vineri, 29 august 2008

"Votul uninominal nu va curăţa clasa politică"


• dialog cu parlamentarul vasluian Cristian Rădulescu, liderul Grupului parlamentar PD-L din Camera Deputaţilor

– Cum catalogaţi hotărîrea Guvernului de a majora pensiile începînd cu 1 noiembrie 2008, în condiţiile în care, pe data de 30 noiembrie au fost deja stabilite alegeri parlamentare?

– Cu siguranţă că este o strategie electorală. Din cîte reţin, pensiile trebuiau majorate conform etapelor stabilite anterior, abia în luna ianuarie a anului 2009. Anul acesta, PD-L a cerut la un moment dat devansarea majorării pensiilor cu trei luni, pentru luna octombrie anul acesta, dar Guvernul nu a acceptat atunci propunerea noastră. Cu toate acestea, în prezent, tot Guvernul decide să devanseze majorarea pensiilor nu pentru luna octombrie, ci pentru luna noiembrie. Desigur că este o decizie luată pe fondul alegerilor parlamentare.

– Ar trebui să ne mai aşteptăm şi la alte măsuri de acest gen, pe ultima sută de metri?

– Este posibil. Deja Guvernul are în plan o ordonanţă care, cel mai probabil, va ieşi peste cîteva zile, care priveşte alocarea unor sume importante de bani către comunităţile locale. Suma totală pe care o vizează ordonanţa este de un miliard şi jumătate de lei. Aceşti bani vor merge, ca şi în cazul campaniei electorale pentru alegerile locale din vara acestui an, către comunităţile unde primarii fac parte din PNL sau PSD. PD-L a fost de asemenea dezavantajat la împărţirea sumelor care au fost date în luna iunie, tot pentru alegeri, cînd cei mai mulţi bani au fost acordaţi primarilor PSD şi PNL.

– Cît de corectă va fi, în aceste condiţii, bătălia pentru fotoliile de senatori şi deputaţi?

– Guvernul va trece la o serie de acţiuni, aşa cum am mai spus, cu iz de campanie electorală. Vor fi luate fonduri de la investiţiile pe termen lung şi redirecţionte către obiectivele care au termen scurt de finalizare. Un exemplu bun este această ordonanţă de urgenţă. Cît priveşte competiţia electorală, acesta nu va fi nici pe departe corectă, aşa cum se speră de la alegerile parlamentare din acest an. În loc ca votul uninominal să schimbe clasa politică şi să o reînnoiască, modul în care au fost tăiate colegiile uninominale nu va face din alegeri decît o luptă a intereselor politice. Modul în care au fost trasate hărţile confirmă încercarea de păstrare pe scena politică a vechilor dinozauri. Vor merge foarte mulţi bani în colegiile cu cei mai mulţi primari PNL şi PSD. Sistemul votului uninominal nu va curăţa clasa politică, aşa cum spera electoratul.

Roxana Nichifor