marți, 16 septembrie 2008

Liderul legionar Corneliu Zelea Codreanu, promovat pe străzile din Suceava



Zeci de afişe cu liderul legionar Corneliu Zelea Codreanu pot fi văzute, de câteva zile, pe stâlpii din zona centrală a municipiului Suceava. Acestea au apărut săptămâna trecută, pentru a-i anunţa pe trecători de faptul că sâmbătă, 13 septembrie, s-au împlinit 109 ani de la naşterea lui Codreanu.

„Înainte de Corneliu Codreanu, România era o Sahara populată. Cei aflaţi între cer şi pământ n-aveau nici un conţinut, decât aşteptarea. Cineva trebuia să vină”, sunt cuvintele, aparţinându-i lui Emil Cioran, scrise pe afişele lipite pe străzi, sub care tronează sloganul „Exemplul său, lupta noastră”!

La numărul de telefon lăsat pe afişe ne-a răspuns ieri o femeie. Ne-am arătat curioşi dacă sâmbătă, cu ocazia împlinirii celor 109 ani, la Suceava a fost organizată vreo manifestare.

Ea ne-a explicat că afişele nu au decât rolul de a atrage noi membri în organizaţia „Noua Dreaptă”, care îl are ca lider spiritual pe Corneliu Zelea Codreanu. Aceasta a spus că organizaţia are un sediu în municipiul Suceava, însă nu a dorit să precizeze şi locul unde poate fi găsită. A cerut să revenim cu un telefon, pentru a discuta despre cum putem deveni membri ai organizaţiei.

Tinerii naţionalişti, invitaţi să păşească sub un stindard de luptă

Organizaţia „Noua Dreaptă” s-a făcut oarecum cunoscută opiniei publice după ce a organizat manifestări de dezaprobare a paradelor gay organizate în capitală. Pe site-ul organizaţiei am aflat că „Noua Dreaptă” a luat fiinţă la începutul lui 2000, intitulându-se drept o mişcare naţionalistă, pusă în slujba cauzei româneşti.

„Toţi aceia care aveţi forţa şi entuziasmul unui angajament militant total, toţi aceia care sunteţi nerăbdători să păşiţi sub un stindard de luptă, aflaţi că alături de noi un loc e liber: al vostru! Dacă până acum aţi rătăcit fără folos, trebuie să ştiţi că o forţă nouă s-a ridicat. Prin activismul său, prin numărul în creştere de aderenţi, precum şi prin faptul că vine cu o bază juridică solidă şi cu o strategie organizatorică precis conturată, Noua Dreaptă reprezintă singura opţiune pentru tinerii naţionalişti”! este mesajul transmis celor care ar vrea să devină membri ai organizaţiei. Conform site-ului, „Noua Dreaptă” are filială şi la Suceava, al cărei preşedinte este Tudor Haidamac. Pe afişele din oraş este lăsat chiar numărul său de telefon, cel la care, ieri, a răspuns o femeie.

Corneliu Zelea Codreanu este un simbol al celor care au simpatii legionare. Născut în 1899, îşi începe ascensiunea în 1919, când aderă la Garda Conştiinţei Naţionale. În 1931 este ales deputat de Neamţ, în 1935 iniţiază Comerţul Legionar, întemeind apoi partidul Totul pentru Ţară, ca expresie a mişcării legionare. În mai 1938 este condamnat la zece ani de muncă silnică, fiind acuzat de ultragierea lui Nicolaie Iorga. În noiembrie acelaşi an este asasinat în timp ce era dus spre penitenciarul Jilava.