vineri, 29 august 2008

Peste 12.000 de copii din Suceava sunt singuri acasa



● Un numar 3.976 copii au ambii parinti plecati, 7.156 de copii au un singur parinte plecat, iar 985 de copii din familii monoparentale au parintele plecat

Peste 12.000 de copii din judetul Suceava ai caror parinti sunt plecati in strainatate se afla in evidentele Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Suceava, iar majoritatea acestora, respectiv 11. 811, se afla in ingrijirea rudelor de pana la gradul al patrulea. Purtatorul de cuvant al DGASPC Suceava, Nicoleta Lenta, a declarat ca la sfarsitul lunii iunie in evidentele institutiei se aflau 12.117 copii ai caror parinti sunt plecati la munca in strainatate, din care 3.976 au ambii parinti plecati, 7.156 de copii au un singur parinte plecat, iar 985 de copii din familii monoparentale au parintele plecat.

Lenta a spus ca in cazul a 49 copii s-a instituit masura de protectie speciala fie la asistenti maternali profesionisti, in centre de plasament publice sau private, fie la rude de pana la gradul al patrulea sau la alte persoane sau familii. Aceasta a spus ca din totalul copiilor aflati in evidentele DGASPC Suceava, un numar de 11.811 sunt in ingrijirea rudelor de pana la gradul al patrulea, fara masura de protectie speciala, iar numarul de copii aflati in ingrijirea altor persoane, respectiv a unor vecini sau cunostinte, este de 257. "In atentia DGASPC Suceava ajung doar cazurile extreme, cand lipsa ingrijirii permanente a parintilor sau a unuia dintre ei are efecte nedorite asupra echilibrului emotional al copiilor sau cand persoanele in grija carora sunt lasati copiii nu mai pot sa ii intretina din cauza unor neintelegeri sau a propriilor dificultati, situatii care impun stabilirea unei masuri de protectie speciala pentru copii", a explicat Lenta.