vineri, 15 februarie 2008

Starea vremii in urmatoarele zile

Data min. max
16.02.2008 Conditii de ninsoare slaba (dupa amiaza) -8 °C -5 °C
17.02.2008 Cer partial noros -8 °C -4 °C
18.02.2008 Conditii de ninsoare slaba -8 °C 1 °C
19.02.2008 Averse de lapovita slaba -2 °C 3 °C
20.02.2008 Ninsoare puternica -2 °C 3 °C
21.02.2008 Cer partial noros -2 °C 6 °C
22.02.2008 Cer partial noros -2 °C 6 °C
23.02.2008 Averse de lapovita slaba -2 °C 5 °C
24.02.2008 Cer partial noros -2 °C 4 °C

Cu trei centre comerciale noi, Suceava este asaltata de retaileri


Carrefour, Auchan, Bricostore, Baumax sau Media Galaxy sunt doar o parte dintre retailerii care isi vor deschide in acest an primele magazine din Suceava.
Suceava este in acest an un centru de interes att in ceea ce priveste dezvoltarea de centre comerciale, ct si pe harta retailerilor, nume importante din piata locala urmnd a deschide in 2008 primele magazine in orasul din nordul Moldovei.

Astfel, ancorele din doua dintre cele trei centre comerciale care au programata pentru acest an inaugurarea - Auchan, Bricostore, Carrefour, Baumax si Media Galaxy - sunt doar o parte dintre numele ce vor patrunde in 2008 pe piata suceveana, tinnd cont ca dezvoltatorii nu au anuntat inca numele retailerilor care vor ocupa spatiile de dimensiuni mai mici din galeriile comerciale.

Suceava se afla anul acesta intr-o situatie asemanatoare cu cea in care a fost Clujul in 2007, an in care au fost deschise primele doua malluri din oras - Polus Center si Iulius Mall - care au adus o infuzie de peste 400 de magazine.

O alta constanta ramne numele firmei iesene Iulius Group, care va inaugura in acest an cel de-al patrulea centru comercial al retelei, dupa cele inaugurate la Iasi, Timisoara si Cluj-Napoca.

Principalele ancore anuntate pentru mallul de la Suceava, care implica o investitie de 100 de milioane de euro, sunt lantul francez de hipermarketuri Auchan si retailerul de bricolaj Bricostore, care vor ocupa peste 10.000 mp fiecare.

Suprafata inchiriabila a Iulius Mall Suceava este de 45.000 de metri patrati, proiectul urmnd a fi inaugurat in toamna acestui an.

Un alt proiect important din Suceava este cel dezvoltat de Priceton Investments - Shopping City Suceava - care are anuntata deschiderea pentru luna aprilie a acestui an.

Noutatile in materie de magazine pe care le va aduce acest proiect sunt francezii de la Carrefour, retailerul de bricolaj Baumax sau lantul de electronice si alectrocasnice Media Galaxy. In plus, parcul de retail va cuprinde si un magazin Mobexpert, care nu este insa primul din Suceava.

Cele doua vor fi, de altfel, cele mai mari proiecte din Suceava, cu o suprafata inchiriabila totala de aproape 100.000 de metri patrati, si un total de circa 270 de magazine.

In plus, tot anul acesta si tot in Suceava este anuntata anul acesta deschiderea unuia dintre primele centre comerciale sub brandul Galleria din Romnia, israelienii de la Globe Trade Center (GTC) pregatind un mall de dimensiuni mai mici - 10.700 mp inchiriabili.

Impactul celor trei centre comerciale asupra orasului va fi unul major, att in ceea ce priveste obiceiurile de consum ale sucevenilor, ct si legat de forta de munca din oras.

Astfel, tinnd cont de datele medii inregistrate de centrele comerciale existente in piata, circa 30.000 de suceveni ar urma sa intre in fiecare zi in aceste malluri, in timp ce aproape 3.000 vor lucra in cadrul lor.

Anul extinderii

Carrefour: reteaua de hipermarketuri a raportat vnzari de 866 mil. euro in 2007, cu 11 unitati operationale; in acest an, retailerul francez va mai deschide cel putin 6 hipermarketuri

  • Auchan: reteaua de hipermarketuri isi va dubla numarul de unitati in acest an, ajungnd la 8 magazine prin investitii totale de 80-100 mil. euro; Auchan a intrat oficial pe piata locala la finele lui 2006, inaugurnd un magazin in Bucuresti

  • BauMax: retailerul austriac de bricolaj a intrat pe piata in 2006 si va ajunge la o retea de 11 magazine in acest an, fata de 6 in 2007; isi alege locatiile mai ales in centre comerciale, cele mai multe fiind European Retail Park

  • Bricostore: a doua retea de bricolaj, ca marime, de pe piata, a realizat vnzari de 180 mil. euro anul trecut, avnd 8 magazine; 2008 se anunta cel mai dinamic an pentru retailerul francez, deoarece va inaugura 5 magazine

  • Media Galaxy: reteaua de 17 magazine este detinuta de Altex, cel mai mare retailer de electronice, electrocasnice si IT&C de pe piata. Altex a avut vnzari de peste 300 mil. euro in 2007
  • Primăria Brodina

    Adresa:

    loc. Brodina, cod poştal: 727060

    jud. Suceava

    Romania

    Telefon: 0230-566522

    Fax: 0230-566522

    Primar: Vasile Popescu

    Viceprimar: Vasile Uhliuc

    Secretar: Remus Iacoban

    Primăria Breaza

    Adresa:

    loc. Breaza, cod poştal: 727055

    jud. Suceava

    Romania

    Telefon: 0230-574806

    Fax: 0230-574806

    Primar: Ştefan Grămadă

    Viceprimar: Gheorghe Lesenciuc

    Secretar: Florin Balahura

    Primăria Botoşana

    Adresa:

    loc. Botoşana, cod poştal: 727050

    jud. Suceava

    Romania

    Telefon: 0230-539207

    Fax: 0230-539207

    Primar: Nichita Boca

    Viceprimar: Ioan Gheaţă

    Secretar: Magdalena Boca

    Primăria Bosanci

    Primăria Bosanci

    Adresa:

    loc. Bosanci

    jud. Suceava

    Romania

    Telefon: 0230-527001

    Fax: 0230-527256

    Primar: Ion Donisă

    Viceprimar: Zamfir Bivol

    Secretar: Gheorghe Bujorean

    Consilieri judeţeni din toate partidele cer demisia vicepreşedintelui Stela Acatrinei



    Mai mulţi consilieri judeţeni suceveni intenţionează să solicite demisia vicepreşedintelui CJ Suceava, Stela Acatrinei (PRM), care a acuzat existenţa unor grupuri de interese în Consiliul Judeţean. Ei solicită vicepreşedintelui Acatrinei să aducă dovezi sau să-şi ceară scuze pentru afirmaţii, în caz contrar urmând să fie iniţiată procedura de demitere.

    Liderul consilierilor judeţeni liberali suceveni, Bogdan Cristache, a solicitat, vineri, într-o conferinţă de presă, vicepreşedintelui CJ Suceava, Stela Acatrinei, să clarifice, până la şedinţa de consiliu din această lună care sunt grupurile de interese despre care a vorbit şi unde funcţionează acestea..

    El a spus că, în caz contrar, consilierii judeţeni nu pot decât să-i ofere acesteia posibilitatea de a-şi da demisia de onoare din funcţia de vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Suceava pentru a nu pune consilierii judeţenei „în neplăcuta situaţie de a vota demiterea ei”.

    Cristache a precizat că cel puţin 20 de consilieri judeţeni din totalul de 36 consideră că Stela Acatrinei trebuie să-şi ceară scuze sau să fie destituită din funcţie.

    Conform lui Cristache, modelul de a acuza public fără dovezi „este împrumutat de la PDL”, ceea ce îl face să se gândească dacă nu se conturează „o sinistră alianţă PDL-PRM, ţinând cont de lipsa de reacţie a PRM în cazul racolării de PD-L a primarului PRM din comuna Rîşca”.

    Preşedintele PD-L Suceava, Gheorghe Flutur, a infirmat existenţa unor negocieri, în judeţ, PRM-PD-L.

    Mîrza propune preoţi şi pastori fără vot în consilile locale



    Preşedintele organizaţiei judeţene a PSD, Gavril Mîrza, a dat temă parlamentarilor social democraţi de Suceava, să facă demersuri în Parlament şi la Guvern pentru ca toate cultele religioase din ţară să participe cu şanse egale în viaţa publică şi politică. Mîrza consideră că în prezent există o discriminare între culte amintind de faptul că reprezentanţii Biserici Ortodoxe Române nu au voie să se implice în politică, sub sancţiunea caterisirii. „Reprezentanţilor cultelor religioase în administraţia publică, în viaţa publică a cetăţii, în Consiliul Local al localităţii să fie membri de drept, cu şanse egale şi care să nu mai fie nevoiţi să încalce hotărâri ale bisericilor”, a declarat şeful PSD Suceava. Acesta a mai spus că, în prezent, este discriminare pentru că unele culte religioase „s-au transformat în adevăraţi vectori politici care fac prozelitism politic din poartă în poartă şi altele nu au voie sub sancţiunea caterisirii şi nu este corect”. Preşedintele PSD Suceava amintit de preotul Mihai Ţehanciuc din satul Botuş care va candida la alegerile locale la funcţia de primar al oraşului Solca din partea PD-L. „Ştiindu-se foarte bine că există o hotărâre a BOR care interzice preoţilor ortodocşi implicarea în politică el se află sub sancţiunea caterisirii şi va fi trecut în civilie”, a precizat Mîrza.

    Elena Băsescu, duminică în campanie electorală la Suceava



    Frumoasa fiică a preşedintelui Traian Băsescu, Elena, va veni, duminică, la Suceava, în cadrul turneului electoral pe care în face la organizaţiile de tineret ale PD-L din ţară. Deşi nu are contracandidat la funcţia pe care şi-o doreşte, cea de secretar general al OTPDL, Elena Băsescu va veni să ia pulsul organizaţiei de la Suceava şi să-i solicite sprijinul la Congresul OTPDL.Preşedintele Organizaţiei Judeţene Suceava a PD-L, senatorul Gheorghe Flutur, a declarat că şi tinerii democrat-liberali suceveni vor avea un candidat în Biroul Naţional, pe fostul consilier judeţean PNL Marius Vătavu. Fiica cea mică a preşedintelui României se va întâlni cu colegii săi suceveni duminică după amiază, la sediul PD-L.La funcţia de secretar general al OTPDL şi-a anunţat intenţia de a candida şi un al tânăr, Bogdan Boza, dar acesta nu are încă avizul organizaţiei din care face parte. Singura care a obţinut acest aviz este Elena Băsescu. La preşedinţia OTPDL este tot un singur candidat, europarlamentarul Monica Ridzi, după ce contracandidatul ei, Ştefan Pirpiliu, s-a retras din motive personale. Cele două şi-au anunţat susţinere reciprocă la funcţiile la care candidează. Conducerea PDL a decis să organizeze alegerile Organizaţiei de Tineret a partidului în zilelele de 23 şi 24 februarie.

    Flutur felicită PSD şi PNL de Valentine’s Day



    Preşedintele Organizaţiei Judeţene Suceava a PD-L, Gheorghe Flutur, a declarat, în conferinţă de presă, că va trimite câte o scrisoare la sediile PSD şi PNL Suceava pentru a felicita cele două partide pentru „jurămintele de iubire pe care şi le-au făcut Geoană şi Tăriceanu de Valentine’s Day”. Flutur a lansat şi un apel către primarii PNL care încă n-au părăsit partidul „să vină acasă, în PD-L” deoarece „PD-L este partidul care conservă şi promovează liberalismul, prin curentul său liberal de dreapta”.Liderul PD-L a apreciat că PNL se apropie din ce în ce mai mult de PSD, un PSD „reîntors în 2004, care şi-a reactivat toţi liderii contestaţi- Iliescu, Năstase şi Mitrea”.„Explicaţia pentru incapacitatea PSD de a se reforma este aceea că nu a fost în opoziţie. Au făcut balet politic cu balerinii Geoană şi Corlăţean în vitrină, dar adevărata bază a PSD sunt tot Iliescu, Năstase şi Mitrea. Eu nu jelesc la capul PSD că nu s-a reformat, doar constat”, a afirmat senatorul Gheorghe Flutur.

    PSD vede în modul în care a fost sărbătorită Valentine`s Day „o invitaţie la desfrâu”



    Social democraţii suceveni au criticat modul în care unii tineri suceveni au sărbătorit Valentine`s Day în mai multe localităţi ale judeţului. Preşedintele organizaţiei judeţene a PSD, Gavril Mîrza, a declarat că acţiunea tinerilor de a căsători mai multe cupluri pentru 24 de ore reprezintă „un joc periculos” şi „o invitaţie la desfrâu”. „Mi se pare un fenomen periculos. Ieri (n.r.- 14 februarie), atât în Suceava cât şi în Câmpulung Moldovenesc, dar şi în alte localităţi o serie de tineri s-au jucat de-a căsătoria. Sigur, aceşti tineri mi se spune că sunt ai unui partid politic, eu nu i-am legitimat şi nici nu sunt sigur că sunt ai partidului politic de care se vorbeşte, dar consider un gest periculos pentru că o să se joace de-a căsătoria toată viaţa şi, aşa cum spun unii, este o invitaţie la desfrâu”, a declarat Mîrza. Liderul social democrat nu a nominalizat partidul din care fac parte tinerii, însă este vorba de PD-L. Tineretul PD-L a amenajat pe esplanada Casei de Cultură un cort în care tinerii şi nu numai şi-au unit destinele pentru 24 de ore. S-au înmânat peste 150 de diplome. Cuplurile de căsătoriţi au fost servite cu şampanie, pişcoturi, ceai, cafea şi, pe lângă certificatul de căsătorie, au primit şi câte o jucărie de pluş.

    Primăria Boroaia

    Adresa:

    loc. Boroaia, cod poştal: 727040

    jud. Suceava

    Romania

    Telefon: 0230-548016

    Fax: 0230-548026

    Primar: Vasile Berariu

    Viceprimar: Alexandru Pei

    Secretar: Costică Onisie

    Primăria Bogdăneşti

    Adresa:

    Bogdăneşti, cod poştal: 727035

    jud. Suceava

    Romania

    Telefon: 0230-570511

    Fax: 0230-570769

    Primar: Corneliu Solcanu

    Viceprimar: Dumitru Bosînceanu

    Secretar: Angelica Rotaru

    Primăria Bilca

    Adresa:

    Bilca, cod poştal 727030

    jud. SuceavaRomania

    Telefon: 0230-411143

    Fax: 0230-411143

    Primar: Zaharie Rusu

    Viceprimar: Marcel Sandu

    Secretar: Rodica Taciuc

    Primăria Baia

    Adresa:

    Baia, cod poştal 727020

    jud. Suceava

    Romania

    Telefon: 0230-540990

    Fax: 0230-540990

    Primar: Gheorghe Apopei

    Viceprimar: Sava Munteanu

    Secretar: Elena Aldea

    Primăria Arbore

    Adresa:

    Arbore, cod poştal 727015

    jud. Suceava

    Romania

    Telefon: 0230-539410

    Fax: 0230-539410

    Primar: Gheorghe Tiron

    Viceprimar: Adrian Chichiriţă

    Secretar: Viorica Găzdaru

    Primăria Adîncata

    Adresa:

    Adîncata, cod poştal 727005

    jud. Suceava

    Romania

    Telefon: 0230-528566, 0230-528568

    Fax: 0230-528566

    Primar: Dorel Filip

    Viceprimar: Stelică Ursaciuc

    Secretar: Maricel Viorel

    Pomana electorala acordata de Guvern pe banii bugetelor locale!


    Un editorial semnat de primarul municipiului Vatra Dornei, Constantin Hutanu, pentru Portalul www.administratie.ro.


    In Romania democratia a depasit granitele! Dupa ce terminam banii nostri, negociem pe banii altora! Acesta este “dictonul” conform caruia reprezentantii sindicali si ai patronatului din cadrul Inspectoratului Scolar Suceava au facut demersuri si au negociat in cadrul comisiei paritare, acordarea unor drepturi suplimentare personalului din sistemul de invatamant, respectiv acordarea a sapte tichete, in valoare de 50 de lei fiecare, cu ocazia a sase evenimente.
    Este vorba despre Sarbatorile de Paste, Craciun, Ziua de nastere, 1 septembrie, Ziua Educatiei si ziua plecarii in concediu de odihna. In ceea ce priveste tichetele de cresa, acestea sunt acordate cu scopul sprijinirii angajatilor la plata taxelor de creta.
    Reprezentantii ISJ au dorit sa arate salariatilor lor ca din punctul lor de vedere exista toata disponibilitatea! Doar, ca aceste negocieri au fost facute pe banii bugetelor locale, fara ca reprezentantii acestora, respectiv Consiliile Locale sa fie consultate!? Domnilor reprezentanti ai invatamantului romanesc, noi reprezentantii administratiei publice locale, va invitam sa negociati si sa acordati salariatilor dumneavoastra tot ceea ce doriti, insa nu pe banii altora! Oare sunteti parte din Consiliile Locale si nu suntem noi in cunostinta de acest lucru?
    La nivelul municipiului Vatra Dornei, negocierile ISJ Suceava ar putea costa bugetul local 6 miliarde lei vechi. Asta inseamna 10% din impozitele si taxele locale adunate la bugetul dornean. Inspectoratul Judetean Scolar ar fi trebuit sa ne anunte de intentia lor, anul trecut cand s-au stabilit taxele si impozitele locale pentru anul 2008, moment in care am fi instituit o taxa speciala pentru acordarea de drepturi suplimentare personalului din invatamant. In acest moment, la care dintre investitiile prioritare ale orasului ar trebui sa renuntam pentru a introduce in buget acordarea acestor facilitati?
    Sunt foarte multe localitati care nu vor avea efectiv posibilitatea acordarii acestor drepturi. Si in acest caz, desigur, unii profesori vor primi aceste drepturi, iar altii nu. Oare acest demers nu este facut tocmai pentru ca suntem in an electoral?
    Am ajuns in punctul in care legea nu este respectata de cei care supravegheaza respectarea ei. Guvernantii nostri nu mai au scrupule cand este vorba despre pomeni electorale, de data aceasta pe banii altora. Conform art. 14 (3) din Legea nr. 500/2002 – privind finantale publice – “Nici o cheltuiala din fonduri publice nu poate fi angajata, ordonantata si platita daca nu este aprobata potrivit legii si nu are prevederi bugetare”.
    Consider ca aceasta este o metoda de fortare a mainii Consiliilor Locale in an electoral. In localitatile in care nu vor exista posibilitati de acordare a acestor drepturi, primarii vor fi aratati cu degetul de catre cadrele din invatamant, chiar criticati in campania electorala din viitorul apropiat! Domnilor profesori, trebuie sa realizati ca aceasta stratagema este pusa la cale de Guvern si bugetele locale nu pot fi majorate mai mult decat legea permite incasarea de taxe si impozite. Cu atat mai mult cu cat o serie de venituri ale bugetului local au fost repartizate de la bugetul centralizat!

    Primarul municipiului Vatra Dornei, Constantin Hutanu

    Licitatie publica: Contract de furnizare lapte UHT – Consiliul Judetean Suceava


    AUTORITATEA CONTRACTANTA: CONSILIUL JUDETEAN SUCEAVA


    Adresa postala: str. Stefan cel Mare nr.36 , Localitatea: Suceava , Cod postal: 720026 , Romania , Punct(e) de contact: DANA IROAIE , Tel. 0230-210148 int.149 , Email: danai@consiliu.suceava.ro , Fax: 0230-222.839;0230-551.735.
    Autoritatea contractanta actioneaza in numele altor autoritati contractante: Nu
    Denumirea data contractului de catre autoritatea contractanta: Contract de furnizare lapte UHT
    Tipul de contract si locul de livrare sau de prestare: Furnizare
    Locul principal de livrare sau de executare : Scoli si gradinite din judetul Suceava
    Valoarea estimata fara TVA: 9,123,163.95 RON

    Impartire in loturi: Nu
    Clasificare CPV: 15511210-8 - Lapte UHT

    Data prevazuta pentru inceperea procedurilor de adjudecare: 02.05.2008
    Contractul intra sub incidenta acordului privind contractele de achizitii publice: Da

    Informatii suplimentare: Contract de furnizare lapte UHT pentru elevii si copii din gradinite din judetul Suceava, pentru anul scolar 2008-2009,zona I: Suceava-Falticeni-Radauti-Siret.
    Contractul se inscrie intr-un proiect/program finantat din fonduri comunitare: Nu
    Data publicarii anuntului: 04.02.2008

    Prefectura Suceava monitorizeaza autorizatiile de constructie pe spatiile verzi


    "Prefectura va monitoriza toate situatiile in care au fost eliberate autorizatii de constructie pe suprafetele de teren cu destinatie de spatii verzi", a declarat prefectul de Suceava, Orest Onofrei.

    In cazul in care vor fi constatate abateri, va fi sesizat Ministerul Mediului si Dezvoltarii Durabile. Prefectul a spus ca, in maxim trei ani, primariile sucevene vor fi obligate sa aloce fonduri si sa amenajeze noi spatii verzi, dar si sa le protejeze pe cele actuale. Orest Onofrei a afirmat ca, pana in 2010, fiecare primarie din judet are obligatia sa asigure minimum 20 de metri patrati de spatiu verde pe locuitor, in caz contrar urmand sa fie aplicate sanctiuni contraventionale.
    Totodata, el a atras atentia primarilor ca pana in 2013 trebuie sa asigure cel putin 26 de metri patrati de spatiu verde pentru fiecare locuitor. Pentru nerespectarea acestor obligatii, legislatia in vigoare prevede sanctiuni cuprinse intre 5.000 si 10.000 de lei pentru persoanele fizice si 30.000 si 60.000 de lei pentru persoanele juridice.
    De asemenea, prefectul a precizat ca, potrivit noilor prevederi legale, este interzisa schimbarea destinatiei terenurilor amenajate ca spatii verzi, reducerea suprafetei acestora sau stramutarea lor, indiferent de regimul juridic al acestora.

    Starea partiilor


    • ALBAC (AB) - 0 CM - nu se schiaza
    • ANINOASA (HD) - 0 CM - nu se schiaza
    • ARIESENI (AB) - 60 CM - SE SCHIAZA
    • AZUGA (PH) - 30 CM - SE SCHIAZA
    • BABANA (AG) - 2 CM - nu se schiaza
    • BAIA BORSA (MM) - 20 CM - SE SCHIAZA
    • BAILE HARGHITA (HG) - 35 CM - SE SCHIAZA
    • BAILE HOMOROD (HG) - 50 CM - SE SCHIAZA
    • BAILE SUGAS (CV) - 15 CM - SE SCHIAZA
    • BAISOARA (CJ) - 25 CM - SE SCHIAZA
    • BALEA LAC (SB) - 170 CM - SE SCHIAZA
    • BORSA (MM) - 20 CM - SE SCHIAZA
    • BRAN (BV) - 30 CM - SE SCHIAZA
    • BUSTENI (PH) - 60 CM - SE SCHIAZA
    • C-LUNG MOLDOVENESC (SV) - 0 CM - nu se schiaza
    • CARLIBABA (SV) - 40 CM - SE SCHIAZA
    • CAVNIC (MM) - 40 CM - SE SCHIAZA
    • CHEILE BUTII (HD) - 2 CM - nu se schiaza
    • CIUMANI (HG) - 45 CM - SE SCHIAZA
    • COMANDAU (CV) - 35 CM - SE SCHIAZA
    • DANGAU MARE (CJ) - 4 CM - nu se schiaza
    • DURAU (NT) - 30 CM - SE SCHIAZA
    • FELEAC (CJ) - 3 CM - nu se schiaza
    • GHELINTA (CV) - 30 CM - SE SCHIAZA
    • HIDISELUL DE SUS (BH) - nu se schiaza
    • IASI (IS) - nu se schiaza
    • IZVOARE (MM) - 35 CM - SE SCHIAZA
    • IZVORUL MURES (HG) - 15 CM - nu se schiaza
    • MADARAS (HG) - 30 CM - SE SCHIAZA
    • MERESTI (HG) - 40 CM - SE SCHIAZA
    • MIERCUREA CIUC (HG) - nu se schiaza
    • MOECIU (BV) - 25 CM - SE SCHIAZA
    • MOGOSA (MM) - 20 CM - SE SCHIAZA
    • MUNTELE MIC (CS) - 70 CM - SE SCHIAZA
    • PALTINIS (SB) - 30 CM - SE SCHIAZA
    • PARAUL RECE (BV) - 50 CM - se schiaza
    • PARING (HD) - 70 CM - SE SCHIAZA
    • PASUL VALCAN (HD) - 50 CM - SE SCHIAZA
    • PIATRA FANTANELE (BN) - 40 CM - SE SCHIAZA
    • PIATRA NEAMT (NT) - 5 CM - nu se schiaza
    • POIANA BRASOV (BV) - 50 CM - SE SCHIAZA
    • PRAID (HG) - 15 CM - nu se schiaza
    • PREDEAL (BV) - 30 CM - SE SCHIAZA
    • RANCA (GJ) - 50 CM - SE SCHIAZA
    • RAU DE MORI (HD) - 40 CM - SE SCHIAZA
    • SACELE (BV) - 30 CM - SE SCHIAZA
    • SANMARTIN (HG) - 30 CM - SE SCHIAZA
    • SANT (BN) - 30 CM - SE SCHIAZA
    • SEMENIC (CS) - 60 CM - SE SCHIAZA
    • SINAIA (PH) - 120 CM - SE SCHIAZA
    • SOVATA (MS) - 45 CM - SE SCHIAZA
    • STANA DE VALE (BH) - 65 CM - SE SCHIAZA
    • STRAJA (HD) - 100 CM - SE SCHIAZA
    • SUCEVITA (SV) - 10 CM - nu se schiaza
    • SUIOR (MM) - 33 CM - SE SCHIAZA
    • TOLVAJOS (HG) - 5 CM - nu se schiaza
    • TOPLITA (HG) - 25 CM - SE SCHIAZA
    • VALEA RECE (HG) - 35 CM - SE SCHIAZA
    • VATRA DORNEI (SV) - 15 CM - SE SCHIAZA

    Ninge la Vatra Dornei


    Ninsorile din ultimele ore au fost atat de puternice incat in acest week-end se va putea schia in conditii foarte bune la Vatra Dornei. Ninsoare foarte puternica si pe Valea Jiului.

    La Vatra Dornei, Serbarile Zapezii s-au anulat

    Vatra DorneiDesi erau programate pentru acest week-end, Serbarile Zapezii de la Vatra Dornei au fost anulate, anunta organizatorii. Motiv este simplu: lipsa zapezii. Iar pentru urmatoarele saptamani nu s-au anuntat caderi de zapada care sa permita desfasurarea spectacolului specific.
    Si anul trecut, in 2007, manifestarea care trebuia sa aiba loc la mijlocul lunii ianuarie a fost decalata cu doua saptamani din acelasi motiv.

    Discovering unlimited possibilities in You(th), Vatra Dornei, 6-13 April 2008, Synergy Romania


    Discovering unlimited possibilities in You(th), Vatra Dornei, 6-13 April 2008, Synergy Romania

    Schimburi de tineret

    In this intercultural exchange and personal development training, the participants will work mainly on their personal development and skills as youth leaders.

    The programme will take place in one of the most beautiful tourist resorts of Romanian mountains-Vatra Dornei.
    The training will give you the possibility to have memorable learning experiences based on progressive education methods (adventure, experiential, peer and intercultural learning). Through exciting and challenging tasks (outdoor adventure, workshops, consensus building assignments, sports exercises) we will learn to be more tolerant, and to create success, while enjoying life being also disseminators of the core European values.

    Activity days: 6th April 2008- 13th April 2008
    Title: First Step, Synergy Group Training

    Who can apply: any young person, aged between 18 and 28, from the participating countries

    Goals: Develop leadership skills while experiencing tolerance and European values

    Participant countries: Italy, Netherlands, Latvia, Lithuania, Hungary, Romania


    Selection: as selection criteria are fulfilled like written in application form we use a chronological system of selection. (in order of receiving applications)
    Date: Arrival date: 5nd of April, 2008 during the whole day
    Start of the program: 6rd of April, 2008 at 10.00
    Departure day: 14th of April 2008, before 10.00

    In total there are 8 working days.
    If you want to arrive earlier or leave later and you need accommodation contact us before the training, so that we can help you to find a place to stay.
    Organizer details for this training: Ovidiu Cocieru synergy_romania@yahoo.com
    Phone: 0040 741 459227
    To get the Application Form, please send a mail to synergy_romania@yahoo.com


    2008-03-01 00:00

    Starea directorului Casei de Pensii pare să se îmbunătăţească

    Starea directorului Casei de Pensii pare să se îmbunătăţească


    Starea directorului Casei Judeţene de Pensii, Robert Marian, pare să se îmbunătăţească. Medicul Florin Bica, purtătorul de cuvânt al Spitalului de Neurochirurgie „Bagdasar Arseni” din Bucureşti unde este internat Robert Marian a declarat joi seară că pacientul a ieşit din coma de gradul IV şi a răspuns la stimuli. El şi-a mişcat mâinile şi picioarele, a deschis ochii şi a reuşit chiar să articuleze câteva sunete. Doctorul Bica a spus că Robert Marian a fost supus unei investigaţii cu computerul tomograf, care a arătat că hemoragia cerebrală s-a oprit. El a precizat că starea pacientului se menţine stabilă, acest lucru fiind încurajator. Amintim că directorul Casei Judeţene de Pensii a fost victima unui grav accident rutier petrecut marţi, 12 februarie, în jurul orei 17. Robert Marian, ieşea din showroom-ul Auto Mitric la bordul maşinii de serviciu marca Dacia Logan şi încerca să se înscrie pe E85 pentru a se întoarce în oraş. Nu a acordat însă prioritate şi a fost lovit în plin de un autoturism SEAT. Şoferul de pe SEAT susţine că Robert Marian vorbea la telefonul mobil şi nu purta centura de siguranţă.

    La Falticeni, promptitudine în evitarea unei explozii

    - 11:40
    Un real dezastru a fost înlaturat aseara, în municipiul Falticeni, din cauza fisuarii unei conducte de gaz metan, transmite corespondentul AMOS News.

    Detasamentul de pompieri si Consiliul Local pentru Situatii de Urgenta au intervenit cu doua autospeciale, împreuna cu echipa E-On Gaz, pentru izolarea, balizarea, protejarea si întreruperea alimentarii unei conducte de gaz metan de joasa presiune, care alimenteaza circa 100 locuinte particulare.

    Conducta de alimentare a fost avariata de un autocamion ce transporta busteni.

    Din cauza pierderilor de gaz exista pericolul de explozie si incendiere a mai multor gospodarii din zona, prin actiunea echipelor sosite la fata locului evitându-se un dezastru.

    Locuintele au ramas nealimentate cu gaz, urmând ca în cursul zilei de astazi, echipele E-ON Gaz sa remedieze defectiunea. Nu s-au înregistrat raniti sau pierderi de vieti omenesti.

    "Martisoare de Piatra", la Suceava

    Muzeul de Stiintele Naturii Suceava organizeaza, în perioada 16 februarie – 15 martie 2008, miniexpozitia intitulata sugestiv „Martisoare din piatra”, transmite corespondentul AMOS News.

    Miniexpozitia aduce vizitatorilor muzeului ocazia ca acum, in prag de primavara, sa poata admira si chiar afla mai multe informatii despre pietrele semipretioase si ornamentale.

    Vor fi expuse piese aflate in patrimoniul muzeului (colectia de geme), precum si esantioane deosebite din colectia lui Iulian Dziubinski, un pasionat colectionar de geme si minerale.

    Vizitatorii interesati vor putea achizitiona de la standul muzeului martisoare din pietre semipretioase si ornamentale, dar si bijuterii si obiecte de podoaba.

    Zãpadã pe drumurile din judetul Suceava, în urma ninsorilor din ultimele ore


    Autoritãtile sucevene au intervenit, azi dimineatã, cu utilaje de deszãpezire si cu materiale antiderapante, pe drumurile judetene din Suceava, pentru îndepãrtarea stratului de zãpadã depus în noaptea de joi spre vineri, în judet. Directorul societãtii Drumuri si Poduri SA Suceava, Eugen Girigan, a declarat cã stratul de zãpadã depus are unu-doi centimetri în zona de munte si de trei-patru centimetri în zona Suceava-Liteni. El a spus cã echipele de deszãpezire au împrãstiat materiale antiderapante pe majoritatea drumurilor judetene si a intervenit cu gredere semipurtate pe drumuri din zona Suceava. Girigan a recomandat soferilor sã adapteze viteza la conditiile de iarnã pentru a evita derapajele.

    Porunca de la UE: Taiati padurile!

    LA SFARSITUL săptămânii trecute, la Sinaia, a avut loc o întâlnire la care reprezentanţi ai Băncii Europene pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD, organizatie bancara afiliata Uniunii Europene), au explicat celor din Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Romsilva, Academiei de Ştiinţe Agricole şi Silvice, Asociaţiilor proprietarilor de păduri, ONG-uri, că în vederea creditării societăţilor străine din domeniul valorificării lemnului care deja şi-au deschis afaceri pe teritoriul României, gen Schweighoffer şi Egger, care şi-au construit fabrici la Dorneşti, lângă Rădăuţi, precum şi a altor două sau trei care vor urma să apară, va trebui asigurată garanţia că masa lemnoasă necesară proceselor de producţie din aceste structuri industriale va trebui într-un fel sau altul, asigurată.

    Fiind vorba de milioane de metri cubi anual, va trebui constituit un cadru pentru ca aceste societăţi să poată achiziţiona lemn de provenienţă legală. În acest sens, un institut din Austria a lucrat intens la un proiect care a avut ca temă de fundamentare mărirea posibilităţilor de exploatare a masei lemnoase în România cu circa 8 - 10 milioane de metru cubi în plus faţă de cantitatea de aproximativ 20 de milioane de metri cubi ce se exploatează în fiecare an, pe teritoriul României. Studiul institutului austriac vizează reducerea vârstelor de tăiere, accesibilizarea fondului forestier în sensul construirii de drumuri pentru a scoate lemnul din zonele greu accesibile, mărirea intensităţii de intervenţie la rărituri în mediul forestier.

    La consfătuirea de la Sinaia s-au discutat problemele ridicate şi concluziile studiului comandat de BERD iar rezultatele au fost, se pare, cele aşteptate de Banca europeană, deşi au existat împotriviri din partea unor silvicultori, mai ales. Urmează ca în perioada următoare să se stabilească de către forurile de specialitate din România - cele care ţin de Academia de Ştiinţe Agricole şi Silvice să efectueze o reinventariere a fondului forestier în baza căreia să se reanalizeze posibilitaţile pe care le oferă pădurile României plecând de la date concrete.

    Faptul că normele tehnice după care se face în acest moment administrarea pădurilor din ţara noastră trebuie revizuite, este o opinie unanim acceptată de către silvicultori, în sensul implementării principiilor economiei de piaţă, ca lemnul să fie exploatat atunci când are valoare economică iar nu atunci când se află în regres fiziologic. Dacă se va ajunge la aceste modificări propuse de BERD, de ele ar putea beneficnia numai o anumită categorie de firme, cu spate bun în comunitatea europeană iar nu şi cele autohtone.

    Ce as mai putea adauga? Desigur, nu-i asa, UE este un “lider mondial recunoscut” in politici de mediu. “Grija fata de mediul inconjurator si dezvoltarea durabila” sunt prioritare pentru Uniunea Europeana. Mai sunt oameni atat de naivi, ca sa nu zic prosti, care sa creada asta?!

    Inspectoratul are de refăcut circa 3000 de decizii de încadrare

    Directorii şcolilor sucevene se vor întâlni cu reprezentanţii IŞJ pentru a discuta probleme legate de constituirea catedrelor, vacantarea posturilor şi încadrarea dascălilor titulari pentru anul şcolar viitor, în şedinţe programate pe zone, începând din 18 februarie şi până pe 29 februarie. Pe 18 februarie, la ora 10, la Şcoala Nr. 4 Rădăuţi, are loc şedinţa cu directorii din localitate şi din oraşele Milişăuţi, Vicovu de Sus şi de la Grupul Şcolar Bivolărie, iar pe 19 februarie, la aceeaşi şcoală, este programată şedinţa cu directorii din comunele zonei Rădăuţi.

    Joi, 21 februarie, la ora 10, directorii de la unităţile şcolare din municipiul şi zona Câmpulung Moldovenesc se vor întâlni la Şcoala Nr. 3 din localitate. Vineri, 22 februarie, la ora 10, la Liceul Teoretic „Ion Luca” Vatra Dornei este programată şedinţa cu directorii din Broşteni, municipiul şi zona Vatra Dornei. Luni, 25 februarie, la aceeaşi oră, la Colegiul Tehnic „Mihai Băcescu” din Fălti-ceni” se vor reuni directorii de la şcolile din Dolhasca şi municipiul Fălticeni, marţi, la acelaşi colegiu, tot de la ora 10, fiind programată şedinţa cu directorii şcolilor din comunele zonei Fălticeni. La Şcoala Nr. 3 din Gura Humorului, miercuri, 27 februarie, ora 10, va fi şedinţa cu directorii din oraşele Frasin, Solca, Gura Humorului şi zonele afe-rente, iar joi, la ora 9, la Colegiul Tehnic „Petru Mu-şat” Suceava, trebuie să fie prezenţi directorii unităţilor şcolare (inclusiv grădiniţele şi Palatul Copiilor) din mu-nicipiul Suceava. Ultima zi de şedinţe este cea de vineri, 29 februarie, când la acelaşi co-legiu sunt invitaţi directorii şcolilor din oraşele Liteni, Cajvana şi Salcea şi din co-munele zonei Suceava.

    În privinţa deciziilor de încadrare a dascălilor, indiferent că e titularizare, detaşare etc., preşedintele comisiei de mobilitate de la IŞJ Suceava, inspector general-adjunct Daniel Hrenciuc, a precizat că, potrivit recomandărilor MECT, acolo unde s-a modificat reţeaua şcolară, trebuie refăcute circa 3000 de decizii, conform unui model unic de redactare a acestor documente. „Ne dă mai mult lucru. Este vorba de o actualizare şi o standardizare a acestor documente, fiindcă existau inadvertenţe la nivelul deciziilor între inspectorate”, a spus dl Hrenciuc.

    În judeţul Suceava funcţionează peste 9300 dascăli, din care 6500 titulari, 150 fiind necalificaţi.

    Zilele Colegiului de Informatică „Spiru Haret”

    Manifestările dedicate Zilelor Colegiului de Informatică „Spiru Haret” Suceava sunt deschise oficial astăzi, la ora 9, în aula instituţiei de învăţământ. Imediat după festivitate are loc simpozionul „ECO-educaţie – ECO-implicare – încă o speranţă pentru mediu”, prilej cu care vor fi premiaţi elevii şi clasele care s-au remarcat la acţiunile desfăşurate în cadrul Programului ECO-Şcoala. În laboratorul de biologie, între orele 10,30-12, se va desfăşura concursul „Descoperă o lume mai curată”, cu participarea unor elevi de la şcoli generale şi licee din Suceava.

    Dintre acţiunile zilei de astăzi, mai menţionăm întâlnirea cu caricaturistul Mihai Pînzaru-PIM, sub genericul „De la grafică la poezie”, şi „Dialogul artelor”, care va cuprinde interpretări de text pornind de la reprezentarea plastică şi o expoziţie cu mate-riale didactice realizate de elevi – desene, planşe şi proiecte (în aula colegiului, începând de la ora 14). Tot în aulă, de la 14,30 este pro-gramată prezentarea cu tema “Simion Florea Marian – ctitor de cultură de pe meleagurile bucovinene”, iar de la 14,45 teatru – dramatizări după Ion Luca Caragiale şi C. Negruzzi, Alecsandri şi Marin Sorescu. Ziua de astăzi va mai cuprinde concursul de matematică „Spiru Haret”, competiţii sportive, un spectacol în limba franceză şi o seară englezească, cu un concurs de mesaje de Valentine’s Day, unde vor fi premiate cele mai reuşite declaraţii de dragoste. Vineri, începând de la ora 9, în aulă vor avea loc o sesiune de referate şi comunicări ştiinţifice (matematică) şi un concurs de de-sene pe calculator cu tema „Îmi plac încă poveştile”, la care participă elevi de clasa a V-a şi jurizează elevi dintr-a XI-a E. La cabinetul de istorie, va putea fi vizionată expoziţia-concurs de fotografie „Suceava în imagini – trecut, prezent şi viitor” şi va avea loc o prezentare de soft-uri educaţionale realizate de elevi. Pe terenul de sport, de la ora 13, fetele vor juca fotbal într-un meci demonstrativ, meci urmat la ora 14 de un alt meci demonstrativ, al băie-ţilor. În aulă, de la ora 14, va fi un spectacol cu cântece în limba engleză şi cântece pentru copii acompaniate la block flote şi o expoziţie decorativă cu măşti. Tot în aulă, de la ora 15, clasele de gimnaziu vor participa la un work-shop pe tema „Valentine’s day”, iar de la 15,30 va fi un concurs de recitări poeme din autori englezi şi americani, dar şi compoziţii proprii. Ziua de vineri se va încheia, tot în aulă, cu un karaoke show-concurs, cu premii pentru cele mai reuşite interpretări.

    Colegiul de Informatică va avea un corp nou de clădire


    Invatamant



    manifestare Colegiul de informatica În aula Colegiului de Informatică „Spiru Haret” Suceava joi, a avut loc deschiderea festivă a aniversării a 17 de la înfiinţare unde au fost prezenţi viceprimarul Sucevei, Angela Zarojanu, inspectori şcolari, directorii unor şcoli cu care colegiul are strânse legături, reprezentanţi ai Universităţii Suceava, dascăli şi elevi. Acesta a fost un bun prilej de rememorare a realizărilor şcolii în general, şi a rezultatelor obţinute de elevi, în special. Reamintim că de-a lungul anilor, elevii colegiului au obţinut 77 de premii la olimpiadele naţionale, iar pentru prima oară în istoria Olimpiadei de Informatică din Europa centrală şi de sud-est un elev al colegiului a obţinut medalia „aur absolut”. La Colegiul de informatică învaţă 750 de elevi repartizaţi în 36 de clase şi predau 66 cadre didactice.

    La Colegiul de Informatică „Spiru Haret” Suceava a început construcţia unui corp nou de clădire cu 3 etaje, termenul de desfăşurare a lucrărilor fiind de 8 luni. Investiţia costă circa 20 miliarde lei vechi, a precizat directorul unităţii, prof. Lucian Lungu. Până acum MECT a alocat anul trecut, prin Hotărâre de Guvern, 4,6 miliarde, bani cu care s-au cumpărat materiale. Clădirea nouă se va ridica în stânga cele vechi şi acolo vor funcţiona 6 laboratoare de informatică, 3 laboratoare de fizică, biologie şi chimie, o bibliotecă şi o sală de lectură şi un cabinet de specialitate.

    După cum a precizat Lucian Lungu, unitatea se confruntă cu mare lipsă de spaţiu, 4 dintre laboratoarele care vor fi în corpul nou funcţionând acum la Şcoala Generală Nr. 9. Din programul de investiţii din acest an, finanţate de Primăria Suceava, directorul colegiului a menţionat reparaţii la grupurile sanitare ale şcolii, pentru care se vor primi 1,8 miliarde, reparaţii generale la internatul colegiului, la parter şi etajul I, şi lucrări de termoizolare a pereţilor, care vor costa circa 4 miliarde. Anul trecut s-a reuşit, printre altele, efectuarea unor reparaţii la etajul II al internatului, în valoare de 800 milioane, şi la cantină, unde s-au investit vreo 500 milioane la blocul alimentar.

    Considerat încă de la înfiinţarea sa în 1990 „deschizător de drumuri” în domeniul informatic, Colegiul Naţional de Informatică „Spiru Haret” Suceava sărbătoreşte în această perioadă Zilele colegiului, manifestare aflată la a doua ediţie.

    Fotbal, Liga a III-a >> Asediu amical al Cetăţii din Tg. Neamţ


    Sport



    stadion Pietricica Cetatea Tg. Neamţ – Cetatea Suceava, vineri, ora 11

    După meciul de miercuri din Copou cu Poli Iaşi, antrenorul Cetăţii Suceava, Marian Pană, a ales un program de pregătire mai uşor pentru elevii săi. În locul unui antrenament tactic, tehnicianul Cetăţii a preferat să îi lase pe jucători la o “miuţă”. Cu excepţia lui Nicolau care se resimte după jocul de la Iaşi, toţi cei care au evoluat împotriva Politehnicii, s-au destins la un meci şcoală.

    După joc, Marian Pana, a recunoscut că în meciul de vineri, cu Cetatea Târgu Neamţ nu va folosi cel mai bun 11, mult mai importantă fiind partida de sâmbătă, de pe Areni, în faţa formaţiei Ceahlăul Piatra Neamţ.

    “ Cred că în partida de la Tg. Neamţ voi folosi mai mult juniorii şi jucătorii care nu sunt titulari de drept. Sâmbătă avem un amical cu o echipă de Liga I şi vreau să ne măsurăm forţele cu Ceahlăul” a explicat Pană.

    Cetatea Suceava va primi sâmbătă, pe “Areni”, de la ora 16, replica prim-divizionarei, Ceahlăul Piatra Neamţ. Ultimele două meciuri de pregătire vor avea loc pe 20 februarie, pe teren propriu, cu FCM II Bacău şi pe 23 februarie o partidă amicală la Dorohoi, împotriva formaţiei FC Botoşani.

    Rugbi. Divizia Naţională >> Primele amicaluri


    Sport



    Constantin Vlad antrenor rugby Rugbiştii suceveni continuă antrenamentele fără antrenorul principal, Constantin Vlad. Tehnicianul echipei CSM Bucovina, se afla începând de pe 8 februarie în cantonament la Snagov, cu Naţionala de tineret a României.

    Constantin Vlad este plecat de o săptămână în cantonament cu “stejăreii”, în acest interval reuşind să dispute şi un joc de verificare. Din păcate, reprezentativa U20 a României a pierdut în faţa formaţiei Dinamo Bucureşti cu scorul de 9-46. Chiar şi aşa, Constantin Vlad s-a declarat mulţumit de jucătorii săi, înfrângerea în faţa “câinilor” fiind explicată şi prin faptul că cele două echipe se afla în perioade diferite de pregătire.

    În ceea ce priveşte echipa sa de club, Constantin Vlad a declarat că rugbiştii suceveni se pregătesc normal. Începută de mai bine de două săptămâni, vizita medicală a sucevenilor nu s-a încheiat nici până în momentul de faţă. Chiar dacă în acest interval, la cabinetul de cardiologie s-au prezentat 24 de jucători, încă 4 componenţi ai echipei locale sunt aşteptaţi să îşi facă analizele.

    CSM Bucovina, ar fi trebuit să participe la sfârşitul săptămânii la un turneu organizat de Politehnica Iaşi. Starea precară a terenurilor de joc şi desfăşurarea unei competiţii similare la Baia Mare i-a determinat însă pe organizatori să anuleze ediţia din acest an a memorialului.

    În aceste condiţii, CSM Bucovina şi Poli Iaşi se vor întâlni săptămâna viitoare în două partide amicale: miercuri la Iaşi şi sâmbătă la Suceava.

    Fotbal. Liga a IV-a >> Liderul Rapid CFR Suceava, la ora meciurilor amicale


    Sport



    Rapid CFR SVRapid CFR Suceava a început pregătirile cu antrenamentele de reacomodare la efort, acestea având loc pe stadionul “1 Mai” din cartierul sucevean Iţcani. Totul a decurs bine atât timp cât terenul a fost acoperit cu zăpadă. După încălzirea vremii, suprafaţa de joc a devenit impracticabilă şi astfel trupa lui Bogdan Tudoreanu a trebuit să-şi caute “loc de muncă” pe alte meleaguri. Oricum, rapidiştii au început meciurile de pregătire imediat ce terenurile din judeţ au devenit bune de joc.
    CS Gura Humorului – Rapid CFR Suceava 2-1

    Prima “escală” a fost la Gura Humorului, unde feroviarii au pierdut cu 1-2 în faţa CS-ului din localitate. “Am condus cu 1-0 până în minutul 85, când am schimbat portarul titular şi l-am introdus pe juniorul Sburlea. Două şuturi la poartă au însemnat două goluri şi aşa am pierdut jocul”, a precizat Bogdan Tudoreanu. Tehnicianul rapidiştilor.

    Au jucat echipele:


    CS Gura Humorului: Negrea (Luchian) – Neagoe, Luca, Tănase, Gafiţa, Grosu, Căinari, Cocar, Pătraşcu, Poienari, Plecanciuc. Au mai intrat: Ioniţă, Beleca, Nuţu şi D. Negrea.

    Rapid CFR Suceava: Avram (Sburlea) – M. Ciobanu, Clim, Murariu, Spătar, M. Baltă, Romaniuc, Stamate, Burlacu, Turineac, Bijec. Au mai intrat: Sevaciuc, Munteanu, Bârgăuanu, Ciubotaru.

    Golurile au fost marcate de Gafiţa şi Cocar pentru humoreni, respectiv Turineac.

    Rapidiştii au continuat meciurile de pregătire cu două întâlniri disputate la Liteni, cu CSO Viitorul din localitate, ambele câştigate de „ceferişti” cu 9-2 şi 4-1.

    CFR Paşcani – Rapid CFR Suceava 2-2 / Laminorul Roman – Rapid CFR Suceava 4-2

    A urmat partida cu CFR Paşcani pe care au încheiat-o la egalitate, scor 2-2, iar marţi, 12 februarie, sucevenii s-au deplasat la Roman, unde au întâlnit formaţia Laminorul din Liga a III-a.

    “În acest joc ne-au lipsit două piese de bază, Sevaciuc şi L. Burlacu, care nu au putut face deplasarea, şi de aceea am avut mari probleme în primele minute ale partidei, când am primit două goluri pe două greşeli de apărare. Ne-am revenit pe parcursul întâlnirii, dar gazdele ne-au învins cu 4-2”, a declarat Bogdan Tudoreanu.

    La Roman, rapidiştii au aliniat formaţia: Avram (Pascal) – M. Ciobanu, G. Clim, V. Murariu, M. Baltă, Romaniuc, Stamate, Zavada, Păşcănuţ, Bârgăuanu, Turineac. Au mai intrat: Spătar, Munteanu şi Ciubotaru.

    Handbal, Juniori >> Meci de palmares pentru Juniorii I


    Sport



    Într-un meci contând pentru etapa secundă a returului Campionatului Naţional de Juniori I – masculin, reprezentativa locală de handbal, LPS Suceava, va întâlni sâmbătă, în deplasare, începând cu ora 11, formaţia LPS Vaslui. Tinerii handbalişti antrenaţi de Petru Brânduşe abordează întâlnirea din postura de ocupantă a locului 5 în clasament, păstrând doar şanse teoretice de calificare la Turneul Semifinal.

    Etapa a XIV-a (16 februarie 2008)

    LPS Vaslui – LPS Suceava

    LPS Iaşi – LPS Focşani

    LPS Botoşani – CSŞ Bacău

    Clasament:

    1. LPS Iaşi 13 10 1 2 363-309 21p
    2. LPS Piatra Neamţ 13 9 1 3 472-419 19p
    3. LPS Vaslui 13 9 0 4 423-406 18p
    4. CSŞ Bacău 13 8 1 3 406-332 17p

    5. LPS Suceava 13 3 1 9 331-382 7p
    6. LPS Focşani 13 2 2 9 390-435 6p
    7. LPS Botoşani* 13 1 0 12 334-436 0p

    * echipă penalizată cu 2 puncte pentru neprezentare.

    Atletism >> Etapa judeţeană a Campionatului Naţional de Atletism şi-a desemnat câştigătorii


    Sport



    Sala de sport din cadrul complexului „Areni” Suceava a găzduit miercuri, întrecerile etapei judeţene din cadrul Campionatului Naţional de Atletism tineret şi seniori. Iată rezultatele sportivilor suceveni:

    Tineret, masculin:

    > 60 m plat:

    1. Dragoş Marcian (LPS Suceava)
    2. Dumitru Boca (LPS Suceava)
    3. Vlad Cojocariu (LPS Suceava)

    > 400 m plat:

    1. Vasile Gheorghe (LPS Suceava)
    2. Iulian Volerat (CSŞ Gura Humorului)

    > 800 m plat:

    1. Luis Lăcătuş (LPS Suceava)

    > 1500 m plat:

    1. Ilie Rotundu (CSŞ Gura Humorului)
    2. Iustin Mandiuc (LPS Suceava)
    3. Gabriel Istrati (CSŞ Gura Humorului)

    > 3000 m plat:

    1. Dragoş Neacşu (CSM Suceava)
    2. Bogdan Irimiciuc (CSM Suceava)

    > lungime:

    1. Dragoş Marcean (LPS Suceava)
    2. Bogdan Birnicu (LPS Suceava)

    > triplusalt:

    1. Bogdan Birnicu (LPS Suceava)

    Tineret, feminin:

    > 60 m plat:

    1. Anca Bălănucă (LPS Suceava)

    > 400 m plat:

    1. Anca Bălănucă (LPS Suceava)

    > 800 m plat:

    1. Ionela Bordeianu (LPS Suceava)

    > 3000 m plat:

    1. Viorica Hansa (CSM Suceava)

    Seniori, masculin:

    > 60 m plat:

    1. Andrei Trofin (LPS Suceava)
    2. Cătălin Cocolaş (CSM Suceava)
    3. Iulian Volerat (CSŞ Gura Humorului)

    > 400 m plat:

    1. Iustin Tătărau (CSM Suceava)

    > 800 m plat:

    1. Vasile Gheorghe (LPS Suceava)

    > 1500 m plat:

    1. Iustin Tătărau (CSM Suceava)
    2. Andrei Strugaru (LPS Suceava)

    > 3000 m plat:

    1. Cristian Prisneac (CSM Dorna Vatra Dornei)

    Seniori, feminin:

    > 400 m plat:

    1. Dana Scripcă (CSM Suceava)

    Atleţii care au reuşit să-şi îndeplinească baremurile s-au calificat la Campionatele Naţionale de Atletism, programate la sfârşitul acestei săptămâni la Bucureşti.

    CSTA Suceava >> Participare suceveană la naţionalele de aeromodelism în sală


    Sport



    Sâmbătă, 16 februarie, şi duminică, 17 februarie, la Bacău, va avea loc Campionatul Naţional de Aeromodele, în sală. Este prima participare a sportivilor suceveni la un concurs de acest gen.

    „La această competiţie vor face deplasarea 8 sportivi: Andrei Cătană, Albert Fântânaru, Andrei Albu (toţi trei juniori), Sorin Dranca, Florin Catană, Sorin Catană, Aurel Retevoi şi Ion Botuşan (seniori). Din cauză că este prima noastră participare la un asemenea concurs, ne lipseşte experienţa. Cu toate acestea ne-am pregătit cu grijă «fluturaşii» şi sperăm într-o evoluţie bună”, a precizat antrenorul Ion Botuşan.

    Greutatea minimă a aeromodelului este de 20 de grame, iar anvergura aripilor este de 600 milimetri. Diferenţierea în clasament va fi făcută de timpul de zbor.

    Delegaţia suceveană va fi însoţită de directorul CSTA Suceava, Vasile Bilius.

    Campania împotriva exploatării sexuale în scopuri comerciale a copiilor


    Actualitate



    salvati copii Organizaţia Salvaţi Copiii şi Agenţia Naţională Împotriva Traficului de Persoane au lansat campania împotriva exploatării sexuale în scopuri comerciale a copiilor. Preşedintele organizaţiei, Camelia Iordache, menţionează într-un comunicat de presă că la Bucureşti, a fost lansat „Studiului privind exploatarea sexuală în scopuri comerciale a copiilor” şi a manualului „ Reabilitarea psiho-socială a copiilor retraşi din trafic şi alte forme grave de muncă”. A fost apoi lansată campania, al cărei scop în reprezintă sensibilizarea opiniei publice asupra consecinţelor abuzului şi exploatării sexuale asupra dezvoltării copilului, precum si cunoaşterea şi respectarea prevederilor legale care sancţionează abuzul sexual asupra copilului.

    Cât priveşte judeţul Suceava, vor avea loc activităţi în şcoli şi campanii stradale. Potrivit Cameliei Iordache, zilele de 1 şi 5 iunie vor fi dedicate exclusiv luptei împotriva abuzurilor asupra copilului. 5 iunie este Ziua Împotriva Violenţei Asupra Copilului. Partenerii Salvaţi Copiii şi Agenţiei Împotriva Traficului de Persoane sunt Inspectoratul Şcolar şi poliţiştii de la Crimă Organizată. Studiul amintit a pus în evidenţă un tablou al abuzurilor fizice şi sexuale la care au fost supuse practicantele sexului comercial în familie sau în afara ei şi al consecinţelor deosebit de grave pe care aceste abuzuri le-au avut sau le au asupra stării lor de sănătate fizică şi riscurile majore la care se expun privind contactarea unor boli grave cu transmitere sexuală sau bolile grave ce însoţesc consumul de alcool şi droguri.

    În privinţa consecinţelor practicării prostituţiei asupra psihicului acestor persoane, rezultatele studiului arată că starea de spirit a acestora este marcată de sentimente de culpabilitate faţă de activitatea în care s-au implicat, de umilire şi înjosire care le fac să se ascundă de lume. Ele nu au prieteni, iar singurătatea şi trecutul plin de traume le apasă şi uneori le aduce într-o stare de disperare. Experienţele trăite într-un asemenea mediu şi-au pus amprenta asupra stării lor de sănătate psihică. Unele dintre persoanele intervievate au declarat că resimt adeseori stări de extremă nervozitate şi iritare, stări de plâns, confuzie şi incertitudine. Având în vedere că fenomenul exploatării sexuale a copilului este destul de răspândit în România s-a considerat că este nevoie de campanii de informare, atenţionare şi prevenire asupra abuzului sexual al copilului şi exploatării sexuale.

    Informarea se va realiza atât în mass-media cît şi în licee. Conţinutul mesajelor mediatice se va axa în principal pe gravitatea consecinţelor fizice dar mai ales a celor psihologice şi morale şi pe formele sau mijloacele utilizate de proxeneţi pentru racolarea minorelor. Prezentarea chiar de către minorele implicate a unor experienţe tragice trăite poate fi un mijloc important de sensibilizare şi atenţionare asupra gravităţii fenomenului.

    Fundaţia Fondul Bisericesc Ortodox al Bucovinei nu este de utilitate publică


    Actualitate



    onofreiPrefectul de Suceava, Orest Onofrei, a declarat, joi, că solicitarea Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor pentru a obţine statutul de fundaţie de utilitate publică pentru Fundaţia Fondul Bisericesc Ortodox din Bucovina, a fost respinsă. Motivul respingerii invocat de Ministerul Culturii şi Cultelor este acela că un obiectiv important al Fundaţiei este cererea de retrocedare din fondul forestier al statului a unei suprafeţe de 192.468 de hectare de pădure, iar cererea de revendicare intră în sfera de reglementare a dreptului civil.

    Astfel, MCC spune că statutul de utilitate publică se acordă pentru orice activitate care se desfăşoară în interesul public general sau al unor colectivităţi, „nu în numele unei singure persoane juridice, cum se întâmplă în cazul analizat”. Astfel, pentru soluţionarea cererii de utilitate publică a Fundaţiei, aceasta trebuie să se demonstreze că acţionează pentru realizarea unui interes public general sau în numele unei colectivităţi.

    „Cum cererea în referinţă a fost făcută, sau trebuie să fi fost făcută în numele unei persoane juridice şi cum priveşte un drept afirmat şi nu realizat, nu se poatPadure e susţine în acest moment statutul de utilitate publică al Fundaţiei care, aflându-se în proces de retrocedare, va suporta inevitabil modificări de regim juridic al patrimoniului aparţinând persoanei juridice privită în nume propriu şi nu prin prisma unui interes general public sau al unei colectivităţi”, se menţionează în motivaţie.

    Reamintim că Tribunalul Suceava a admis, la mijlocul lunii martie 2007, o cerere a Fondului Bisericesc Ortodox din Bucovina(FBOB) privind retrocedarea unei suprafeţe de pădure şi obligă RNP, Direcţia Silvică Suceava şi statul român, prin Ministerul de Finanţe, să pună la dispoziţia FBOB o suprafaţă de 166.613 hectare.

    Comisia judeţeană de fond funciar Suceava, şi-a declinat, în data de 7 aprilie 2006, competenţa de soluţionare a cererii Fundaţiei Fondul Bisericesc Ortodox al Bucovinei privind rcalugari estituirea unei suprafeţe de aproximativ 192 000 de ha de pădure motivând că nu face obiectul Legii 1/2000 a fondului funciar şi a Legii 247/2005 a proprietăţii.

    Potrivit unei note prezentate în susţinerea motivării, Fondul Bisericesc Ortodox din Bucovina a avut, de la înfiinţare, doar drept de administrare asupra terenurilor forestiere şi nu de proprietate, fiind o fundaţie înfiinţată de stat.

    În anul 2004, unităţile de cult din judeţul Suceava au primit în proprietate, potrivit Legii fondului funciar câte 30 de hectare de terenuri cu vegetaţie forestieră, suprafaţa totală cu care Biserica Ortodoxă din Bucovina a fost pusă în posesie fiind de peste 15 000 de hectare. Apoi, în noiembrie 2004, printr-o Ordonanţă de Urgenţă emisă de fostul Guvern, Arhiepiscopia Sucevei şi Rădăuţilor a fost împroprietărită cu 90 000 de ha de pădure, dar legea de aprobarea a acestei ordonanţe a fost considerată neconstituţională de Curtea Constituţională.

    Mai trebuie menţionat că, în urma unei cereri de constatare a nulităţii absolute a acestei fundaţii, formulată de fundaţia Pro Fondbis-1946 Semper din Suceava, Judecătoria Suceava a decis anularea actului constitutiv şi a statutului fundaţiei Fondul Bisericesc Ortodox al Bucovinei .

    12 copii repatriaţi din Italia, Spania sau Portugalia au fost reintegraţi în familie


    Actualitate



    Un număr de 12 copii repatriaţi din Italia, Spania sau Portugalia au fost reintegraţi în familie de către Direcţia Generală pentru Asistenţă Socială şi Protecţia Drepturilor Copilului (DGASPDC) Suceava. Directorul DGASPDC Suceava, Gheorghe Straton, a declarat, joi, într-o conferinţă de presă că fenomenul de repatriere a copiilor se amplifică, mai ales după evenimentele de la sfârşitul anului trecut din Italia.

    Acesta a subliniat că instituţia pe care o conduce are ca principal scop interesul major al copilului, acesta fiind reintegrarea în familia lărgită şi doar în cazurile în care această integrare nu este posibilă se apelează la instituţionalizare.

    Şeful instituţiei mai spune că specialiştii instituţiei monitorizează 375 de cazuri de copii ce pot ajunge în situaţie de risc, cele mai multe, 131 de cazuri din cauza neglijenţei părinţilor, iar în 25 de cazuri copiii sunt abuzaţi fizic de părinţi.

    De asemenea mai sunt monitorizate şi cazurile în care există risc de separare a copiilor de familie din cauze neimputabile părinţilor care sunt bolnavi şi au mijloace băneşti reduse, cazuri cu copii cu dizabilităţi şi cele ale copiilor străzii.

    A doua rută ocolitoare a municipiului Suceava, proiect ce va fi promovat în colaborare cu Ipoteşti şi Salcea


    Administratie



    drum Primarul Sucevei, Ion Lungu împreună cu omologii din localităţile Ipoteşti şi Salcea va promova un proiect de realizare a unei rute ocolitoare a municipiului Suceava de pe E 85 spre Botoşani, în valoare de aproximativ 38 de milioane de euro. În cadrul unei conferinţe de presă, joi, şeful administraţiei locale sucevene a spus că această rută ocolitoare are o lungime de 12,1 kilometri, iar studiul de fezabilitate al proiectului urmează să fie supus aprobării Consiliilor locale Suceava, Ipoteşti şi Salcea, pe unde urmează să treacă şoseaua. Doar 10 la sută din rută se va afla pe terenuri private fapt ce va necesita exproprierea în interes public, restul de 90 la sută fiind pe drumuri comunale existente.

    Primăria Suceava are depusă deja, la Agenţia Regională de Dezvoltare Nord Est, o cerere pentru finanţarea acestui proiect, urmând să fie predat întregul dosar pentru obţinea finanţării prin Programul Operaţional Regional, măsura 2.1.

    Edilul şef sucevean mai menţionează că în această primăvară urmează să înceapă lucrările la ruta ocolitoare din E 85 spre Vama Siret, după ce a fost respinsă contestaţia faţă de câştigătorul licitaţiei de execuţie şi a fost desemnată şi firma de avocatură care se va ocupa de exproprieri.

    Guvernul a aprobat, prin Hotărâre finanţarea rutei ocolitoare a municipiului Suceava de pe drumul european E 85, dinspre Fălticeni spre Vama Siret, valoarea proiectului fiind de 67 de milioane de euro. Această lucrare cuprinde trei viaducte, şase poduri din care unul peste râul Suceava şi şapte pasaje de trecere.