vineri, 29 august 2008

Miscari in presa scrisa: Adevarul se relanseaza, deruta in redactia EvZ

Agitatia unei toamne incarcate politic a cuprins unele publicatii romanesti in plin proces de schimbare. Pe de o parte, ziarul Adevarul se pregateste de relansare. Pe de alta parte, apele se agita la Evenimentului Zilei, unde cativa dintre ziaristii proeminenti vor sa afle de la conducere incotro se indreapta ziarul, dupa mai multe plecari suferite de aceasta redactie in ultima perioada.

Ziarul Adevarul va fi relansat in toamna acestui an si in acest sens va apela la schimbari substantiale, nu doar la cosmetizari, prin care vor trece probabil alte publicatii de pe piata romaneasca, a afirmat vineri pentru HotNews.ro Grigore Cartianu, redactor-sef al publicatiei. In acest sens vor fi facute si mai multe angajari, inclusiv din echipa Evenimentul Zilei, Cartianu spunand ca Andrei Velea, editor coordonator la EvZ, se va alatura redactiei Adevarul incepand din septembrie.

Cartianu a refuzat sa ofere detalii despre momentul relansarii si despre ce presupune exact aceasta, afirmand doar ca este vorba despre o "imbunatatire considerabila din toate punctele de vedere". In privinta angajarilor, el a spus ca nu este vorba despre o campanie de recrutare, ci doar ca vor fi adusi anumiti jurnalisti, atat de la Evenimentul Zilei, cat si din alte redactii, "in conformitate cu nevoile ziarului".

Cartianu, fost redactor-sef adjunct la Evenimentul Zilei, s-a mutat la Adevarul, ca redactor-sef, in primavara acestui an, la scurt timp dupa plecarea lui Razvan Ionescu, fost redactor-sef EvZ, la Cotidianul. Dupa plecarea celor doi, conducerea ziarului a fost preluata de Horia Ghibutiu. Acesta se afla in concediu de saptamana aceasta, determinand pe mai multe bloguri speculatii privind posibila sa plecare de la Evenimentul Zilei, ca urmare a demisiei unor jurnalisti din cadrul redactiei - inclusiv a doi editori coordonatori, ultimul fiind Andrei Velea.

Andrei Velea, unul dintre oamenii cu cea mai mare vechime la Evenimentul Zilei, refuzase la inceputul acestei saptamani sa confirme pentru HotNews.ro demisia sa de la EvZ, afirmand, atunci, ca "lucrurile nu sunt inca transate".

Reprezentantii de comunicare ai Ringier Romania, compania ce editeaza Evenimentul Zilei, s-au limitat sa confirme demisia lui Velea, fara alte precizari.

Din informatiile HotNews.ro, mai multi ziaristi din conducerea editoriala a publicatiei intentioneaza sa se intalneasca, in prima parte a saptamanii viitoare, cu reprezentanti ai managementului pentru a afla detalii despre proiectele acestora la nivel editorial, pentru viitorul apropiat, avand in vedere "deruta" instalata in redactie dupa plecarile din ultima perioada.