevoie mai întâi de nişte analize, să vezi dacă sunt sănătoase. Cum să i-l montez dacă ea are o cervicită... În plus, trebuie să se afle în ultima zi de menstruaţie, fiindcă e posibil să fie gravidă cu trei zile înainte, iar apoi mă înjură pe mine că a rămas însărcinată cu tot cu sterilet. O parte au sarcini avansate, peste trei luni, şi apelează la noi pentru chiuretaje, deoarece medicii din ţările în care locuiesc n-au vrut să le facă. Majoritatea colegilor mei, însă, le refuză la rândul lor, pentru că nu vor să-şi asume riscurile”, explică medicul.

Dr. Cristian Irimie arată că pacientele sale din străinătate sunt cu predilecţie „italience”, dar sunt destule şi din Grecia, Spania, Irlanda. Emigrantele îi preferă pe ginecologii de acasă deoarece în ţara în care s-au stabilit trebuie să plătească bani grei pentru orice serviciu medical, care în multe cazuri, se efectuează numai pe bază de programare, perioada de aşteptare fiind foarte lungă, între una şi şase luni.

800 de euro pentru un avort în Italia

„A venit odată o femeie din Irlanda să-i fac un avort. A luat special avionul. Am întrebat-o dacă rentează şi ea mi-a răspuns 'cum să nu renteze dacă mi l-aţi făcut?'. Spunea că altfel ar fi fost şi mai complicat şi scump, ar fi trebuit chiar să se ducă în Anglia”, subliniază ginecologul.

Deşi se ştie că astfel de cazuri sunt numeroase în această perioadă, numărul emigrantelor care apelează la serviciile sanitare de la noi nu poate fi cunoscut cu exactitate, întrucât femeile se adresează unităţilor sanitare din sistemul privat, unde solicitările nu sunt înregistrate în statisticile oficiale.

În sectorul medical privat românesc, chiuretajele, de exemplu, se fac relativ uşor, cu bani puţini şi fără să fie nevoie de prea multe avize. În ţări precum Italia o consultaţie costă aproape 100 de euro, iar o întrerupere de sarcină aproximativ 800 de euro, pe când în România este nevoie de puţin peste 50 de euro, pentru ambele.

În Suceava, de exemplu, o consultaţie la medicul ginecolog costă 45 de lei, în timp ce un avort se plăteşte cu 140 lei.