vineri, 29 august 2008

Zeiţă nevoită să meargă la şcoală



Unei fete nepaleze, în vîrstă de 9 ani, i s‑a spus că trebuie să meargă la şcoală, în ciuda faptul că este "o zeiţă în viaţă".

Preeti Shakya a fost aleasă zeiţa Kumari la vîrsta de trei ani şi a fost închisă în palat. Fata trebuie venerată de localnici pînă cînd va creşte, iar atunci o altă zeiţă va fi aleasă în locul său.

La sfîrşitul acestui an, conform hotărîrii Curţii Supreme a ţării, Shakya nu va mai fi zeiţă şi va avea dreptul să meargă la şcoală. Verdictul curţii a venit ca urmare a unei plîngeri din partea avocaţilor locali, conform cărora închiderea unei fete într‑un palat medieval din Katmandu reprezintă o violare a drepturilor omului. "Nu există documente istorice sau religioase care să ateste faptul că un copil trebuie să fie privat de educaţie sau de mişcare. Fetei nu ar trebui să i se interzică aceste lucruri, chiar dacă este o zeiţă Kumari", a declarat Hemanta Rawal, purtătorul de cuvînt al Curţii Supreme din Nepal.

Persoanele care au grijă de zeiţa Kumari susţin, însă, că primesc ordine din ceruri şi nu de la Curtea Supremă. În plus, au negat că drepturile umane îi sînt încălcate, spunînd că, în fiecare zi, un profesor vine la palat şi că i se permite să vadă alte persoane timp de trei ore.