luni, 7 ianuarie 2008

Început de sezon timpuriu şi pentru Ligile a IV-a şi a V-a

Început de sezon timpuriu şi pentru Ligile a IV-a şi a V-a


Potrivit informaţiilor primite din partea AJF Suceava, campionatele Ligilor a IV-a şi a V-a se vor relua în data de 2 martie 2008 şi se vor încheia până la data de 1 iunie. În aceste condiţii, în ligile amintite anterior se vor disputa şi două etape intermediare în zilele de 23 aprilie şi 21 mai. În Liga a IV-a primele două poziţii în clasament sunt împărţite de Rapid CFR Suceava şi FC Cetatea Suceava II, în luptă pentru şansa de a participa la barajul de promovare în Liga a III-a fiind şi Dorna Vatra Dornei şi CS Gura Humorului. În seria I a Ligii a V-a dipsuta pentru întâietate se dă între Releul Mihoveni şi Locomotiva Dorneşti, în timp ce în seria a II-a pentru prima poziţie a clasamentului se întrec Avântul Frasin şi Bradul Vama. “Nivelul campionatelor Ligilor a IV-a şi a V-a este unul în creştere în ultimii ani. Îmbucurător este faptul că în fiecare din ultimii doi ani echipa care a evoluat la barajul de promovare în Liga a III-a a şi reuşit acest lucru, demonstrând forţa fotbalului sucevean. Sperăm ca şi la finele acestui sezon cei mai buni să aibă şansa de a se lupta pentru promovarea în eşalonul valoric superior” a declarat preşedintele AJF Suceava, Aurel Daicu.

Cu ocheanul pe podurile de gheaţă

Cu ocheanul pe podurile de gheaţă


Autorităţile sucevene sunt cu ochii pe podurile de gheaţă care s-au format pe cursurile de apă din judeţ. Potrivit subprefectului Alexandru Băişanu, sunt monitorizate îndeosebi podurile de gheaţă formate pe cursul râului Bistriţa, în zona municipiului Vatrea Dornei- Argestru pentru prevenirea inundării gospodăriilor şi obiectivelor economico-sociale riverane.

Europarlamentarul Nechifor duce olimpicii suceveni la Bruxelles

Europarlamentarul Nechifor duce olimpicii suceveni la Bruxelles


Europarlamentarul PSD de Suceava, Cătălin Nechifor, şi-a stabilit acţiunile cu caracter artistic, cultural şi social pe care le va iniţia în spaţiul european în acest an, acţiuni menitre să promoveze judeţul care l-a trimis în Parlamentul European. O primă acţiune îi vizează pe olimpicii suceveni. Nechifor a declarat că în perioada următoare îi va duce pe olimpici al Bruxelles pentru a vedea la faţa locului se înseamnă mecanism european şi ce se întâmplă în zona în care se iau decizii importante pentru Europa. „Cred că este un lucru absolut normal pentru noi un partid social democrat să mergem în această zonă europeană cu vârfurile societăţii româneşti asta însemnând olimpicii care vor participa la fazele naţionale la diverse obiecte. Sperăm ca această primă acţiune de acest tip să ne aducă din nou într-o zonă din care plecasem nu demult, acea zonă în care România era recunoscută ca ţară în care se pregăteau foarte bine elevii şi studenţii, ca ţară în care oamenii aveau un bagaj foarte serios de cunoştinţe şi care putea furniza dacă vreţi o mînă de muncă inteligentă şi pregătită pemtru Europa şi pentru România”, a declarat Nechifor.

Au poftit la averile altora


Doi bărbaţi sunt acuzaţi de furt calificat şi dosarul lor va fi înaintat Parchetului de pe lîngă Judecătoria Suceava. Asta după ce s-a constatat că au furat mai multe materiale de construcţie din curtea unui cetăţean din Burdujeni. Potrivit unui comunicat al Inspectoratului Judeţean de Jandarmi Suceava, pe 5 ianuarie a.c., în jurul orelor 02.00, în timp ce executau serviciul de ordine şi siguranţă publică în cartierul Burdujeni din municipiul Suceava, membrii unei patrule de jandarmi au observat doi bărbaţi care părăseau curtea unui imobil aflat în construcţie. Deoarece cei doi aveau asupra lor bagaje voluminoase, jandarmii i-au interceptat, constatând că se numesc P. Marian, de 36 ani, din comuna Zvoriştea şi G. Săvel, de 40 ani, din comuna Siminicea, ambii cu antecedente penale. În urma verificărilor efectuate, a rezultat faptul că cei doi bărbaţi au pătruns în curtea imobilului prin escaladarea gardului împrejmuitor şi au sustras mai multe materiale de construcţii, cu scopul de a le valorifica ulterior. Materialele au fost restituite proprietarului, iar lui P. Marian şi G. Săvel le-au fost întocmite actele premergătoare pentru săvârşirea infracţiunii de furt calificat, iar dosarul urmează a fi înaintat Parchetului de pe lângă Judecătoria Suceava.

Pardău şi Andreica şefi la PD-L Vatra Dornei şi Fălticeni

Pardău şi Andreica şefi la PD-L Vatra Dornei şi Fălticeni


Deputaţii Dumitru Pardău şi Romică Andreica au fost desemnaţi să conducă cu titlu interimar organizaţiile PD-L din Vatrea Dornei respectiv Fălticeni. Decizia a fost luată în şedinţa Biroului Permanent Judeţean al PD-L de la finele săptămânii trecute. Pardău ocupă deja la judeţ funcţia de prim-vicepreşedinte în timp de Andreica deţine una din funcţiile de vicepreşedinte. Biroul Permanent Judeţean al PD-L a mai desemnat preşedinţii în organizaţiile Campulung Moldovenesc-Gheorghe Niga, Gura Humorului–Gheorghe Niţă, Broşteni–Ştefan Şancariuc, Cajvana-Nechita Savu şi Frasin –Marinel Bălan. În celelalte localităţi urbane conducerile interimare vor fi desemnate pana in data de 14.01.2008. In localităţile rurale, se vor desemna conducerile pe parcursul lunii ianuarie, in urma deplasărilor in teritoriu a echipelor comune, desemnate pentru fiecare din cele 12 zone. De asemenea s-a stabilit si demararea conceperii unei strategii de dezvoltare pe termen mediu si lung a judeţului Suceava, care va deveni şi program electoral in vederea câştigării Consiliului Judeţean.

Sucevenii îşi pot plăti taxele şi impozitele pe 2008


Începând de luni, 7 ianuarie, locuitorii municipiului Suceava îşi pot achita taxele şi impozitele aferente anului 2008. Primarul Ion Lungu a ţinut să precizeze că nivelul dărilor către bugetul local este acelaşi ca şi în 2007. Lungu a transmis sucevenilor că pot beneficia de reducerea taxelor cu 10% în cazul în care îşi achită contribuţiile fiscale pe anul în curs pînă pe data de 1 martie.

Previziuni sumbre la absorbţia fondurilor europene

Previziuni sumbre la absorbţia fondurilor europene


Social democraţii suceveni văd un an foarte dificil pentru România din perspectiva atragerii fondurilor europene. Europarlamentarul PSD de Suceava, Cătălin Nechifor, crede că din acest punct de vedere 2008 va fi un an aproape la fel de rău ca 2007, an în care nu s-a reuşit să se cheltuiască nici măcar un euro din fondurile alocate în condiţiile în care România a contribuit cu peste un miliard de euro la bugetul Uniunii Europene. „Spun acest lucru pentru pentru simplul fapt că 2008 este un an electoral, vor fi alegeri locale şi generale şi am puţine speranţe că actuala guevrnare va fi preocupată în a aduce acei bani europeni şi ai putea cheltui pentru dezvoltarea localităţilor şi a vieţii socio-economice a României în general”, a precizat Nechifor. Europarlamentarul sucevean crede că în condiţiile în care 2008 va fi compromis din punct de vedere al atragerii fondurilor europene următorii ani, 2009 şi 2010 vor fi hotărâtori pentru România.

Nechifor: „Drumul României va fi mult mai greu dacă pierdem acest an”

Nechifor trage totuşi un semnal de alarmă vizavi de perspectivele sumbre şi atenţionează guvernul dar şi pe preşedintele ţării, Traian Băsescu, să-şi stabilească clar ca prioritate în al doilea an de la integrare atragerea fondurilor europene şi cheltuirea lor efectivă. „Trag un semnal de alarmă şi atenţionez pe această cale guvernarea dar şi pe preşdintele Băsescu să-şi stabilească clar ca prioritate pentru al doilea an de integrare a României atragerea de fonduri europoene şi cheltuirea lor efectivă pentru că dacă nu reuşim să prindem nici acest al doilea tren european cu siguranţă drumul României va fi mult mai greu în viitor. Suntem într-o competiţie financiară cu alte 11 state europene este vorba de Bulgaria şi cele 10 state care s-au integrat în 2004 fiecare din aceşti competitori tind să atragă cât mai mulţi bani europeni şi în această situaţie suntem deja dezavantajaţi pentru că venim cu un handicap major, cu un an în care nu am cheltuit nimic”, a spus europarlamentarul sucevean. Nechifor a atras atenţia că banii externi trebuie cheltuiţi rapid pentru că altfel vor fi direcţionaţi spre alte state europene care vor solicita suplimentări de fonduri.

Fotbal >> Aurel Daicu vede Liga a IV-a suceveană între cele mai bune din ţară


Sport



Aurel Daicu După încheierea sezonului competiţional din campionatele judeţene, AJF Suceava şi-a întrunit Biroul Executiv şi a tras linie în ceea ce priveşte partea financiară şi tehnică, stabilindu-şi totodată strategia pentru retur.

„Avem un campionat foarte puternic la nivel judeţean. Ca nivel de competiţie suntem undeva pe locurile 5-6 în ţară. În Liga a IV-a evoluează echipe care în trecut au jucat şi în eşaloanele superioare, cum ar fi CSM Dorna Vatra Dornei, CS Gura Humorului, Bucovina Rădăuţi sau Zimbrul Siret, acestora adăugându-li-se Rapid CFR Suceava, Cetatea II şi Juventus II Fălticeni, care au crescut nivelul valoric. În ultimii doi ani câştigătoarea campionatului judeţean a promovat în Liga a III-a, ceea ce este un fapt îmbucurător. Ne preocupăm în continuare de munca în ceea ce-i priveşte pe copii şi juniori. Şi la acest nivel am avut rezultate bune, Juventus II Fălticeni – câştigătoarea campionatului – a învins campioana judeţului Bistriţa, calificându-se la turneul zonal de la Satu Mare. Prin obligativitatea echipelor din ligile a IV-a şi a V-a de a avea pe teren câte un junior am reuşit să avem 350 de juniori legitimaţi”, a declarat Aurel Daicu, preşedintele AJF Suceava.

Returul va începe pe 2 martie

Având în vedere că şi în acest an promovarea în Liga a III-a se va face în urma unui joc de baraj, care va avea loc la începutul lunii iunie, câştigătoarea campionatului judeţean va trebui să fie cunoscută până la 1 iunie 2008. În acest sens s-a stabilit începerea returului din ambele eşaloane, pe data de 2 martie 2008. În acest retur vor figura şi două etape intermediare (23 aprilie şi 21 mai).

Fotbal, Liga a III-a >> Reunirea lotului de la Cetatea Suceava


Sport



Iordache, singurul absent

marian pana Pentru fotbaliştii de la Cetatea vacanţa a luat sfârşit. Luni, cu începere de ora 11, la stadionul "Areni" va avea loc reunirea lotului de jucători al echipei locale de fotbal. Antrenorul Marian Pană a ajuns la Suceava încă de ieri şi a precizat că de la întâlnirea de azi singurul absent motivat va fi Ştefan Iordache, care în câteva zile va semna un angajament cu Dunărea Giurgiu. „Aşa cum am reuşit eu să vin la Suceava, cu tot cu familie, la fel trebuie să reuşească şi jucătorii. Cu excepţia lui Iordache, cei care vor lipsi vor fi absenţi nemotivaţi” a explicat tehnicianul sucevean.

La reunirea lotului vor fi prezenţi brazilienii Dimas şi Rodrigo. Situaţia celor doi fotbalişti din „Ţara cafelei” nu este sigură deocamdată dar sunt şanse mari ca aceştia să părăsească clubul în această iarnă.

„ Mâine (n.r. luni) ne vom aduna la stadion şi vom câteva discuţii urmând ca de marţi să începem alergările uşoare. Antrenamentele propriu-zise se vor efectua abia de lunea viitoare” a precizat Marian Pană.

În ceea ce priveşte lotul de jucători şi eventualele transferuri, antrenorul Cetăţii a precizat că jucători ca Lupaşcu, Cotolan sau Roberto se află în vizorul echipei pe care o pregăteşte dar nu sunt deocamdată certitudini. „ Sigur că ne dorim să întărim fiecare compartiment al echipei dar deocamdată este prematur să discutăm despre transferururi” a încheiat Marian Pană.

Până pe 28 ianuarie, jucătorii Cetăţii se vor antrena la Suceava urmând ca, de la acea dată, galben-albaştrii să plece într-un cantonament la Vatra Dornei. Antrenorul sucevean a mai spus că şi-ar dori ca echipa sa să susţină 7-8 meciuri de verificare, înainte şi după stagiul de pregătire centralizată.

Returul Ligii a III-a va începe la data de 29 februarie, când Cetatea Suceava va juca în deplasare cu Leonard Paşcani.

Fotbal, Liga I – Mercato >> CFR Cluj domină piaţa transferurilor din România


Sport



La fel ca în fiecare iarnă şi de această dată târgul de jucători este în toi. CFR Cluj a fost mai harnică în decembrie şi şi-a asigurat serviciile unor jucători ca Dorsin sau Ruiz iar mai nou Dubarbier şi Hirschfeld. Granzii Bucureştiului, Steaua, Dinamo şi Rapid au liste impresionante cu nume de jucători care ar putea veni sau pleca, dar la capitolul certitudini au bifat foarte puţin.

Interesante sunt situaţiile de la Ceahlăul, U” Cluj şi Dacia Mioveni, acolo unde antrenorii au decis să se despartă de un număr mare de jucători. Dintre aceştia „nemţeanul” Roberto ar putea reveni la Suceava, lucru care s-ar putea întâmpla şi cu atacantul Daniel Lupaşcu, pus pe lista de transferuri de Sorin Cârţu. În compensaţie, Cetatea s-ar putea despărţi de portarul Andrei Roheţki aflat în vizorul Unirii Urziceni şi a Oţelului Galaţi. Ambele formaţii au pus pe liber câte doi portari.

Alţi suceveni care suferă în această perioadă sunt Mihai Guriţă şi Mugur Bolohan. Dacă cel de-al doilea este liber de contract, Guriţă ar putea fi pus pe lista de transferuri de Ion Marin.

CFR 1907 Cluj-Napoca (antrenor Ioan Andone – confirmat)

Au venit: Lars Hirschfeld – Norvegia – (portar, Rosenborg BK), Mikael Dorsin – Suedia – (fundaş stânga, Rosenborg), Sebastian Dubarbier – Argentina – (mijlocaş/atacant, Gimnasia la Plata), Viorel Frunză – Moldova – (atacant, Ceahlăul Piatra-Neamţ), Diego Alejandro Ruiz – Argentina – (atacant, CD Huachipato).

Veniri posibile: Jesus Datolo – Argentina – (atacant, Boca Juniors), Cristian Lucchetti – Argentina – (portar, Banfield), Johan Wiland – Suedia – (portar, IF Elfsborg), Alexandre Silva Cleyton – Brazilia – (mijlocaş, AEL Larissa), Florin Cernat (mijlocaş, Hajduk Split), Janos Szekely (mijlocaş, Oţelul Galaţi), Leandro Amaral – Brazilia – (atacant, Vasco da Gama), Dorin Goga (atacant, Universitatea Cluj), Cristiano Lucarelli – Italia – (atacant, Şahtior Doneţk), Mbo Mpenza – Belgia – (atacant, RSC Anderlecht).

Plecări posibile: Eduard Stăncioiu (portar, Benfica, Unirea Urziceni), Federico Martins „Fredy” – Portugalia – (fundaş, FC Braşov), Vitor de Freitas „Vitinha” (fundaş, FC Braşov), Radu Mărginean (mijlocaş, Gloria Bistriţa, Poli Iaşi, UTA Arad), Gabriel Mureşan (mijlocaş, Poli Timişoara), Pedro Miguel de Oliveira – Portugalia – (mijlocaş, FC Braşov), Nicola Canales – Chile (mijlocaş, pus pe lista de transferuri), Gualberto Mojica – Bolivia – (mijlocaş, pus pe lista de transferuri), Eugen Trică (mijlocaş, Steaua Bucureşti), Adrian Anca (atacant, Farul Constanţa).

Au plecat: –

Rapid Bucureşti (antrenor Mircea Rednic – confirmat)

Au venit: –

Veniri posibile: Domingos Nascimento dos Santos Filho – Brazilia – (fundaş central, FC Santos), Philippe Leonard – Belgia – (fundaş, liber de contract), Ştefan Mardare (fundaş central, FC Vaslui), Laszlo Sepsi (fundaş, Gloria Bistriţa), Tiberiu Bălan (mijlocaş, Sportul Studenţesc), Wilfred Dalmat – Franţa – (mijlocaş, RAEC Mons), Marko Ljubinkovic – Serbia – (mijlocaş, FC Vaslui), Janos Szekely (mijlocaş, Oţelul Galaţi), Dacian Varga (mijlocaş, Sportul Studenţesc), Renato Carlos Martins Junior – Brazilia – (atacant, FC Santos), Ibrahim Salou – Ghana – (atacant, Club Brugge), Cyril Thereau – Franţa – (atacant, RSC Anderlecht).

Plecări posibile: Dănuţ Coman (portar, FC Braşov), Marius Constantin (fundaş, Dinamo Moscova), Cristian Săpunaru (fundaş, Udinese Calcio), Marius Măldărăşanu (mijlocaş, FC Braşov), Romeo Stancu (mijlocaş, Politehnica Iaşi), Mugurel Buga (atacant, Steaua Bucureşti, FC Braşov).

Au plecat: Marcos Tamandare – Brazilia – (fundaş, Corinthians).

Unirea Urziceni (antrenor Dan Petrescu – confirmat)

Au venit: Giedrius Arlauskis – Lituania – (portar, Sakalas Siauliai), Davidas Arlauskis – Lituania – (milocaş, Sakalas Siauliai), Norbert Varga (mijlocaş, UTA Arad).

Veniri posibile: Eduard Stăncioiu (portar, CFR Cluj), Andrei Roheţki (portar, Cetatea Suceava)

Plecări posibile: Florin Ganea (fundaş, Gloria Bistriţa), Iulian Ahire (mijlocaş, Gloria Bistriţa), Bogdan Stancu (atacant, Dinamo Bucureşti, Steaua Bucureşti).

Au plecat: Cătălin Grigore (portar, pus pe lista de transferuri), Srdjan Zakula – Croaţia – (portar, pus pe lista de transferuri), Mircea Oltean (portar, liber de contract), Florin Ganea (fundaş, pus pe lista de transferuri), Gheorghe Rohat (fundaş, pus pe lista de transferuri), Iulian Arhire (mijlocaş, pus pe lista de transferuri), Cosmin Mărginean (mijlocaş, liber de contract).

Steaua Bucureşti (antrenor Marius Lăcătuş – confirmat)

Au venit: Răzvan Ochiroşii (mijlocaş, Gloria Buzău), Mahamadou Habibou – Republica Central-Africană (atacant, Royal Charleroi SC).

Veniri posibile: Sebastian Pinto (atacant, Universidad Chile), Emilianno Armenteros – Argentina – (mijlocaş central, Sevilla „B”), Dino Eze – Nigeria – (mijlocaş, Gloria Buzău), Dario Fernandez – Argentina – (mijlocaş central, Panionios Atena), Debatik Curri – Albania – (fundaş, Vorskla Poltava), Paulo Andres Ferrari – Argentina – (fundaş, River Plate), Bojan Jovic – Slovenia – (fundaş, FC Sochaux), Philippe Leonard – Belgia – (fundaş, liber de contract), Dorian Bylikbashi – Albania – (mijlocaş, Krivbas Krivoi Rog), Mujangi Bia Geoffrey – Congo – (mijlocaş, RSC Charleroi), Artavazd Karamyan – Armenia – (mijlocaş, Poli Timişoara), Marko Ljubinkovic – Serbia – (mijlocaş, FC Vaslui), Marcel Sarmiento – Argentina – (mijlocaş, AEL Larissa), Dorin Goga (atacant, Universitatea Cluj), Jeda Capucho – Brazilia – (atacant, Rimini Calcio), Rafik Djebbour – Algeria – (atacant, Panionios Atena), Luis Miguel Escalda – Argentina – (atacant, Deportivo Quito), Pablo Mariano Granoche – Uruguay – (atacant, US Triestina), Clement Pălimaru (atacant, Politehnica Iaşi), Bogdan Stancu (atacant, Unirea Urziceni), Cyril Thereau – Franţa – (atacant, RSC Anderlecht), Janos Szekely (mijlocaş, Oţelul Galaţi), Eugen Trică (mijlocaş, CFR Cluj), Alin Abuzătoaie (atacant, Jiul Petroşani), Mugurel Buga (atacant, Rapid Bucureşti).

Plecări posibile: Robinson Zapata (portar, Sevilla FC, Deportivo la Coruna, Arsenal Londra), Cornel Cernea (portar, Oţelul Galaţi), Cosmin Vâtcă (portar, Aris Limassol, Universitatea Cluj), Eugen Baciu (fundaş, China), Ifeanyi Emeghara – Nigeria – (fundaş, RSC Anderlecht), Dorin Goian (fundaş central, Borussia Dortmund, Newcastle United, Hambuger SV, Manchester City, Everton), Petre Marin (fundaş, Progresul Bucureşti, Aris Limassol), Vasilică Cristocea (mijlocaş, Farul Constanţa, Politehnica Iaşi, Aris Limassol), Marius Croitoru (mijlocaş, FC Vaslui), Ovidiu Petre (mijlocaş central, Spartak Moscova, CSKA Moscova, Lokomotiv Moscova, Olympiacos Pireu), Nicolae Dică (atacant, Aston Villa, Middlesbrough, RC Lens, AC Fiorentina, Benfica Lisabona, Zenit St. Petersburg), Victoraş Iacob (atacant, Dnepr Dnepretrovsk, IF Valerenga), Adrian Neaga (atacant, Universitatea Craiova, Politehnica Iaşi, Rapid), Romeo Surdu (atacant, FC Braşov), Dorel Zaharia (atacant, FC Vaslui, Farul Constanţa).

Au plecat: Valentin Bădoi (mijlocaş dreapta, Poli Timişoara).

Politehnica Ştiinţa Timişoara (antrenor Dusan Uhrin jr. – confirmat)

Au venit: Milos Brezinsky – Slovacia – (fundaş, Slovac Liberec), Valentin Bădoi (mijlocaş, Steaua Bucureşti), Balasz Borbely – Slovacia – (mijlocaş, Artmedia Bratislava).

Veniri posibile: Cosmin Contra (fundaş, Getafe CF), Cristian Lucchetti – Argentina – (portar, CA Banfield), Adrian Ilie (fundaş, Politehnica Iaşi), Jorge Miguel de Oliveira Ribeiro – Portugalia – (fundaş, Boavista Porto), Fabio Liverani – Italia – (mijlocaş, AC Fiorentina), Gabriel Mureşan (mijlocaş, CFR Cluj), Dorin Goga (atacant, Universitatea Cluj), Juraj Halenar – Slovacia – (atacant, Artmedia Bratislava).

Plecări posibile: Jonathan McKain – Australia – (fundaş, Universitatea Craiova), Artavazd Karamyan – Armenia – (mijlocaş, Steaua Bucureşti).

Au plecat: Cristian Dancia (fundaş, pus pe lista de transferuri), Peter Omoduemuke – Nigeria – (mijlocaş, pus pe lista de transferuri).

Dinamo Bucureşti (antrenor Cornel Ţălnar – confirmat)

Au venit: Miroslav Vajs – Macedonia – (fundaş, FK Rabotnicki), Cristian Munteanu (portar, Porgresul Bucureşti), Florin Matache (portar, Ceahlăul Piatra-Neamţ), Dragoş Dragalina (fundaş, CFR Timişoara), Andrei Parfenie (mijlocaş, CFR Timişoara), Vojislav Vranjkovic – Bosnia – (mijlocaş, Ceahlăul Piatra-Neamţ), Dragoş Grigore (atacant, CFR Timişoara).

Veniri posibile: Rui Sandro Duarte – Portugalia – (fundaş, Estrela Amadora), Marko Ljubinkovic – Serbia – (mijlocaş, FC Vaslui), Vlad Munteanu (mijlocaş, Energie Cottbus), Florentin Petre (mijlocaş, ŢSKA Sofia), Juan Carlos Arce – Bolivia – (atacant, Corinthians SC), Claudiu Keşeru (atacant, FC Nantes), Emil Jula (atacant, Oţelul Galaţi), Nicolae Mitea (atacant, Ajax Amsterdam), Eric Obinna – Nigeria – (atacant, Stevenage Borough), Bogdan Stancu (atacant, Unirea Urziceni), Cyril Thereau – Franţa – (atacant, RSC Anderlecht).

Plecări posibile: Bogdan Lobonţ (portar, Lazio Roma), John Galliquio – Peru – (fundaş, CA Huracan), Ştefan Radu (fundaş, Genoa CFC), Adrian Cristea (mijlocaş, Benfica Lisabona), Vojislav Vranjkovic – Bosnia – (mijlocaş, FC Vaslui, Farul Constanţa), Ionel Dănciulescu (atacant, Al Jazeera), Claudiu Niculescu (atacant, Al Jazeera).

Au plecat: Mariano Fernandes – Argentina – (fundaş, liber de contract), Ivan Gvozdenovic – Serbia – (liber de contract).

FC Vaslui (antrenor Dorinel Munteanu – confirmat)

Au venit: –

Veniri posibile: Vasili Hamutovski – Belarus – (portar, Tom Tomsk), Dumitru Hotoboc (portar, FC Argeş Piteşti), Cosmin Vâtcă (portar, Steaua Bucureşti), Constant Djapka – Coasta de Fildeş – (fundaş, Pandurii Târgu-Jiu), Marius Croitoru (mijlocaş, Steaua Bucureşti), Florentin Cruceru (mijlocaş, FC Argeş Piteşti), Vojislav Vranjkovic – Bosnia – (mijlocaş, Dinamo Bucureşti), Dorin Goga (atacant, Universitatea Cluj), Dorel Zaharia (atacant, Steaua Bucureşti).

Plecări posibile: Ştefan Mardare (fundaş central, Rapid Bucureşti, Newcastle United, Everton), Bogdan Cotolan (fundaş, Cetatea Suceava), Marko Ljubinkovic – Serbia – (mijlocaş, Steaua Bucureşti, Rapid Bucureşti, Dinamo Bucureşti), Adrian Gheorghiu (atacant, ar putea fi pus pe lista de transferuri).

Au plecat: –

Gloria Bistriţa (antrenor Ioan Ovidiu Sabău – confirmat)

Au venit: Marius Jianu (atacant, Prefabricate Modelu).

Veniri posibile: Florin Ganea (fundaş, Unirea Urziceni), Sebastian Achim (mijlocaş, FC Bihor Oradea), Iulian Arhire (mijlocaş, Unirea Urziceni), Radu Mărginean (mijlocaş, CFR Cluj), Andrei Mureşan (mijlocaş, Universitatea Cluj).

Plecări posibile: Laszlo Sepsi (fundaş, Rapid Bucureşti, Benfica Lisabona), Simao Ayres Cerqueira – Brazilia – (mijlocaş central, Unirea Alba-Iulia), Sead Hadzibulic – Serbia – (atacant, FC Aarau).

Au plecat: Laur Aştilean (fundaş, Minerul Lupeni), Sead Bruncevic – Serbia – (atacant, Minerul Lupeni).

Oţelul Galaţi (antrenor Petre Grigoraş – confirmat)

Au venit: –

Veniri posibile: Cornel Cernea (portar, Steaua Bucureşti), Andrei Roheţki (Cetatea Suceava).

Plecări posibile: Janos Szekely (mijlocaş, Steaua Bucureşti, CFR Cluj, Rapid Bucureşti), Emil Jula (atacant, FC Aarau, Dinamo Bucureşti).

Au plecat: Ismail Kouha – Maroc – (portar, pus pe lista de transferuri), Bertrand Ngapounou – Camerun – (fundaş, liber de contract), Eduard Ratnikov – Estonia – (fundaş, liber de contract), Kim Gil Sik – South Korea – (mijlocaş, liber de contract), Pavel Beganski – Belarus – (atacant, liber de contract), Gheorghe Boghiu – Moldova – (atacant, liber de contract).

Gloria Buzău (antrenor Ştefan Stoica – confirmat)

Au venit: –

Veniri posibile: Romică Stan (mijlocaş, Olimpia Râmnicu-Sărat), Julius Woobay – Sierra Leone – (mijlocaş central, Universitatea Craiova), Salih Jaber – Irak – (atacant, FC Caracal), Marius Lefter (atacant, Olimpia Râmnicu-Sărat).

Plecări posibile: Mihai Barbu (portar, ar putea fi pus pe lista de transferuri), Costel Petre (fundaş, ar putea fi pus pe lista de transferuri), Dino Eze – Nigeria – (mijlocaş, Steaua Bucureşti, Dinamo Bucureşti, Rapid Bucureşti), Claudiu Ionescu (mijlocaş, Farul Constanţa).

Au plecat: Răzvan Ochiroşii (mijlocaş, Steaua Bucureşti), Kleyr Viera dos Santos – Brazilia – (atacant, liber de contract).

Universitatea Craiova (antrenor Nicolo Napoli – confirmat)

Au venit: –

Veniri posibile: Jonathan McKain – Australia – (fundaş, Poli Timişoara) Roberto Magliocco – Italia – (atacant, AC Salernitana), Jeremie Njock – Camerun – (atacant, AFC Tubize), Marco Prunecchi (atacant, Remese).

Plecări posibile: Nicuşor Bănică (portar, ar putea fi pus pe lista de transferuri), Josh Mitchell – Australia – (fundaş, FC Aarau), Gabriel Velcovici (mijlocaş, Farul Constanţa), Julius Woobay – Sierra Leone – (mijlocaş central, Gloria Buzău), Michael Baird – Australia – (atacant, Queensland Roar), Ovidiu Stoianof (atacant, Universitatea Cluj, CSM Râmnicu-Vâlcea).

Au plecat: Mădălin Ciucă (fundaş, pus pe lista de transferuri), Gabriel Velcovici (mijlocaş, pus pe lista de transferuri), Viorel Gărgălie (atacant, pus pe lista de transferuri).

Ceahlăul Piatra-Neamţ (antrenor Viorel Hizo – confirmat)

Au venit:

Veniri posibile:

Plecări posibile: Roberto Ayza Berca – Brazilia (atacant, Cetatea Suceava).

Au plecat: Florin Matache (portar, Dinamo Bucureşti), Marius Iordache (fundaş, pus pe lista de transferuri), Marian Bănuţă (mijlocaş, pus pe lista de transferuri), Mohammed Hamza – Ghana – (mijlocaş, pus pe lista de transferuri), Constantin Schumacher (mijlocaş, pus pe lista de transferuri), Narcis Răducan (mijlocaş, pus pe lista de transferuri), Dejan Ruşmir – Serbia – (mijlocaş, pus pe lista de transferuri), Vojislav Vranjkovic – Bosnia – (mijlocaş, Dinamo Bucureşti), Viorel Frunză – Moldova – (atacant, CFR Cluj), Alexandru Golban – Moldova – (atacant, pus pe lista de transferuri).

Dacia Mioveni (antrenor Sorin Cârţu – confirmat)

Au venit: –

Veniri posibile: Alin Chiţa (fundaş,UTA Arad), Gheorghe Rohat (fundaş, Unirea Urziceni).

Plecări posibile: Daniel Lupaşcu (Cetatea Suceava).

Au plecat: Teodor Chiacu (fundaş, pus pe lista de transferuri), Ionuţ Chirciu (fundaş, pus pe lista de transferuri), Vasile Jula (fundaş, final de carieră), Cornel Dobre (mijlocaş, pus pe lista de transferuri), Liviu Negoiţă (mijlocaş, pus pe lista de transferuri), Horaţiu Sătmar (mijlocaş, pus pe lista de transferuri), Daniel Costescu (atacant, pus pe lista de transferuri), Daniel Lupaşcu (atacant, pus pe lista de transferuri), Bogdan Vrăjitoarea (mijlocaş, pus pe lista de transferuri).

Politehnica Iaşi (antrenor Ionuţ Popa – confirmat)

Au venit: –

Veniri posibile: Nino Pekaric – Serbia – (fundaş, FK Vojvodina), Dominik Bersnjak – Slovenia – (mijlocaş, FK Celje), Vasilică Cristocea (mijlocaş, Steaua Bucureşti), Radu Mărginean (mijlocaş, CFR Cluj), Romeo Stancu (mijlocaş, Rapid Bucureşti).

Plecări posibile: Alexandru Marc (portar, final de contract), Dorel Bernard (fundaş, Cetatea Suceava), Ionuţ Bâlbă (atacant, final de contract), Cristian Silvăşan (atacant, final de contract), Romulus Miclea (atacant, final de contract), Clement Pălimaru (atacant, Steaua Bucureşti).

Au plecat: Adrian Ilie (fundaş, Poli Timişoara), Martin Cernoch – Cehia – (atacant, liber de contract), Branko Bakovic –Serbia – (liber de contract).

UTA Arad (antrenor Marin Barbu – confirmat)

Au venit: Richard Filaret (mijlocaş, Atletico Arad), George Ţucudean (atacant, Atletico Arad).

Veniri posibile: Sorin Botiş (fundaş, Zsalaegerszeg), Radu Mărginean (mijlocaş, CFR 1907 Cluj-Napoca).

Plecări posibile: Daniel Tudor (portar, Debreceni VSC, Petrolul Ploieşti, FC Braşov), Alin Chiţa (fundaş, Dacia Mioveni), Adrian Drida (mijlocaş, ar putea fi pus pe liber), Rolando Edson – Brazilia – (atacant, Bundesliga 2).

Au plecat: Daniel Chiriţă (fundaş, liber de contract), Norbert Varga (mijlocaş, Unirea Urziceni).

Farul Constanţa (antrenor Ion Marin – confirmat)

Au venit: Chinonso Henry Ihelewere – Nigeria – (mijlocaş, liber de contract), Mansour Abdul Razak – Nigeria – (mijlocaş, liber de contract), Kehinde Fatai – Nigeria – (atacant, liber de contract), Uche Okoro – Nigeria – (atacant, liber de contract).

Veniri posibile: Vasilică Cristocea (mijlocaş, Steaua Bucureşti), Claudiu Ionescu (mijlocaş, Gloria Buzău), Gabriel Velcovici (mijlocaş, Universitatea Craiova), Vojislav Vranjkovic – Bosnia – (mijlocaş, Dinamo Bucureşti), Adrian Anca (atacant, CFR Cluj), Dorel Zaharia (atacant, Steaua Bucureşti).

Plecări posibile: Mihai Guriţă (atacant, ar putea fi pus pe lista de transferuri).

Au plecat: Paulo Armando Da Silva Monteiro – Portugalia – (fundaş, liber de contract), Celestino Marques Silva Ilnhasse – Guinea Bisau – (mijlocaş, liber de contract), Bogdan Apostu (atacant, Hapoel Bnei Saknin), Ştefan Ciobanu (atacant, Delta Tulcea).

Pandurii Târgu-Jiu (antrenor Joaquim Teixiera – Portugalia – nou)

Au venit: –

Veniri posibile: Rui Sandro Duarte – Portugalia – (fundaş, Estrela Amadora), Vlada Grkinic – Serbia – (fundaş central, Ethinikos Achnas), Nicolae Josan – Moldova – (mijlocaş, Ikra-Stal), Igor Bugaiov – Moldova – (atacant, liber de contract), Denis Calincov – Moldova – (atacant, Heracles Almelo), Igor Gluscevic – Serbia – (atacant, Heracles Almelo), Vladimir Gluscevic –Serbia – (atacant, liber de contract).

Plecări posibile: Alexandru Păcurar (mijlocaş, Universitatea Cluj-Napoca), Constant Djapka – Coasta de Fildeş – (fundaş, FC Vaslui) Au plecat: Adnan Guso – Bosnia – (portar, Olympiakos Nicosia), Edmilson dos Santos – Brazilia – (mijlocaş, liber de contract), Andrei Enescu (mijlocaş, Sheriff Tiraspol).

Universitatea Cluj (antrenor Gheorghe Mulţescu –confirmat)

Au venit: –

Veniri posibile: Diego Costa Silva – Brazilia – (portar, Fluminense FC), Cosmin Vâtcă (portar, Steaua Bucureşti), Ebert William Amâncio „Betao” – Brazilia – (fundaş, Corinthians), Renato Silva – Brazilia – (fundaş, Botafogo), Gustavo Nery de Sa – Brazilia – (fundaş, Corinthians), Tiberiu Bălan (mijlocaş, Sportul Studenţesc), George Florescu (mijlocaş, Torpedo Moscova), Elder da Silva Granja – Brazilia – (mijlocaş, Internacional), Hugo Roberto Colace – Brazilia – (mijlocaş, CR Flamengo), Alexandru Păcurar (mijlocaş, Pandurii Târgu-Jiu), Pedro Paulo de Oliveira „Pedrinho” – Brazilia – (mijlocaş, FC Santos), Roger Galera Flores – Brazilia – (mijocaş, Corinthians), Marcos Andre Batista Santos „Vampeta” (mijlocaş, Corinthians), Marcio Amoroso – Brazilia – (atacant, Gremio Porto Alegre), Edmundo Alves de Souza Neto – Brazilia – (atacant, SE Palmeiras), Viorel Sântejudean (atacant, IS Câmpia-Turzii), Ovidiu Stoianof (atacant, Universitatea Craiova).

Plecări posibile: Andrei Cordoş (fundaş, Bologna FC, Empoli FC, Torino Calcio, Rimini Calcio), Adrian Olah (fundaş, ar putea fi pus pe lista de transferuri), Park Jae-Hong – South Korea – (fundaş, Ispwich Town), Marius Suller (fundaş, ar putea fi pus pe lista de trasnferuri), Gigel Coman (milocaş, Aris Limassol), Bogdan Dolha (mijlocaş, ar putea fi pus pe lista de transferuri), Vasile Ghindaru (mijlocaş, ar putea fi pus pe lista de transferuri), Andrei Mureşan (mijlocaş, Sheriff Tiraspol, Gloria Bistriţa), Robert Villand (mijlocaş, ar putea fi pus pe lista de transferuri), Dorin Goga (atacant, Poli Timişoara, FC Vaslui, Steaua Bucureşti, CFR Cluj), Nemanja Jovanovic – Serbia – (atacant, FC Aarau), Ciprian Suciu (atacant, ar putea fi pus pe lista de transferuri).

Au plecat: Martin Tudor (portar, pus pe lista de transferuri), Emil Szolomajer (portar, Arieşul Turda), Cosmin Cruşoveanu (fundaş, pus pe lista de transferuri), Marius Baciu (fundaş, liber de contract), Sorin Iodi (fundaş, Arieşul Turda), Milan Jovanovic – Muntenegru – (fundaş, pus pe lista de transferuri), Park Jae-Hong – South Korea – (fundaş, pus pe lista de transferuri), Mugur Bolohan (mijlocaş, liber de contract), Gigel Coman (mijlocaş, pus pe lista de transferuri), Romik Haciatryan – Armenia – (mijlocaş, pus pe lista de transferuri), Radu Sabo (mijlocaş, liber de contract), Sandu Negrean (atacant, Arieşul Turda), Mamadou Zongo – Burkina Faso – (atacant, liber de contract).

Eurodeputatul socialist Cătălin Nechifor consideră că România are un comportament de „elev corigent”


Politica



NechiforEurodeputatul socialist Cătălin Nechifor apreciază că, în relaţia cu Uniunea Europeană, România are un comportament de „elev corigent” care se zbate să treacă clasa şi care a reuşit ca după primul an să nu rămână repetent. Cătălin Nechifor şi-a exprimat, duminică, surprinderea că principalul obiectiv pentru 2008, prezentat de comisarul european român, Leonard Orban, este neactivarea clauzei de salvgardare pe Justiţie şi că acesta a salutat că în 2007 s-a reuşit să nu fie activată clauza de salvgardare în domeniul Agriculturii, în condiţiile în care, pentru România, cele mai importante probleme sunt legate de absorbţia fondurilor comunitare. „Cu aşa realizări în 2007 -evitarea clauzei pentru Agricultură- şi cu aşa promisiuni pentru 2008- încercarea de a scăpa de activarea clauzei pe justiţie- rămânem de râsul curcilor”, a spus Cătălin Nechifor.

Eurodeputatul consideră că aceasta pare a fi activitatea unui şcolar admis, cu chiu cu vai, la liceu şi care se zbate, fără prea multă tragere de inimă, să promoveze corigenţele, rând pe rând, şi care a evitat, la mustaţă, să rămână repetent încă din primul an. „Mă aşteptam ca între priorităţile anului 2008 să fie dezvoltarea satului romanesc, mult rămas în urmă, nu faţă de satul german sau francez, ci faţă de satul lituanian sau polonez”, a mai spus Cătălin Nechifor care a precizat că se mai aştepta ca prioritară să fie creşterea economică susţinută, care să aibă ca efect şi creşterea puterii de cumpărare, fără a se mai auzi sintagmele clasice gen „inflaţie”, „deficit bugetar” sau „politici macroeconomice”. Acesta a avertizat că România riscă să nu cheltuiască nici în 2008 sumele alocate de la bugetul UE pentru proiecte structurale în timp ce alte ţări membre, intrate în 2004 în Uniunea Europeană, au perspectiva să absoarbă în totalitate fondurile alocate şi ar putea solicita suplimentări bugetare.

Turnurile medievale ale Sucevei, zestre a neamului


Timp Liber



turnuri.medievale.suceavaTurnurile Sucevei pe care „se sprijină” de câteva veacuri cerul de deasupra municipiului, ar trebui să fie mereu în atenţia autorităţilor pentru a le consolida şi a diminua riscul de a rămâne fără aceste nestemate ce ne certifică existenţa pe acest tărâm.

Dacă primul turn de piatră care a împuns cerul aşezării (turnul-locuinţă al Curţii Domneşti, construit la sfârşitul secolului al XIV-lea, în anii domniei lui Petru I Muşatinul, turn care îndeplinea şi funcţiile de apărare şi reprezentare până în cea de-a doua jumătate a sec. al XV-lea, când a devenit inutilizabil ca urmare a distrugerilor provocate ansamblului arhitectural al Curţii Domneşti de incendiul din anul 1476) a dispărut înaintea celui care astăzi reprezintă cel mai vechi turn medieval al Sucevei (turnul-clopotniţă al bisericii armeneşti Sf. Simion, sau Turnul Roşu, construit în anul 1513), turnurile medievale înălţate ulterior (cel al bisericii armeneşti Sf. Cruce, Turnul Lăpuşneanu de la Biserica Sf. Dumitru, Turnul lui Petru Şchiopul prin care se face intrarea în incinta Mănăstirii Sf. Ioan cel Nou şi turnul de strajă al Mănăstirii Zamca), construcţii care marcau cu siluetele lor profilul urban la începutul sec. al XVII-lea, se află şi astăzi în picioare.

Turnul Roşu şi turnul-clopotniţă de la Biserica Sf. Cruce
Turnul-Rosu Turnul Roşu, turnul Bisericii Sf. Simion, ctitorie atribuită armeanului Donig închinată Sf. Simion Dzerun (Simion cel Bătrân), care datează din anul 1513, singurul turn dintre cele pomenite care a fost construit din cărămidă (de unde şi scurgerea de culoare roşie care, străbătând tencuiala, a pătat suprafaţa zidurilor şi a dat numele turnului), are o înălţime de 28 de m şi, la începutul veacului al XVI-lea, marca limita superioară a cartierului armenesc din vatra oraşului (cartier care, din anul 1563, avea uliţa pietruită, podită cu “calapod”). Datorită procentului ridicat de argint din compoziţia bronzului din care au fost turnate clopotele, care le conferea acestora o sonoritate deosebită, se spunea că, atunci “când trage clopotul Filipos de la Sf. Simeon, să tot mori”. În prezent experţii restauratori care au efectuatTurnul-Bisericii-Sf-Cruce lucrările de consolidare la Biserica Sf. Simion semnalează faptul că Turnul Roşu este un obiectiv cu risc în caz de cutremur. Mai mult decât atât, trepidaţiile produse de autovehiculele care circulă chiar pe la baza turnului şi vibraţiile de rezonanţă produse de sunetul clopotelor contribuie la accentuarea riscului de prăbuşire a acestei construcţii din cărămidă îmbătrânită, friabilizată.


Următorul turn ca vechime ar putea fi (întrucât nu există informaţii certe privind data construirii acestei clopotniţe) cel al unei alte biserici armeneşti, Biserica Sf. Cruce, zidită în anul 1521, în vremea domniei lui Ştefăniţă Vodă, de Cârste Hanko Armeanul (Hacih Hankoian) pe locul unei biserici mai vechi, din lemn. Turnul, modest ca înălţime, s-a aflat în pericol la începutul veacului XX, atunci când, din pricina căii ferate urbane, care trecea pe lângă Biserica Sf. Cruce, s-a prăbuşit bolta naosului şi turla bisericii (“care a căzut înlăuntru”, din pricina trenului “care a sguduit şi clădirea liceului”, bolta fiind refăcută abia în anul 1955). Renunţarea la această linie ferată urbană a menţinut turnul în picioare şi în ziua de astăzi.

Turnul Lăpuşneanu, cel mai înalt turn medieval al Sucevei

Turn.Lapusneanu Turnul Lăpuşneanu, clopotniţa Bisericii Sf. Dumitru, este cel mai înalt turn medieval al Sucevei (40 m). Înălţat cu 25 de ani mai târziu (1560-61) decât biserica ctitorită de Petru Rareş (1535), turnul, care a fost construit, aşa cum indică inscripţia de pe latura estică, de “Alexandru voievod, prin mila lui Dumnezeu domn al Ţării Moldovei”, marchează şi astăzi, prin monumentalitatea lui volumetrică şi altimetrică, inima oraşului vechi. “Turnul acesta - scria în <>, la începutul celui de-al treilea deceniu al secolului trecut, prof. Victor Morariu - e clădirea cea mai înaltă şi mai puternică din Suceava. La 1809, când a ars biserica, a fost bântuit de foc şi turnul împreună cu clopotele; biserica s-a restaurat apoi la 1822, iar turnul la 1845. De la 1867 la 1910 aice a fost paza de foc a oraşului”. În sec. al XIX-lea (1845), când deasupra construcţiei iniţiale s-a mai adăugat un etaj, o turlă cu bază octogonală, peste care s-a aşezat vârful acoperişului, primăria Sucevei funcţiona într-un imobil fără etaj aflat în imediata apropiere a turnului (în prezent corpul vechi al Liceului de Artă “Ciprian Porumbescu”, imobil transformat şi refăcut în anul 1859, adaptat pentru a adăposti atât primăria, cât şi gimnaziul în care cele două instituţii au funcţionat o bună bucată de vreme împreună). La fel ca şi Turnul Roşu, Turnul Lăpuşneanu, care este astăzi “înclinat şi rotit” şi la care s-au executat ample lucrări de consolidare (care însă au fost stopate din lipsă de fonduri), reprezintă un pericol întrucât expertizele şi simulările pe calculator subliniază concluzia că, în cazul unui cutremur de 5 grade pe scara Richter, construcţia nu are rezistenţă.

Turnul lui Petru Şchiopul şi turnul de strajă al mănăstirii fortificate Zamca
Turnul-clopotniţă de la biserica mitropolitană Sf. Mare Mucenic Gheorghe a fost ridicat în anul 1589 (la vremea aceea doar cu un singur cat) de către Petru Şchiopul, o dată cu mutarea în această biserică (a cărei construcţie a fost începută de Bogdan al III-lea în anul 1514 şi a fost continuată şi definitivată de Ştefăniţă Vodă în anul 1522) a moaştelor Sf. Ioan cel Nou (pe care le-a adus din Cetatea Albă la Suceava, în anTurnul-Zamca Suceavaul 1402, voievodul Alexandru cel Bun şi le-a depus în vechea Mitropolie a Moldovei, biserica Sf. Gheorghe-Mirăuţi, unde au stat până la anul 1859). Turnul a câştigat în înălţime şi măreţie (acum măsoară 34 de m) în urma restaurărilor realizate între anii 1898 – 1910 de către arhitectul Karl Romstorfer, care i-a maiadăugat un etaj, turla şi a decorat partea superioară a zidurilor cu firide şi cu ocniţe.

În fine, turnul Mănăstirii Zamca (şi ea ctitorie armenească, zidită de Agopsin Vartan şi închinată Sf. Auxentie, o biserică-cetăţuie înconjurată de un zid masiv de piatră întărit cu puternice contraforturi şi protejată de un val de pământ) a fost ridicat, în colţul zidului din partea dinspre oraş, în anul 1606 (aşa cum este indicaţia de pe cheia de boltă a turnului). Turnul, cu înălţimea de 26 de m, turn de strajă şi clopotniţă, avea iniţial o intrare boltită care, ulterior, a fost zidită. În prezent, turnul se află în restaurare. Acestea sunt turnurile medievale pe care se sprijină cerul oraşului, turnuri cărora li s-au alăturat în perioada modernă, în care Bucovina a făcut parte din imperiul aflat sub cârmuirea Coroanei de Habsburg, turnul bisericii catolice Sf. Nepomuk (1832-1836) şi turnul Primăriei Sucevei (1903-1904).

Vacanţă prelungită pentru elevii etnici ruşi lipoveni


Invatamant



Monacu.Vasile.adj.ISJ Elevii etnici ruşi lipoveni din judeţul Suceava care sărbătoresc Crăciunul pe stil vechi au primit acceptul conducerii IŞJ Suceava de a lipsi de la şcoală primele două zile după vacanţa de iarnă, respectiv luni şi marţi. La fel şi cei din Republica Moldova şi Ucraina care studiază cu burse în şcoli sucevene şi păstrează acest obicei. Inspectorul şcolar general-adjunct al IŞJ Suceava, Suceava, Vasile Monacu, a precizat duminică, faptul că sunt câteva şcoli din judeţ unde există elevi din aceste etnii, astfel materia la disciplinele din 7 şi 8 ianuarie va fi recuperată într-o sâmbătă sau două.

Etnici ruşi lipoveni trăiesc în judeţul Suceava, în comunităţi din Climăuţi, comuna Muşeniţa, Lipoveni, comuna Mitocu Dragomirnei, Manolea, comuna Forăşti, dar şi în municipiile Suceava, Fălticeni, Rădăuţi şi în oraşul Gura Humorului.

Vasile Monacu a precizat că sunt unele şcoli în care majoritatea elevilor aparţin etniilor menţionate şi nu vor veni la cursuri, altele au doar 2-3 astfel de elevi. În judeţul Suceava studiază peste doua sute de elevi bursieri din Republica Moldova şi Ucraina, şi încă 15 care îşi plătesc cheltuielile pe cont propriu.

Adjunctul IŞJ Suceava a mai adăugat că restul elevilor vor relua cursurile, în judeţ nefiind probleme din cauza vremii.

Prinşi de jandarmi după ce au furat materiale din curtea unui imobil aflat în construcţie


Actualitate



O patrulă de jandarmi au prins în noaptea de vineri spre sâmbătă, doi bărbaţi ce au furat din cartierul sucevean Burdujeni, mai multe materiale de construcţii. Potrivit purtătorului de cuvânt al IJJ Suceava, locotenent Bogdan Cornaci, în ziua de 5 ianuarie, în jurul orelor 02.00, în timp ce executau serviciul de ordine şi siguranţă publică în cartierul Burdujeni din municipiul Suceava, membrii unei patrule de jandarmi au observat doi bărbaţi care părăseau curtea unui imobil aflat în construcţie. Deoarece cei doi aveau asupra lor bagaje voluminoase, jandarmii i-au interceptat, constatând că se numesc P. Marian, de 36 ani, din comuna Zvoriştea şi G. Săvel, de 40 ani, din comuna Siminicea, ambii cu antecedente penale. În urma verificărilor efectuate, a rezultat faptul că cei doi bărbaţi au pătruns în curtea imobilului prin escaladarea gardului împrejmuitor şi au sustras mai multe materiale de construcţii, cu scopul de a le valorifica ulterior.

Materialele au fost restituite proprietarului, iar lui P. Marian şi G. Săvel le-au fost întocmite actele premergătoare pentru săvârşirea infracţiunii de furt calificat, iar dosarul urmează a fi înaintat Parchetului de pe lângă Judecătoria Suceava.

O minoră din Sadova a fugit de acasă fiindcă părinţii nu-l plăceau pe prietenul ei


Actualitate



O adolescentă a fugit de acasă după o ceartă cu părinţii, motivul fiind faptul că aceştia i-au interzis prietenia cu un tânăr. Potrivit IPJ Suceava, pe data de 4 ianuarie 2008, la ora 13.00, Ş. Aurel, din comuna Sadova a reclamat că fiica sa Ş. MARIANA, de 16 ani a fugit de la domiciliu cu o seară înainte.

Astfel pe 4 ianuarie, în jurul orei 13.30 minora şi-a apelat telefonic părinţii, anunţându-i că se află în municipiul Oradea şi nu doreşte să revină.

Sâmbătă, minora a fost găsită şi încredinţată acestora. În timpul audierilor, aceasta a declarat că a plecat de bună voie, întrucât s-a certat cu părinţii, care i-au interzis relaţia de prietenie cu un tânăr.

Doi bărbaţi au decedat pe fondul consumului de băuturi alcoolice


Actualitate



În urma consumului de alcool un bărbat din Hârtop şi unul din Rădăuţi au decedat, vineri dimineaţă. Potrivit IPJ Suceava, vineri, la ora 03.00, C. Constantin, în vârstă de 45 ani, din comuna Hârtop a decedat în locuinţa lui D. Ioan din aceeaşi localitate, după ce în seara precedentă au consumat împreună băuturi alcoolice.

Tot vineri, la ora 06.15, P. Petru, în vârstă de 55 ani, din municipiul Rădăuţi a fost găsit decedat pe strada Volovăţului, în apropierea blocului în care locuieşte. Din verificări s-a stabilit că în seara zilei de 03.01.a.c. acesta a consumat băuturi alcoolice la un bar din apropiere, fiind găsit a doua zi decedat de către o vecină.

În ambele cazuri nu sunt suspiciuni de comitere a vreunei fapte penale.

Sucevean accidentat în Vatra Dornei în timp ce alerga pe mijlocul străzii


Actualitate



În timp ce alerga pe mijlocul unei străzi din Vatra Dornei, un tânăr din Suceava a fost accidentat de o maşină. Potrivit IPJ Suceava, sâmbătă, la orele 10.00, pe str. Pinului din municipiul Vatra Dornei, H. PETRU, de 49 ani, din comuna Dorna Arini, posesor al permisului de conducere pentru categoriile BE,CE din anul 2005, în timp ce conducea autoturismul marca Peugeot, l-a accidentat pe I. BOGDAN, în vârstă de 20 ani, din municipiul Suceava, care alerga pe mijlocul părţii carosabile.

În urma accidentului a rezultat vătămarea corporală gravă a lui I.BOGDAN, care a fost transportat la spital unde i s-a stabilit diagnosticul „fractură antebraţ stâng, echimoze la ambele gambe”, necesitând pentru vindecare circa 25-30 zile îngrijiri medicale.

Conducătorul auto a fost testat cu aparatul etilotest rezultatul fiind negativ, după care i s-au recoltat probe biologice în vederea stabilirii alcoolemiei.

A dispărut de la domiciliu ca să se distreze

Obişnuită să tot fugă de acasă, după ultima escapadă, o minoră din Sadova şi-a motivat acţiunea spunând că a vrut să se distreze. Aceasta a fost găsită după o săptămână, la rude, tocmai în judeţul Arad. Potrivit IPJ Suceava pe data de 30 decembrie 2007, ora 12.00, G. Genoveva din comuna Sadova a reclamat că fiica ei, C. IUSTINA de 13 ani, a plecat de la domiciliu în seara zilei de 29 decembrie 2007, iar în cursul dimineţii a fost sunată pe mobil de către aceasta, afirmând că nu doreşte să revină la domiciliu. Poliţiştii au constatat că minora a mai părăsit în repetate rânduri voluntar domiciliul mamei, locuind la diferite familii de pe raza comunelor Arbore, Ilişeşti şi municipiul Suceava.

Pe data de 4 ianuarie 2008, minora a fost identificată de poliţişti pe raza comunei Sântana, judeţul Arad, la rude. Minora a fost predată pe bază de proces-verbal familiei şi a declarat că a părăsit de bună voie domiciliul, întrucât a dorit să se distreze.

Un drum este blocat, pe un altul se circulă pe un fir, iar la Dorna pe râul Bistriţa s-a format pod de gheaţă


Actualitate



Lulciuc Un drum judeţean se afla duminică dimineaţă blocat, iar pe un altul se circula doar pe un fir. Potrivit inspectorului şef al Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Bucovina” Suceava, colonelul Lucel Lulciuc, ca urmare a viscolului drumul judeţean DJ 208E este înzăpezit pe porţiunea Dolheşti- Manolea- Oniceni- Forăşti, dar nu se înregistrează maşini blocate în trafic şi nici persoane. Pe acest tronson societatea Drumuri şi Poduri SA Suceava acţionează cu o autofreză, un autogreder şi o wolă.

Ca urmare a aceloraşi fenomene meteo pe drumul judeţean DJ 209 H pe traseul Fălticeni- Baia- Cornu Luncii se circulă pe un singur fir, şi se intervine cu o autobasculantă cu lamă şi un autogreder.

Potrivit colonelului Lucel Lulciuc, grupa operativă formată din doi ofiţeri şi un subofiţer s-a deplasat în zona afectată pentru a coordona acţiunile de deszăpezire şi pentru a monitoriza situaţia.

Acesta a mai precizat că Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Bucovina” Suceava monitorizează şi podurile de gheaţă formate pe cursul râului Bistriţa, în zona Vatra Dornei – Argestru pentru prevenirea inundării gospodăriilor şi obiectivelor economico-sociale riverane.
drum.inzapezit
O altă zonă supravegheată este oraşul Broşteni unde recent lucrătorii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Bucovina” Suceava au inteprins o acţiune de deblocare a zăpoarelor de gheaţă. Detaşamentul Vatra Dornei a intervenit pentru spargerea şi îndepărtarea unui pod de gheaţă format pe pârâul Neagra, fenomen ce putea conduce la formarea unei acumulări de apă şi inundarea a cinci gospodării. Potrivit Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Bucovina” Suceava operaţiunile de intervenţie, desfăşurate cu sprijinul serviciului voluntar pentru situaţii de urgenţă din oraşul Broşteni, au durat circa 10 ore şi nu au ridicat probleme deosebite.

Pe Neagra nu a fost necesară folosirea dinamitei pentru spargerea gheţii întrucât grosimea acesteia nu era foarte mare şi s-au folosit topoare şi căngi.

Deputaţii PD-L se bat cu toate armele pentru “ciolan”

Pardau Preşedinţii interimari ai majorităţii organizaţiilor municipale ale PD-L din judeţul Suceava vor fi asigurate de lideri PLD ai respectivelor organizaţii, potrivit deciziei Biroului Permanent Judeţean al PDL, al cărui preşedinte este Gheorghe Flutur, provenit tot din PLD. Astfel, conform deciziilor BPJ al PLD Suceava, preşedintele interimar al organizaţiei municipale PDL Suceava, a fost desemnat medicul stomatolog Dan Gabriel Gospodaru, fost preşedinte al organizaţiei municipale PLD Suceava, iar prim-vicepreşedinte al organizaţiei va fi tot un medic, însă unul ginecolog, Cristian Irimie, fost vicepreşedinte PLD Suceava. Totodată, prim-vicepreşedintele organizaţiei judeţene PDL Suceava, deputatul Dumitru Pardău (provenit din PLD) va fi şi preşedinte interimar al organizaţiei municipale PDL Vatra Dornei.

Vicepreşedintele PDL Suceava, deputatul Romică Andreica (fost membru PLD), va fi preşedintele interimar al organizaţiei municipale PDL Fălticeni. În acest din urmă caz lucrurile pot deveni mai complicate deoarece consilierul judeţean Adrian Artene (membru PD), care a investit destul de mulţi bani în PD iar până la urmă nu s-a ales cu mare lucru, a făcut o serie întreagă de demersuri pentru a prelua preşedinţia la Fălticeni şi va „muşca” din Romică Andreica şi oamenii săi de oricâte ori va avea ocazia.

Pe de altă parte Andreica are toate motivele să nu dea pe mâna lui Artene organizaţia maAndreica Romica i ales că acesta din urmă este un adevărat traseist politic, migrând după cum i-a dictat interesul de la PSD, la PD şi acum a ajuns lider PD-L, în condiţiile în care a declarat în mai multe ocazii la sediul PD Suceava că fuziunea cu PLD nu este una pe gustul său. Şi în plus Romică Andreica chiar s-a străduit în ultimele alegeri să obţină un scor bun, în condiţiile în care „stăpânul politic al zonei” este deputatul PSD, Ioan Stan. Biroul Permanent Judeţean al PDL a mai stabilit ca preşedinte interimar al organizaţiei PDL Câmpulung Moldovenesc să fie Gheorghe Niga (PLD), deşi PD are în oraş postul de viceprimar, în persoana lui Ovidiu Tudorici, cel care a reuşit o mare surpriză în 2004, când în calitate de lider judeţean al URR a câştigat Primăria din localitate.

Nu a fost stabilit încă preşedintele interimar al organizaţiei din Rădăuţi. Şi aici lucrurile sunt destul de complicate deoarece ex-PD-istul Aurel Olărean, actualmente deputat a început deja o campanie de adjudecare a postului de preşedinte. Acesta a „executat”, pe vremea când era la PD o serie de membri de partid din zonă şi a reuşit performanţa de a pierde toţi consilierii locali imediat după ce a devenit preşedinte al organizaţiei din Rădăuţi, în urma unui simulacru de alegeri. Olărean a reuşit şi performanţa de a se da serios în spectacol în ultimul timp, cea mai „groasă” gafă fiind cea în care a oprit la Rădăuţi, în trafic, o maşină cu poliţişti şi i-a înşirat la perete pe aceştia cu gândul de a-i aresta.

Olarean Aurel Colac peste pupăză a şi filmat întreaga aventură după care presa a avut ce scrie. Acesta ar vrea cu orice preţ fotoliul de lider mai ales că în condiţiile în care ar veni la conducere liderul PLD al zonei, Petru Carcalete, deputatul nu ar mai candida la funcţia de primar al urbei, funcţie pe care şi-o doreşte de mulţi ani. Carcalete nu-l are deloc „la rinichi” pe deputat şi şi-a exprimat de mai multe ori dorinţa de a nu face echipă cu acesta. Ca să uşureze şi mai mult sarcina celor de la PDL în legătură cu alegerea preşedintelui Olărean a mai gafat odată pe finalul anului trecut când a anunţat că pleacă la PNL, împreună cu sute de membri.

Situaţia de la Rădăuţi este destul de complicată, în sensul că lider, conform protocolului încheiat la centru ar trebui să fie un membru PLD, cel mai probabil Carcalete. Acesta are câteva rezultate notorii în lupta pe care a dus-o cu PNL şi mai carcalete petru ales cu Ministerul Educaţiei şi toate motivele să nu vrea să mai lucreze sub comanda lui Olărean. Iar dacă nu i se va da funcţia de preşedinte la PDL, pe care de altfel o şi merită, e foarte posibil să asistăm la un scandal la Rădăuţi, chiar de la începutul anului. Oamenii din fostul PLD au rămas sub comanda lui Flutur şi Carcalete şi sub nici o formă nu-l vor tolera pe Olărean ca lider. Dacă Olărean pleacă vor fi iarăşi probleme şi primele semne de slăbiciune din partea lui Flutur. În ambele cazuri este nevoie de multă înţelepciune pentru a face lucrurile să funcţioneze în zonă. Animozităţile sunt foarte mari între PD şi PLD şi nu este exclus să auzim de dezertări din PDL.

Potrivit unui comunicat al PDL Suceava remis duminică presei, în celelalte organizaţii conducerile interimare în toate localităţile urbane, vor fi desemnate până în data de 14 ianuarie, iar în localităţile rurale se vor desemna conducerile pe parcursul lunii ianuarie în urma deplasărilor în teritoriu a echipelor comune, desemnate pentru fiecare din cele 12 zone. BPJ al PDL Suceava a stabilit să înceapă să conceapă o strategie de dezvoltare pe termen mediu şi lung a judeţului Suceava, care va deveni şi program electoral în vederea câştigării alegerilor pentru Consiliului Judeţean.

Gata cu vacanţa!

Handbal



Cu o lună înaintea primului meci din returul Ligii Naţionale de Handbal, sportivii echipei CS Universitatea Suceava au reînceput antrenamentele sub comanda lui Leonard Bibirig şi Florin Leuciuc, tehnicianul Petru Ghervan fiind plecat la Oradea, în cantonament cu naţionala de seniori, la care este antrenor secund. Timp de zece zile, universitarii vor face pregătire fizică generală, cu două antrenamente pe zi în aer liber, în majoritate pe stadionul Areni, urmând ca pe data de 13 ianuarie să plece în cantonament la Băile Felix, acolo unde vor intra în sală pentru a continua pregătirea fizică specifică şi cea tehnico-tactică. Pe lângă jucătorii prezenţi în acest moment la echipă, zilele trecute s-au alăturat şi doi sportivi de la LPS Piatra Neamţ, un inter dreapta şi un pivot, care sunt deocamdată în probe, ei fiind încă juniori I.

Bibirig se află în refacere

La capitolul probleme cu accidentările, doar Leonard Bibirig se află în recuperare după ruptura musculară suferită în tur, el având mari şanse să joace în cea de-a doua etapă a returului. Cu toate că recuperarea merge bine, acesta va primi un răspuns mai exact privind starea sa şi când va putea reîncepe mişcarea pe data de 7 ianuarie, când se va întâlni la Câmpina cu profesorul doctor Decebal Mehedinţi, cel la care vin foarte mulţi sportivi din ţară. „Perioada până la reînceperea campionatului este destul de scurtă şi de aceea vom comasa puţin programul de pregătire, pentru a putea ajunge din nou într-o formă sportivă bună în returul ce se anunţă foarte dificil. Sper să primesc undă verde de la doctorul ce se ocupă de recuperarea mea şi să reîncep antrenamentele pentru a reintra în teren măcar din etapa a doua”, a declarat antrenorul jucător al Universităţii, Leonard Bibirig. În cantonamentul de la Băile Felix, sucevenii îşi doresc cel puţin trei meciuri de pregătire, mai mult ca sigur cu formaţiile din Oradea şi Arad, în afară de cele pe care le vor juca la turneul de la Arad, unde vor mai fi prezente echipele Partizan Belgrad, HCM Constanţa, Minaur Baia Mare, HC Safilar Arad, dar şi o echipă din campionatul ungar.

Cotolan, Covaci şi Lupaşcu se află în vizorul sucevenilor

Fotbal Club Cetatea



Chiar dacă Cetatea conduce Seria I a Ligii a III-a cu un avans liniştitor, în perioada imediat următoare se aşteaptă să se producă destule mişcări de trupe în lotul pregătit de Marian Pană. Cele mai mari şanse de a se despărţi de Cetatea în intersezon pare să le aibă atacantul Ştefan Iordache. Cu toate că înscris 5 goluri în prima parte a sezonului, fotbalistul transferat de la Otopeni nu a rupt gura târgului pe Areni, astfel încât conducerea clubului ar agrea o despărţire amiabilă în această iarnă, mai ales că Iordache se află în tratative avansate cu gruparea Dunărea Giurgiu. Nici brazilienii Dimas şi Rodrigo nu mai sunt atât de siguri de viitorul lor la Cetatea, pentru că în cele 3-4 luni avute la dispoziţie nu au izbutit să îi impresioneze pe tehnicienii suceveni. Dimas a avut apariţii sporadice pe gazon în turul campionatului, în vreme ce Rodrigo a bifat câteva meciuri ca titular, dar la echipa a doua a clubului.

Tomaz ar putea face cuplu cu Roberto

În schimb, conducerea clubului pare foarte interesată de păstrarea celui de-al treilea fotbalist venit din Ţara Cafelei, Tomaz, care s-a integrat foarte bine în colectiv şi a avut evoluţii pe măsură. Nu este exclusă nici revenirea în această iarnă pe Areni a lui Roberto, un jucător care a impresionat în returul campionatului trecut în tricoul Cetăţii, atrăgând astfel privirile formaţiei de primă ligă, Ceahlăul Piatra Neamţ. „Alături de alţi zece fotbalişti nemţeni, Roberto a fost pus de Ceahlăul pe lista de transferări la finalul sezonului de toamnă. Noi suntem interesaţi de lui Roberto, nici jucătorul nu ar spune nu unui come-back la Cetatea, însă cuvântul hotărâtor în această tranzacţie îl va avea preşedintele de onoare al nemţenilor, Gheorghe Ştefan. Abia după ce vom afla pretenţiile Ceahlăului, vom vedea dacă ne permitem sau nu acest transfer”, a declarat preşedintele FC Cetatea, Dumitru Moldovan.

Pe Areni pot veni doi jucători de Liga I

Un alt fotbalist dorit de antrenorul Marian Pană este atacantul Daniel Lupaşcu, care în turul campionatului a fost legitimat la gruparea Dacia Mioveni. Jucătorul în vârstă de 26 de ani a evoluat de 11 ori anul trecut pentru formaţia pregătită de Sorin Cârţu, izbutind să înscrie şi un gol. În trecut, Lupaşcu a mai activat la CSM Reşiţa, Unirea Alba Iulia, FC Bihor şi Precizia Săcele. Conducerea sucevenilor testează în aceste zile şi pista Bogdan Cotolan. În vârstă de 26 de ani, Cotolan se află sub contract cu FC Vaslui şi evoluează pe postul de mijlocaş dreapta. S-a lansat în fotbal la Gloria Buzău, dar a strâns şi 6 meciuri în Liga I pentru CFR Cluj. Ultimul fotbalist intrat în vizorul Cetăţii este focşăneanul Marian Covaci. Atacant de meserie, jucătorul în vârstă de 26 a fost golgeterul formaţiilor Dacia Unirea Brăila şi FC Snagov, însă anul trecut a suferit o accidentare foarte serioasă pe când susţinea probe de joc în Italia, la fosta formaţie a lui Adrian Mutu, Hellas Verona.

Colban s-a operat ieri de menisc

Fotbal Club Cetatea



Atacantul Vespazian Colban continuă să fie urmărit de ghinion şi în anul 2008. După ce a stat vreme de opt etape accidentat în turul campionatului, fotbalistul transferat în vară de la FC Botoşani s-a reaccidentat în partida de pe Areni cu Cetatea Târgu Neamţ, din penultima etapă a turului. Din păcate, tratamentul care i-a fost prescris atunci de doctorul echipei naţionale, Pompiliu Popescu, nu a dat roade, astfel încât jucătorul în vârstă de 30 de ani a fost nevoit să se opereze ieri de menisc la o clinică din Bucureşti. „Îmi pare nespus de rău că s-a întâmplat aşa. Regret că nu m-am operat de prima dată, cu o lună şi jumătate în urmă. Acum aş fi fost deja refăcut şi aş fi putut începe pregătirile normal, alături de restul colegilor. Sper ca până pe 28 februarie, când începe returul, să fiu refăcut în totalitate”, a declarat Colban de pe patul de spital.

Unirea Urziceni s-a interesat de Roheţki

Fotbal Club Cetatea



Chiar dacă evoluţiile bune ale fotbaliştilor suceveni în turul campionatului nu aveau cum să treacă neobservate, preşedintele Dumitru Moldovan spune că clubul va face toate eforturile pentru a păstra la Suceava toţi jucătorii de bază. „Am primit 3-4 oferte de transfer, însă obiectivul nostru este să formăm o echipă competitivă, nu să vindem fotbalişti. E adevărat că în fotbalul de astăzi nimeni nu este de neînlocuit, însă noi vom lua în calcul să vindem vreun jucător doar în cazul unei oferte extraordinare”, a declarat oficialul Cetăţii. Unul din cei mai curtaţi fotbalişti suceveni este portarul Andrei Roheţki, care a stârnit interesul formaţiei din primul eşalon Unirea Urziceni. Antrenorul ialomiţenilor, Dan Petrescu, l-a remarcat pe „Roiu” cu mai bine de doi ani în urmă, cu ocazia meciului din Cupa României dintre Cetatea Suceava şi Sportul Studenţesc, pe când Bursucul se afla pe banca bucureştenilor.

Locuri de muncă în Germania, pentru studenţi



Studenţii care doresc să lucreze în perioada vacanţei de vară au posibilitatea de a opta pentru un loc de muncă în Germania.

Oferta angajatorilor germani, lansată prin Centrala pentru medierea străinilor şi specialiştilor (ZAV) din Bonn, se adresează studenţilor înmatriculaţi la o universitate sau facultate, care posedă cunoştinţe de limba germană corespunzătoare a cel puţin trei ani de studiu.

Studenţii solicitanţi care intenţionează să lucreze pe o perioadă de cel puţin 2 luni, în timpul vacanţei de vară, vor putea să depună dosarele de înscriere şi să susţină testarea cunoştinţelor de limba germană în perioada 7 – 21 ianuarie 2008, activităţi ce vor avea loc la sediul Agenţiei Municipale pentru Ocuparea Forţei de Muncă Bucureşti, str. Spătaru Preda nr.12, sector 5, între orele 9.00 şi 15.00.

Studenţii solicitanţi au nevoie de un certificat de înmatriculare

Dosarul de înscriere trebuie să conţină copie după buletin sau carte de identitate (cu valabilitate de minim şase luni), copie paşaport (cu valabilitate de minim şase luni), adeverinţa de la facultate în care să se specifice anul de studii şi ce tip de cursuri urmează solicitantul, dovada acreditării facultăţii în situaţia unei facultăţi particulare, foaie matricolă, recomandare de la unul din dintre profesorii de cursuri, două fişe de solicitare, un certificat de limbă străină, un certificat de înmatriculare în original, cinci poze tip paşaport.

Certificatul de înmatriculare, eliberat de facultate, trebuie să conţină următoarele informaţii: nume, prenume, data naşterii studentului, specializarea, confirmarea actuală că studentul este înscris la o universitate sau facultate de specialitate, anul începerii studiilor şi anul probabil de finalizare a acestora, durata exactă a vacanţelor semestriale (zi, lună, an, până la zi lună an), precizarea că studiul va fi continuat şi după vacanţa semestrială oficială, semnătura şi ştampila originală a universităţii, respectiv facultăţii de specialitate.

Pentru precizări suplimentare solicitanţii se pot adresa la telefon 0230 523279 sau la sediul Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă Suceava, din strada Tudor Vladimirescu f.n., camera 14.

Ajutoare de căldură şi pentru sucevenii cu salarii mai mari



Începând de luna aceasta, un număr mai mare de suceveni pot beneficia de ajutoarele de căldură acordate de Guvern, ca urmare a modificării limitei de venituri.

Astfel, dacă la începutul iernii, puteau beneficia de subvenţii la căldură doar sucevenii ale căror venituri erau de până la 500 de lei de membru de familie, din luna ianuarie, limita de venituri acceptată este de 615 lei.

Practic, dacă într-o familie de patru persoane, veniturile totale depăşeau cu puţin suma de 2000 de lei, respectivii nu mai beneficiau de subvenţie la căldură, în vreme ce, din ianuarie, au acest drept, chiar de suma totală a veniturilor lor este de 2460 lei.
Pentru a beneficia de această facilitate, sucevenii ale căror venituri se încadrează între 500 şi 615 lei pe membru de familie trebuie să completeze şi să depună la Primărie şi la asociaţiile de locatari cereri tipizate şi declaraţii referitoare la veniturile pe care le obţin, până pe data de 15 ianuarie, pentru a putea intra în plată chiar de luna aceasta.

De aceste subvenţii beneficiază nu doar sucevenii care sunt racordaţi la sistemul centralizat de termoficare, ci şi cei care au centrale de apartament, pe gaz metan.

În municipiul Suceava, numărul beneficiarilor de subvenţii la căldură, atât în sistem centralizat, cât şi pe gaz metan, este de aproximativ 16.000 de familii, conform cererilor depuse la finele anului trecut. În urma modificărilor apărute, numărul acestora ar putea creşte semnificativ.

Subvenţii de până la 90% pentru facturile la căldură

Conform noilor norme de acordare a subvenţiilor la căldură, pentru lunile ianuarie – martie 2008, compensarea procentuală a facturii la încălzire este de 90% pentru venituri de până la 155 de lei pe membru de familie, de 80% pentru venituri cuprinse între 155,1 şi 210 lei şi de 70% pentru venituri între 210,1 şi 260 de lei.

Familiile în care venitul lunar al unui membru este cuprins între 260,1 şi 310 lei primesc de la stat o compensare a facturii de 60%, în vreme ce familiilor ale căror venituri se încadrează între 310,1 şi 355 de lei statul le plăteşte jumătate din factură.

Sucevenii ale căror venituri se încadrează între 355,1 şi 425 de lei pe membru de familie beneficiază de o subvenţie de 40% din costul facturii, iar pentru cei care se încadrează între 425,1 şi 480 de lei, ajutorul este de 30% din costul facturii.

Pentru venituri cuprinse între 480,1 şi 540 lei, statul suportă 20% din factură, în vreme ce pentru persoanele cu venituri de la 540,1 lei la 615 lei se acordă un ajutor de 10% din factură.

Cuantumul exact al subvenţiei acordate fiecărei categorii de beneficiari este calculat în funcţie de costurile medii de încălzire a unei locuinţe, la nivel de ţară, fiind luate în considerare şi particularităţile anumitor zone, precum Suceava, unde temperaturile sunt în general mai scăzute.

Bani pentru încălzirea cu centrale de apartament

Modificarea limitei de venituri pentru acordarea subvenţiei la încălzire se aplică şi în cazul sucevenilor care îşi încălzesc locuinţa cu gaze naturale.

Astfel, pentru următoarele trei luni de iarnă, aceştia pot beneficia de o subvenţie de 233 de lei - dacă venitul lunar pe membru de familie este mai mic de 155 de lei, 144 de lei - dacă venitul lunar se încadrează între 155,1 şi 210 lei, precum şi 122 de lei - dacă au un venit cuprins între 210,1 şi 260 de lei.

Cei care câştigă pe lună o sumă cuprinsă între 260,1 şi 310 lei pot primi un ajutor de 100 de lei, cei cu venituri între 310,1 şi 355 de lei beneficiază de o subvenţie de 78 de lei, iar cei cu venituri lunare între 355,1 şi 425 de lei primesc 56 de lei.

Pentru cei al căror venit lunar pe membru de familie se încadrează între 425,1 şi 480 de lei, statul acordă un ajutor de 39 de lei, iar cei cu venituri cuprinse între 480,1 şi 540 de lei primesc 28 de lei. De cea mai mică subvenţie, de 17 lei, beneficiază familiile cu venituri cuprinse între 540,1 şi 615 lei.

Parcările de la mănăstirile din Bucovina vor fi funcţionale în vară


Preşedintele Consiliului Judeţean (CJ), Gavril Mîrza, a anunţat că în acest an vor fi recepţionate lucrările la parcările de la mănăstirile din judeţ. "Vom urmări îndeaproape realizarea şi recepţia respectivelor parcări, astfel încît în sezonul turistic de vară, majoritatea lor să fie dată în folosinţă", a subliniat şeful administraţiei judeţene, adăugînd că obiectivele în cauză se află în diferite faze de execuţie, unele fiind aproape de final.

Reamintim că Proiectul "Ecologizarea şi modernizarea zonelor de protecţie a monumentelor istorice din patrimoniul naţional şi UNESCO" a fost promovat de Consiliul Judeţean în cadrul Programului Phare 2003, componenta de proiecte mari de infrastructură regională. Acesta prevede amenajarea de parcări la 13 mănăstiri, realizarea de spaţii comerciale şi de promovare a turismului, precum şi de grupuri sanitare moderne. Investiţia este de 1,44 milioane euro, contribuţia CJ fiind de 25 la sută. În program sînt incluse mănăstirile Rîşca, Arbore, Pătrăuţi, Voroneţ, Suceviţa, Moldoviţa, Slătioara, Probota, "Sfîntul Ioan cel Nou" Suceava, Humorului, Dragomirna şi "Bogdan Vodă" Rădăuţi. Lucrările sînt executate de societatea Cominco Bucureşti.

Apă caldă, mai pe urmă...


Cîmpulungenii racordaţi la reţeaua centralizată de încălzire a municipiului s-au convins că poate fi cald în case, dar ca să aibă şi apă caldă mai trebuie să aştepte.

Paradoxal, problema veche de 15 ani a localnicilor este rezolvată tehnic, în partea care a ţinut de autorităţi. Apa caldă este produsă de noua centrală termică şi disponibilă la doi paşi de consumatori, de unde ar putea fi adusă în case imediat, ar fi la discreţie atît timp cît se furnizează căldura şi nici măcar nu ar costa decît cîteva zeci de lei pe lună în plus pentru fiecare familie. Edilii locali au făcut, prin eforturi incredibile, tot ce a ţinut de ei pentru această rezolvare, dar acum nimeni nici nu cere măcar furnizarea apei calde la blocuri, pentru că proprietarii apartamentelor ştiu foarte bine că "buba" e la ei în case. Este vorba de instalaţiile interioare din blocuri, pe care nimeni nu s-a zbătut să le repare şi care ţin de proprietari, nu de autorităţi. Numai că localnicii încă nu au înţeles că nu se poate la nesfîrşit să beneficiezi de confort fără să investeşti şi acum aşteaptă din nou să găsească tot autorităţile locale soluţii. "Este praf toată instalaţia interioară din blocuri, din cîte ştim noi. De aceea, deşi problema căldurii şi apei calde a fost practic rezolvată aşa cum am promis, nu putem spune în nici un caz că de mîine sau de luna viitoare are cineva garantat apa caldă în casă. Sumele necesare pentru refacerea totală a acestor instalaţii sînt foarte mari şi cu siguranţă nu pot fi suportate din nici o sursă de familiile care locuiesc acolo. Căutăm soluţii, dar deocamdată pentru noi prioritară este continuarea demersului pentru furnizarea căldurii peste tot şi abia pe urmă vom vedea ce se poate face pentru a ajuta cîmpulungenii şi cu apa caldă", ne-a spus primarul Gabriel Constantin Şerban.

Ger, după tradiţie!


În ajunul Bobotezei, la Cîmpulung Moldovenesc a căzut un ger straşnic. Sîmbătă dimineaţă, termometrele încremeniseră la -24 de grade Celsius şi au arătat valori negative chiar şi ieri.

Ger, după tradiţie!
În fîntînile nu foarte adînci, apa a îngheţat la suprafaţă. Pînă şi mănunchiul de busuioc cu care preoţii au sfinţit casele a îngheţat între două vizite. Bătrînii spun însă că gerul este un semn de belşug pentru anul ce a început şi că face parte din tradiţie...