duminică, 31 august 2008

Militar roman ucis in Afganistan

Dragos Traian Alexandrescu
Foto: MApN
Un militar roman a fost ucis si alti patru au fost raniti duminica, in jurul orei 10:00, ora Romaniei, in Afganistan, anunta Ministerul Apararii.

Militarii Batalionului 30 Vanatori de Munte "Dragoslavele" se aflau intr-o misiune de patrulare pe Autostrada A1 (Qalat - Kabul), la aproximativ 20 de kilometri de Qalat. Al treilea transportor amfibiu blindat din coloana de patru a trecut peste un dispozitiv exploziv improvizat.

In urma exploziei, sergentul major Dragos Traian Alexandrescu a fost ucis. Militarul, in varsta de 32 de ani, era casatorit, avea doi copii si era angajat al Ministerului Apararii din 2003.

Militarii raniti au primit asistenta medicala la fata locului, dupa care au fost transportati la spitalul militar din Baza Lagman.

Ranitii au varste cuprinse intre 28 si 30 de ani. Purtatorul de cuvant al Ministerului Apararii, Andreea Dumitru, a declarat ca, deocamdata, oficialii romani nu se pot pronunta asupra starii lor de sanatate.

De la inceperea misiunii romanesti in Afganistan, Romania a pierdut 7 militari, alti 24 fiind raniti.

Primii militari romani care au cazut la datorie in Afganistan au fost sergentii-majori Iosif Silviu Fogorasi si Mihail-Anton Samuila. Pe 11 noiembrie 2003, o coloana de blindate care apartinea Batalionului 151 "Razboieni" a fost atacata cu focuri de arma in apropierea granitei cu Pakistanul. Fogorosi a murit pe loc, iar Samuila, grav ranit, a decedat trei zile mai tarziu.

La 24 aprilie 2005, sergentul Narcis Sonei isi pierde viata in timpul unei misiuni de patrulare in provincia Kandahar, cand transportorul amfibiu blindat in care se afla este avariat la trecerea peste un dispozitiv exploziv neidentificat. Un accident similar, produs in noiembrie 2006, provoaca moartea caporalului Ionel Gheorghita Dragusanu, de 38 de ani, incadrat la Batalionul 341 Infanterie din Topraisar.

Dragos Traian Alexandrescu este cel de-al treilea militar roman mort in Afganistan, de la inceputul acestui an. In luna martie, fruntasul Ionut Cosmin Sandu a decedat dupa ce autovehiculul Humvee in care se aflau a trecut peste un dispozitiv exploziv improvizat, iar pe data de 13 iunie, militarul Marius Covrig din Batalionul 300 Infanterie "Sfantul Andrei" a murit in urma unui atac cu armament usor.

Conducerea Ministerului Apararii isi exprima profundul regret pentru aceasta pierdere si este alaturi de familiile greu incercate.

In prezent, Romania are circa 760 de soldati in Afganistan.